Viete, ako dlho si treba umývať ruky?

Osobná čistota a správna hygienická prax sú nevyhnutné pre zdravie. Ľudia, ktorých vnímame ako špinavých a zapáchajúcich, sú často zo spoločnosti a osobných kontaktov vylúčení.

Umývanie rúk Zdroj foto: Shutterstock.com

Zdravé hygienické návyky by sa mali vykonávať denne. Je dôležité, aby rodičia učili "tieto zručnosti" aj svoje deti. Zdravé návyky vštepené  v detstve často sledujú deti až do dospelosti.

Aj keď si myslíte, že hygienické návyky je zbytočné opakovať, vedzte, že údajne až 75% ľudí na celom svete si nevie poriadne umývať ruky.


Prečítajte si aj:

­Ako si správne čistiť zuby?

Umývanie rúk

Časté umývanie rúk obmedzuje šírenie baktérií a chorôb prenášaných potravou. Podľa centier pre kontrolu a prevenciu chorôb je správne umývanie rúk pod teplou, tečúcou vodou.

Ako si správne umývať ruky?

Naneste si na ruky mydlo, napeňte ho a udržte penu po dobu najmenej 20 sekúnd. Uistite sa, že ste si vydrhli prsty, hlavne palce, nechty, dlane a zápästie. Dôkladne si ruky opláchnite a osušte suchým papierovým obrúskom alebo vzduchovým sušičom. Celý proces by mal trvať aspoň dve minúty.

Mali by ste si vždy umyť ruky pred manipuláciou s jedlom alebo po toalete, či dotýkaní sa zvierat, pred a po výmene plienok alebo po manipulácii s odpadkami či chytaní špinavých predmetov, pred a po kontakte s chorou osobou, po smrkaní, kýchaní alebo kašli.

Kúpanie

Pravidelné kúpanie redukuje telesný pach a pomáha kontrolovať problémy kože, ako je akné. Odporúča sa kúpať denne. Pomáha to k zníženiu baktérií, ktoré prispievajú k telesnému pachu, najmä v podpazuší a na nohách.

Je na vás, či preferujete vaňu alebo sprchu. Ak ste však silne špinaví, najlepšie je osprchovať sa, ako sa máčať v znečistenej vode vo vani. Umývajte si vlasy podľa potreby na základe vášho typu vlasov. Starostlivo ich osušte, aby sa zabránilo množeniu baktérií.

Ústna hygiena

Správna ústna hygiena má zásadný význam pre znižovanie a prevenciu problémov úst a ďasien, zubného kameňa a zápachu z úst. Čistite si zuby najmenej dvakrát denne a niťou raz denne.

Hygienická starostlivosť je trochu aj vaša reprezentácia z pohľadu ostatných. Ľudia si všímajú, ako si udržiavate telo, zuby, aké máte oblečenie, vlasy, či máte čisté nechty.

Čistota v domácnosti

Domáce prostredie a čisté oblečenie sú dôležitými aspektmi celkovej osobnej čistoty. Oblečenie perte pravidelne, odstránite tým hlavne zápach. Udržujte váš domov čistý, redukuje to baktérie, pomáha predchádzať množeniu aj hmyzu a prispieva k celkovej pohode.

Mali by ste upratovať ekologicky, od odstraňovania odpadkov, cez umývanie špinavého riadu, až po čistenie podláh. Vymieňate si posteľnú bielizeň najmenej dvakrát za mesiac.


Prečítajte si aj:

­Ako si správne čistiť zuby?