Rozpitvali sme salámu: zistite, či je zdravým jedlom!

Dávate si najradšej na maslový chlieb plátok obľúbenej salámy? Je to aj tradičný tovar, s ktorým sa vraciate z každého nákupu? Potom by ste o saláme mali niečo vedieť, čo sa vám nemusí páčiť. Slovo "saláma" v sebe ukrýva mix pomletého mäsa, kože, chrupaviek.

Dávate si najradšej na maslový chlieb plátok obľúbenej salámy? Je to aj tradičný tovar, s ktorým sa vraciate z každého nákupu? Potom by ste o saláme mali niečo vedieť, čo sa vám nemusí páčiť.

Slovo "saláma" v sebe ukrýva mix pomletého mäsa, kože a chrupaviek, čiže pevnú štruktúru s koreninami, soľou, zahusťovadlami a inými aromatickými prísadami, aby nám voňala, ako má.

Kvalitné salámy majú viac ako 80% zloženia mäsa, zvyšok tvoria pikantné prílohy od horčice, cez zeleninu alebo syr. Údené salámy nie sú práve najzdravšou voľbou, čo môžete pre vaše telo spraviť v rámci zdravého životného štýlu. Jedná sa o vysoko kalorické potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo škodlivého tuku a sodíka.

Kalórie

Saláma obsahuje okolo 400 kalórií na 100 g porciu. Je to až 20% z celkového príjmu kalórií, ktoré by ste mali za deň do seba dostať, aby ste vládali vykonávať všetky fyzické či intelektuálne činnosti, rovnako aj vaše telo a orgány.

Aj preto by ste mali zvážiť množstvo porcií, ktoré si na chleba alebo obloženú misu naservírujete a skonzumujete. Pokiaľ máte veľkú chuť na mäso, zdravšou voľbou je nakrájať si na chleba plátky uvarených kuracích pŕs.

Tuk a cholesterol

Porcia salámy má odhadom 40 g tuku. Aj toto množstvo reprezentuje cca 20% z nášho celkového denného limitu, ktoré by sme mali skonzumovať. Značné množstvo tuku v saláme pochádza z nasýtených tukov.

Ide o typ tuku, ktorý nám upcháva cievy a zvyšuje riziko ochorenia srdca. Odporúčané obmedzenia nasýtených tukov za deň sú 15 g. Ak sa nachádzajú v saláme v 100% koncentrácii, starostlivo sledujte nasýtené tuky vo zvyšku vášho jedálnička.

Konzumovaný cholesterol tiež môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku srdcových ťažkostí, pričom odporúčaným limitom je 300 mg denne. Jedna porcia salámy obsahuje 80 mg cholesterolu.

Sacharidy 

Saláma nie je bohatý zdroj sacharidov. Obsahuje maximálne 2 g na porciu, ale váš jedálniček vyžaduje 130 g za deň, aby vyhovoval vašim potrebám výživy. Salámu by ste v takom prípade mali spárovať so zdravými sacharidmi, ako sú celozrnné výrobky.

Vitamíny

Aspoň pár pozitívnych správ na záver, saláma poskytuje dobrý zdroj vitamínu B12. Porcia obsahuje 20 percent odporúčanej dennej dávky. S týmto vitamínom tiež získate 10 percent niacínu a vitamínu B3, a 10 percent riboflavínu, tiež známeho pod názvom vitamín B2. Tieto B vitamíny hrajú kľúčovú úlohu v tele a pomáhajú mu metabolizovať energiu z potravín.

Minerály

Jedna porcia salámy obsahuje 20 percent odporúčaného denného príjmu fosforu, minerálu dôležitého pre produkciu DNA a RNA. Poskytuje tiež zinok a dostatočné množstvo železa a draslíka, ktoré potrebujú hlavne ženy.

Sodík

Jedzte pár porcií salámy a do tela dostanete obrovské množstvo zbytočného sodíka! Dokonca, aj keď ste úplne zdraví, môže byť hodnota okolo 2000 mg, čo je už potenciálne nebezpečné. Zdvíha totiž krvný tlak a spôsobuje zadržiavanie vody v tele. Človek by mal skonzumovať maximálne 1500 mg alebo menej z celkového denného jedla. Inak začne trpieť problémami so srdcom.