5 skorých príznakov, že vám štrajkuje pečeň

Pečeň je životne dôležitý orgán, ktorý je nevyhnutný pre našu vitalitu a zdravie. Pomáha nám pri trávení potravy, zbavuje nás toxických látok a vstrebáva dôležité živiny, ktoré telo potrebuje na prežitie. Ako zistiť, že nefunguje správne?

priznaky_ochorenia_pecene Zdroj foto: Shutterstock.com

Niektorí ľudia sa už rodia s problémami pečene, zatiaľ čo iní si ju počas života poškodzujú tým, že sa vystavujú škodlivým chemikáliam, alkoholu alebo vírusom. Skoré príznaky problémov s pečeňou by nemali byť ignorované. Tu sú niektoré z nich:

1. Kožné zmeny

Jedným z viditeľných problémov s pečeňou sú náhle zmeny na koži. Tá zvykne meniť farbu a drží akýsi žltkastý odtieň. Okrem pokožky vám zožltnú nechty alebo špičky prstov. Dôvodom je, že pečeň neuvoľňuje toxíny z tela správne a bilirubín sa začína hromadiť pod kožou.

2. Svrbenie alebo precitlivenosť kože

Skoré príznaky problémov s pečeňou sa môžu prejaviť aj ako svrbivé miesta na koži, ktoré sa postupne zhoršujú. Koža je na dotyk prehnane citlivá, ľahko sa zapáli a veľmi svrbí. Je dôležité udržiavať ju po celý čas dostatočne hydratovanú, čo pomáha zmierniť nepríjemné pocity.


Prečítajte si tiež:

toto sú najlepšie potraviny pre vašu pečeň

3. Zmeny moču a stolice

Niektorí ľudia, ktorých pečeň nefunguje správne si všimnú zmeny, keď idú na toaletu. V niektorých prípadoch, môže byť moč tmavej farby. Často sa mylne domnievajú, že sú iba dehydrovaní. No ak pijete správne množstvo tekutín, váš moč by mal byť väčšinou jasný. Niektorí pacienti s ochorením pečene čoskoro postrehnú aj zmeny v stolici, ktorá môže byť bledá, krvavá alebo sivá.

4. Bolesti a opuch v bruchu

Zmeny v oblasti brucha môžu poskytnúť včasnú indikáciu problémov s pečeňou. Tie by mohli odštartovať kŕče alebo bolesti v podbrušku, ktoré sprevádzajú pocity nafúknutia a tlak v bruchu. S každým zhoršením a vývinom ochorenia sa objavuje aj opuch.

Ide o nahromadenie tekutiny v brušnej stene. Opuch môže narásť do gigantických rozmerov a vyvíjať tlak na pľúca, takže človek vie ťažšie aj dýchať. Akútnym riešením je punkcia, ktorá odstráni tekutiny z brucha.

5. Chronická únava

Ak sa začnete cítiť veľmi malátne, prepadnú vás pocity extrémnej slabosti alebo chronická únava, aj to by mohlo byť prvým príznakom problémovej pečene. V takom prípade by ste mali spomaliť životné tempo a uvidíte, či sa vaša slabosť nestratí. Ak pretrváva a vyskytuje sa s inými súvisiacimi príznakmi, vyhľadajte okamžite lekársku pomoc.


Prečítajte si aj tento článok:

Toto sú najlepšie potraviny pre vašu pečeň

ValeriaKer

Na ktorykolvek z tychto priznakov odporucam skusit tak na tri mesiace uzivat mlety pestrec mariansky. Je to zazrak na pecen. Ja som mala zly cholesterol, zvyseny bilirubin, zacala som mat az zltkastu pokozku, samozrejme aj kila navyse. Tu na stranke som nasla ze pecen dokaze regenerovat pestrec mariansky. Objednala som si teda tri balicky z vasbylinkar.sk a nasadila som si dietu. Skutocne, moje vysledky zacali ist do normy. Takuto ocistu urcite este cez rok preventivne zopakujem.

lenardo

Ja mám veľmi dobré skúsenosti s pestrecom mariánkym už ho užívam dlhšie a pred dvomi mesiacmi som pridal i čierny kmín a spolu to užívam.Bol som prekvapený z toho,ako mi od čierneho kmínu klesol cukor.S pestrecom som ho síce pribrzdil a nestúpali hodnoty,ale s čierny kmínom išli dole. Pestrec mi chutí a už som si zvykol,je to určite riešenie,ale čierny kmín aj zbavuje telo baktérií,čistí steny ciev,a obsahuje látku,ktorá dokáže likvidovať podozrivé bunky,ktoré vykazujú známky rakovina.Určite je to aj ako prevencia.Informácie som čerpal na pestrec.sk je to dosť obsiahle a keď sa zorientujete a od konzultujete problém máte len dve možnosti.Prírodná,alebo syntetická. Ja v tom mám jasno.

klečko

Ak chcete mať zdravú pečeň,je nutné sa naladiť na ich web.Ja už ladím vyše roka a ozaj je to tak, ako tvrdia.Niektorí Známi ma nespoznajú,hlavne taký,ktorých som ten rok nevidel a pamätajú si ma ako tučka.
Dnes už cítim aj bočný vietor.