Dosť bolo hlienov! Dávajte si pozor na tieto potraviny

Produkcia hlienu sa môže zvýšiť, keď je telo pod tlakom, najmä v období prechladnutí a vírusov chrípky. Príliš veľa hlienu v dutinách znamená opuchy a oslabenie zmyslov ako je chuť, čuch, ale aj zrak. Zástancovia anti-hlienovej stravy tvrdia, že tieto nepríjemné príznaky môžete znížiť špecifickou výživovou stratégiou.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je hlien?

Hlien je dôležitá orgánová substancia. Je to jasná, klzká hmota, ktorá chráni sliznice v pľúcach, črevách, močových cestách aj v pohlavných orgánoch. Silný hlien, najmä v prínosových dutinách obvykle naznačuje vírusové podráždenie. Telo produkuje hlien, ktorý vie vyčistiť a odvrátiť poškodenia od znečisťujúcich látok, organických či chemických.

Anti-hlienová strava

V starovekej praxi ajurvédskej medicíny verili, že nevyvážená strava je zodpovedná za nadmernú tvorbu hlienu. Nahromadenie hlienu spôsobuje mnohé ťažkostí a následné ochorenia. Existujú potraviny, ktoré nám hlien zbierajú v tele rýchlejšie a môžeme sa im vyhnúť.


Prečítajte si tiež:

Ako zredukovať hlien?

Zahlieňujúce (p)otraviny

Medzi potraviny, ktoré údajne produkujú hlien patrí mlieko a pšenica. Na ich trávenie telo potrebuje viac žalúdočnej kyseliny, čo vedie aj k zvýšeniu tráviaceho hlienu.

Medzi ďalšie potenciálne zahlieňovacie potraviny patrí aj ryža, zemiaky či arašidy. Ajurvéda tiež odporúča vyhnúť sa kvasniciam, ťažkému a sladkému ovociu, syrom, jogurtom a rafinovaným cukrom a múke.

Odhlieňujúce potraviny

Zázvor, grapefruit a med sú veľkí pomocníci pri uvoľňovaní hlienu a čistení organizmu. Aj vegetariánstvo ako spôsob stravovania znižuje jeho výskyt, pokiaľ je zamerané na zeleninu, ako je špargľa, brokolica, kapusta, mrkva, karfiol, zeler, cesnak, listová zelenina, kel, cibuľa, tekvica, reďkovka a klíčky.

Stratégia

Jedzte len vtedy, keď ste hladní, vyhnite sa prejedaniu, aby vám neostávalo nestrávené jedlo v žalúdku, čo stimuluje tvorbu hlienu. Kombinujte správne potraviny, aby ste v žalúdku nemixovali všetko so všetkým. Ak sa rozhodnete konzumovať mlieko, pridajte doň štipku zázvoru.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako zredukovať hlien?