Prekvapivé účinky pŕhlivej žihľavy na naše oči

Očné problémy vyplývajú z radu faktorov, vrátane traumy, choroby, infekcie a alergie. Žihľavový čaj má protizápalové a mierne antimikrobiálne vlastnosti a môžu byť vhodné na niektoré očné problémy, najmä v dôsledku alergickej reakcie.

zihlavovy_caj Zdroj foto: Shutterstock.com

Očné problémy vyplývajú z radu faktorov, vrátane nejakej traumy, choroby, infekcie a alergie. Bežným príznakom takmer všetkých očných problémov je zápal. Zápal je reakciou imunitného systému, ktorý zahŕňa uvoľňovanie histamínu a zvýšenie produkcie bielych krviniek. Žihľavový čaj má protizápalové a mierne antimikrobiálne vlastnosti a môžu byť vhodné na niektoré očné problémy, najmä v dôsledku alergickej reakcie.

Žihľava dvojdomá

Žihľava dvojdomá je bylinný liek a zdroj jedla od prehistorických čias, a to najmä v Európe. Trvalka má veľmi ostré chĺpky na listoch a stonkách, ktoré nám pri dotyku vyprovokujú štipľavý pocit. Avšak, namáčanie listov žihľavy a jej stonky vo vode alebo jej varenie ostré chĺpky odstráni, čo im umožňuje, aby boli spracované do rastlinných prípravkov. 

Súvisiace odkazy:

Boj s infekciami

Žihľavový čaj je bylinný prostriedok, ktorý sa často odporúča, na prirodzený boj proti infekciám močového ústrojenstva, cukrovke a artritíde, rovnako ako stimulant močenia a dojčenia. Okrem toho môžu niektoré vlastnosti žihľavy kontrolovať aj alergické reakcie. Žihľava dvojdomá obsahuje veľké množstvo fytochemikálií a živín, vrátane aminokyselín, sterolov, olejov, prchavých mastných kyselín, chlorofyl, väčšinu vitamínov B, vitamín C, vitamín K a mnoho stopových prvkov. V dôsledku toho sa používa ako výživný zdroj a do liekov stovky rokov.

Žihľava už dávno preukázala svoj protizápalový účinok, je vhodné diuretikum, má antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti, aj preto sa hodí na liečenie aj problémov očí. Pri tejto terapii sa zužitkuje najvýznamnejšia schopnosť žihlavy, ako je znižovanie alergickej reakcie.

Očné problémy

Väčšina problémom s očami sa týka zápalov. Alergické reakcie často vyvolávajú červené, zapálené a vodnaté oči. Listy žihľavy sú schopné zabrániť produkcii prostaglandínov a znižujú uvoľňovanie histamínu, čo sú dva dôležité faktory zápalovej kaskády.

Presnejšie povedané, listy žihľavy obsahujú lektíny, ktoré fungujú podobne ako protilátky, pretože sa zdá, že pomáhajú neutralizácii antigénov v tele. V dôsledku toho sa žihľavový čaj odporúča na úľavu od alergie.

Nie do očí!

Je iróniou, že keď sa dotknete žihľavového kríku, môže vás popŕhliť a spôsobiť zápalovú reakciu, ale pitie čaju zo žihľavy zápal zase znižuje. Pozor! Čaj je určený na pitie, nie na použitie priamo do očí!