Vypadávanie vlasov a zmena v stravovaní

Po preorientovaní sa na iný typ stravovania, niektorí ľudia zistia, že im vypadáva viac vlasov. V niektorých prípadoch, to je normálna reakcia, ktorá aj rýchlo odznie. Avšak, je veľmi reálna možnosť, že sa stane aj bežnou súčasťou života kvôli nedostatku železa, aminokyselín alebo bielkovín v organizme.

Vypadávanie vlasov Zdroj foto: Shutterstock.com

Ak sú vaše vlasy veľmi preriedené, zhodnoťte objektívne svoj jedálniček. Uistite sa, že je vyvážený a urobte prípadné úpravy, aby ste zabezpečili, že netrpíte podvýživou. Ak máte nedostatok živín, môže byť vypadávanie vlasov príznakom vážnejších fyziologických problémov.

Príčiny vypadávania vlasov

Vypadávanie vlasov je komplikovaná záležitosť a veľmi často súvisí práve so stravou. Top príčiny ich vypadávania sú ochorenia kože, alopécia a nadmerné kadernícke zásahy.

Ak máte podozrenie, že strata vlasov u vás súvisí so stravou a váš nedávny prechod napr. na vegánstvo, nemusia sa vaše vlasy vedieť tak rýchlo prispôsobiť, zotaviť a vrátiť do pokojného stavu.

Výživa

Obmedzením všetkých živočíšnych produktov si vegáni obmedzujú prístup k bielkovinám, železu, aminokyselinám, vrátane niektorých dôležitých vitamínov, ktoré zvyčajne získavame z mäsa, vajec a mliečnych výrobkov.

Hoci faktom je, že väčšina ľudí v našej spoločnosti konzumuje zase príliš veľa bielkovín, vegáni by skôr mali dbať o prísun vitamínov skupiny B a aminokyselín, ktoré sú ťažšie nahraditeľné ako bielkoviny.


Čítajte viac:

Proteín, železo a vlasy

Ťažký nedostatok bielkovín môže spôsobiť práve vypadávanie našich vzácnych a krehkých vlasov. Mať dostatok železa (hlavne u žien) je vždy problematické. Ak sú jeho zásoby vo vašom tele veľmi nízke, je veľmi pravdepodobné, že sa vám zníži aj hustota vlasov.

L-lyzín

Okrem železa stoja za problémom súvisiacim s vypadávaním vlasov aj chýbajúce aminokyseliny v strave. Doplnky výživy so železom je jedna možnosť, ako získať vlasy späť, no nevyrieši to ich priebežné vypadávanie. V skutočnosti je ešte dôležitejšie pridať do stravy aminokyselinu L-lyzín. Nachádza sa v strukovinách, čo je dôležitý zdroj bielkovín pre vegánov. Jedzte dostatočne veľa fazule, hrachu a šošovice.

Riešenie a kontrola u lekára

Kombinácia aminokyselín s doplnkami železa je jedna možnosť, ako mať krajšie a zdravšie vlasy. Súčasne ale navštívte lekára, aby zistil, či vaše vypadávanie vlasov nesúvisí s niečím iným, než len so stravou.

lenka_samorin

mne začali vo veľkom padať vlasy po pôrode a nezlepšilo sa to ani po tom druhom, tak som začala používať vitamínové doplnky selén zinok, v takejto kombinácii na vlasy ho predávajú v Dr. Max a začala som menej nosiť vlasy v cope. A pomohlo to. Teda spolu s používaním šampónu proti vypadávaniu vlasov Quinine.