Ako sa zbaviť vrások?

Túžba po kráse a večnej mladosti nás sprevádza už storočia dlho a estetická medicína, teda plastická chirurgia a korektívna dermatológia spolu s laserovou medicínou predstavujú jedny z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich medicínskych odborov.

Túžba po kráse a večnej mladosti nás sprevádza už storočia dlho a estetická medicína, teda plastická chirurgia a korektívna dermatológia spolu s laserovou medicínou predstavujú jedny z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich medicínskych odborov.
Nové typy laserov, liečebných procedúr, ale aj výživových doplnkov a najnovšie aj liekov v rámci tzv. anti – aging medicíny smerujú k čo najbezpečnejšiemu a zároveň najefektívnejšiemu spôsobu omladzovania.

Všetci odborníci sa však vzácne zhodujú – neexistuje jediná – najlepšia a najúčinnejšia metóda pre všetkých. Tak ako štyridsiatnička s dobrou genetickou výbavou a správnym životným štýlom môže mať kožu hladšiu ako 25 ročná žena, na ktorej sa môžu prejaviť známky predčasného starnutia, tak aj z odborného hľadiska vnímame rozličné typy starnutia kože – tzv. chronologické starnutie, ktoré je spôsobené degradáciou kolagénových a elastínových vlakien a úbytkom kyseliny hylauronovej z pokožky a taktiež vplyvom gravitácie, kedy poklesávajú kontúry kože, očné viečka, líca a tvoria sa hlboké vrásky napr. v nosovoústnej ryhe.

Vplyvom ľahkovážnosti a nesprávnych návykov – nadmerného opaľovania na slnku alebo v soláriu vznikajú prejavy predčasného starnutia – photoaging, prejavujúce sa zmenenou textúrou pokožky, rozšírenými pórmi, rôznymi pigmentovými fľakmi, rozšírenými cievkami, ktoré sa objavujú na miestach vystavovaných slnku – tvár, dekolt, ruky. Posledným v poradí je tvorba vrások v dôsledku mimických zlozvykov napr. mračenia, alebo prehnanou mimikou na čele alebo v okolí očí, kedy vznikajú tzv. dynamické vrásky.

Súvisiace odkazy:

Takto sa postupne dostávame k metódam vyhladzovania vrások ale aj iných prejavov starnutia.
Reklamy môžu byť v tomto prípade zmätočné, pretože v snahe vyhovieť a zaujať sa často jedna metóda vyvyšuje nad inú, ale ako bolo uvedené vyššie, jediným správnym riešením je požiť metódu, ktorá je vhodná pre konkrétneho človeka, na jeho konkrétny problém.
Nemôžeme teda paušálne propagovať nejakú metódu, riešením je vždy otázka vhodnosti pre klienta.

Je botulotoxín najúčinnejší?

Po prvýkrát použil botulotoxín v medicíne dr. Scott v roku 1978 v San Franciscu na liečbu strabizmu (škuľavosti). V roku 1990 manželia Jean a Allastar Carruthersovci z Vancouveru, použili botulotoxín v estetickej medicíne a po prvýkrát publikovali výsledky liečby dynamických vrások na tvári.
Botulotoxín sa aplikuje jemnou injekčnou ihlou do svalov alebo do podkožia v liečenej oblasti. Počet aplikačných bodov závisí od želaného výsledku. Po aplikácii dochádza v priebehu 1-2 dní k prejavom nervovosvalovej blokády - znehybneniu svalov v ošetrenej oblasti. Úplný efekt sa dostaví do 2 týždňov od podania. Doba pôsobenia uvedenej liečby trvá v priemere 3-4 mesiace, nakoľko ide len o dočasné vyradenie svalov z ich funkcie. Účinnú látku je však možné opakovane aplikovať, pri opakovanej aplikácii sa liečebný efekt predlžuje.

Najobľúbenejšie miesta na vyrovnanie vrások v oblasti tváre a krku sú: v okolí nosa a pier, medzi obočím, na čele a na krku. Pri odstraňovaní vrások nad hornou perou sa v štyroch vpichoch aplikuje minimálne množstvo botulotoxínu, ktorý spôsobí relaxáciu svalov a tým aj uvoľnenie vertikálnych vrások nad hornou perou. Následne sa aplikuje implantát – kyselina hyaluronovú, alebo koriotukový autoimpantát. Zákrok sa robí v lokálnej anestézie a preto nie je bolestivý. Veľmi dobrý efekt botulotoxínu sa dosahuje kombináciou s použitím implantátov – výplňových materiálov v oblasti pier, nosovo ústnych vrások, alebo vrásky medzi obočím. Vysoko účinná a minimálne bolestivá je tiež kombinácia intenzívneho pulzného svetla, doplnená o ošetrenie hlbších vrások Nd: Yag laserom.

Použitie výplňových materiálov

Injekčne sa aplikujú výplňové materiály (nevstrebateľné – trvalé, ale častejšie vstrebateľné – kyselina hyaluronová) do miest, kde nemôžeme obmedziť mimiku, ale potrebujeme vyplniť vrásky.
Ako hovorí dermatologička MUDr. Alexandra Novotná,PhD.: „U nás používame prakticky len vstrebateľné implantáty a najčastejšie nimi korigujeme nosovoústne vrásky, prípadne v kombinácii s botulotoxínom vyhladzujeme kontúry pier a odstraňujeme kolmé vrásky okolo pier. Novinkou je vypĺňanie objemu napríklad v oblasti lícnych kostí a modelovanie tváre.“

Ambulantný facelifting

Použitím laserov dokážu dermatológovia vynikajúco odstraňovať pigmentácie, rozšírené cievky, vrásky, meniť textúru kože, odstraňovať nadmerné ochlpenie ale aj operovať kožné výrastky. Biostimulačný laser v rukách skúsenej kozmetičky výrazne pomáha v liečbe akné a hojení rán.

V rámci omladzovania vedie u pacientov metóda kombinácie ošetrenia intenzívnym pulzným svetlom v kombinácii s Nd: Yag laserom, nazývaná ľudovo aj ambulantný facelifting. Novinkou je použitie infračervených laserov s veľkou vlnovou dĺžkou, vďaka ktorej žiarenie preniká do dermis a vzniknuté teplo navodzuje tvorbu vlastného kolagénu. Menej používané, ale stále považované za najúčinnejšie je použitie erbiového a CO 2 laseru. Erbiový laser sa používa od r. 1986. Cieľovou substanciou, kde sa zachytí laserový lúč je voda, ktorú obsahuje kožné tkanivo. Takto dochádza k obrusovaniu pokožky. Možno týmto spôsobom vyhladiť vrásky na určitých partiách tváre - hlavne okolo očí a úst, ale aj na celú tvár tzv. resurfacing. Jemnejšou formou je refreshing. Erbiovým laserom možno vyhladzovať jazvičky po akné. Nevýhodou je, že po zákroku je dlhšia práceneschopnosť.

Kde nepomôže dermatológia, pomôže plastická chirurgia

Pri zjavnom poklese a previse pokožky na lícach alebo viečkach nemá zmysel presviedčať pacienta o vysokej účinnosti omladzujúcich krémov, alebo o efekte fotorejuvenizácie, ktoré môžu byť len doplnkovými metódami. Navyše dnes existuje množstvo tzv. medziodborových metód, ktoré vykonáva chirurg alebo dermatológ a robia sa ambulantne v lokálnom znecitlivení.

Niťový lifting

Zákrok sa robí bez použitia skalpela. Jeho tajomstvom sú originálne nite a špeciálne konštruované ihly pomocou ktorých sa tieto nite zavádzajú do určitých lokalít tváre a tela. Operácia teda nezanecháva po sebe žiadne stopy vo forme jaziev. Zákrok má krátkodobú rekonvalescenciu.
Niťovým liftingom sa dajú riešiť rôzne estetické problemy. Poklesnuté obočie, niektoré typy čelných vrások, nasolabiálne a nasomentálne záhyby, pokles líc, podbradok, i pokles kože okolo dolnej čeľuste. Dá sa ním s úspechom vyriešiť aj pokles nosnej špičky alebo vrodený pokles lícnych oblastí.
Ako dodáva MUDr. Novotná: „Samozrejme tento druh operácie nie je taký radikálny ako klasický lifting a jeho trvanlivosť je tiež kratšia - asi 4 roky. Preto nie všetky typy poklesov na tvári riešime niťovým liftingom, hoci zlepšenie je vždy možné a existuje aj klientela, ktorá sa klasického liftingu obáva.“

Mezolift, Revolift... ?

Ide o aplikáciu látok – kyseliny hyaluronovej a koktailu vitamínov, niekedy s Prokaínom, Selénom a inými látkami. Uvedené koktaily sa aplikujú jemnou ihlou priamo do kože tak, aby sa zabezpečila ich účinnosť. Táto metóda sa odporúča v prípade potreby zlepšenia štruktúry pleti, ktorá pripomína scvrknuté jabĺčko, je vysušená a dehydratovaná a tvorí sa na nej množstvo vrások.
Ošetrenie je minimálne bolestivé ale treba ho opakovať.

Takže - neexistuje najlepšia metóda, existuje len najvhodnejšia metóda pre určitého klienta. Túto mu môže odporučiť skúsený dermatológ v rámci individuálneho terapeutického plánu v boji proti vráskam.