Pripravte si nízkokalorickú strúhanku

Ste na nízkokalorickej diéte? Potom najhoršou zložkou, ktorú sme však často nútení konzumovať, je práve strúhanka. A viete, že aj ona sa môže zmeniť na diétnu a zdraviu prospešnú? Stačí na to pár jednoduchých krokov v kuchyni.

struhanka_nizkokaloricka_28-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Zloženie strúhanky

Jedna šálka suchej, čistej strúhanky obsahuje asi 78 g sacharidov. Mnoho nízkokalorických diét obmedzuje celkový denný príjem sacharidov na hodnotu medzi 50 a 150 g. Takže jedenie väčšieho množstva strúhanky môže spôsobiť, že prekročíte svoj limit.

Proteíny v strúhanke, ako je rybie filé, kura, plus ďalšie zdravé mäso, však nie sú pri anti-sacharidových diétach zakázané. Čo to znamená? Že svoje mäsko „zabalíte“ do niečoho menej kalorického a zdraviu prospešnejšieho. Poradíme vám, ako zmeniť zloženie strúhanky, aby bola funkčná aj na vyprážanie, no nestratila chuť.

Orechy

Rozdrvte mandle a iné chutné oriešky v mixéri. Zmiešajte pol šálky mletých mandlí, ktoré obsahujú iba 10 g sacharidov, s pol šálkou suchej strúhanky. Zmes bude mať spolu cca  49 g sacharidov, namiesto 78 gramov. Použite túto zmes pokojne aj ako plnku, alebo na obaľovanie kuraciny.

Syr

Kombinácia jemne nastrúhaného parmezánu so suchou strúhankou sa používa najčastejšie na vyprážanie zeleniny. Použite štvrť šálky syra a trištvrte šálky suchých omrviniek, aby zmes strúhanky obsiahla maximálne 60 g sacharidov. Dobrú chuť!


Prečítajte si aj tento článok:

Ako variť zdravo a vybrať si tie správne potraviny?