Zázračné schopnosti: Ktoré ukrýva náš mozog?

Ako vám dnes funguje hlava? Ste podráždení, alebo naopak pokojní a plný tvorivých nápadov? Váš mozog sa potom ocitá vo výnimočne blahodarnom stave, ktorý sa budeme snažiť navodiť aj vám textom alebo vizuálnymi pomôckami.

Ako vám dnes funguje "hlava"? Ste podráždení, alebo naopak pokojní a plní tvorivých nápadov? Váš mozog sa potom ocitá vo výnimočne blahodarnom stave mozgových vĺn, ktorý sa budeme snažiť navodiť aj vám textom alebo vizuálnymi pomôckami.

Mozgové vlny

Nie všetky mozgové vlny pracujú vždy pre nás. Ovplyvňujú naše konanie na vedomej aj nevedomej úrovni. No iba dovtedy, pokiaľ sa ich nenaučíme ovládať vo svoj prospech. S našim mozgom totiž vieme pracovať, ovplyvňovať naše mozgové vlny, vyvolávať tie dobré a „škodlivé“ potláčať. Stačí zvládnuť pár jednoduchých techník. Môžete začať už dnes!

Súvisiace odkazy:

Majstri meditácie

Výskum v oblasti frekvencií mozgových vĺn uskutočnil britský biofyzik a zenový majster C. Maxwell Cade. Tento výnimočný vedec meral mozgové vlny svojim klientom, medzi ktorých patrili duchovní majstri či veľkí jogíni. Čo meraním zistil?

Chcel vedieť, čo sa v mozgu odohráva počas meditácií a v podobných stavoch vedomia a ako dosiahnuť vedomie duchovných majstrov, meditačných učiteľov alebo výnimočne úspešných a talentovaných ľudí.

Mozgové vlny

Náš mozog produkuje štyri druhy mozgových vĺn: beta, alfa, theta a delta. Tieto štyri typy mozgových vĺn hrajú dôležitú úlohu a aktivizujú sa počas 24 hodín, v rôznej dennej a nočnej dobe, v závislosti na tom, čo robíte a ako sa cítite.

Vaše mozgové vlny sú spojené s rôznymi stavmi vedomia. Každá z mozgových vĺn sa meria na základe počtu impulzov alebo Hz za sekundu.

Beta mozgové vlny sú emitované pri frekvencii medzi 13 a 30 Hz, vtedy sme bdelí a aktívne sa podieľame na činnostiach, napríklad v práci.

Alfa mozgové vlny, ktoré majú hodnotu od 8 do 13 Hz sú tzv. vlny šťastia a mozog ich vyvoláva, keď sa cítime uvoľnene, sme šťastní a v dobrej nálade. Objavujú sa vtedy, keď robíme niečo, čo nás baví, alebo sa cítime pokojne.

Theta mozgové vlny sa pohybujú medzi 4 až 7 Hz, sú pomalšie a vznikajú počas ľahkého spánku a hlbokej meditácie. Tieto vlny sú vlnami nášho podvedomia.

Delta mozgové vlny majú menej ako 4 Hz a dochádza k nim počas spánku. Delta stav prebúdza našu intuíciu a inštinkty. Tieto mozgové vlny sú najviac prepojené s frekvenciami liečenia.

Výhody alfa vĺn

Pokiaľ dôjde k preťaženiu mozgu, stresu a napätiu, pravdepodobne máte nízku hladinu alfa vĺn v mozgu. Môžete však zvýšiť alfa mozgové vlny niektorými z meditačných cvičení a iných techník, ktoré pomáhajú zmierniť stres, zvyšujú kreativitu a uvoľňujú napätie.

Alfa mozgové vlny sú vlny v stave nášho plného uvedomovania, keď sme bdelí, ale cítime sa uvoľnene, v stave relaxácie a pokoja. V tomto stave sme aj ľahšie prístupnejší ku kreativite a tvorivým nápadom.

Podľa terapeutov a expertov na meditáciu váš mozog potrebuje nové, vzrušujúce podnety práve z alfa vĺn. Túži byť aktívny alfa vlnami. Mozgové vlny alfa podporujú pocity rozjímania.

Cvičenie k zvýšeniu alfa vĺn

Ľudia, ktorí praktizujú jogu, meditácie, ale aj pri hlbokej modlitbe a ďalších cvičeniach na úľavu od stresu, majú zvyčajne vyššiu úroveň aktivity vĺn alfa. Možno ste už videli rôzne meditačné a školiace prístroje (okuliare so slúchadlami) na cvičenie pamäti a počúvanie slov so sprievodcom.

Ide o sluchovo-vizualizačné programy, ktoré nám tiež pomáhajú zvýšiť alfa vlny a v tomto stave vedomia sa učiť napríklad nové jazyky. Stačí zavrieť oči a doslova „inhalovať“ nové vedomosti pomaly a pokojne.

Meditujte a liečte sa

Mozgové vlny, ktoré sú kombináciou alfa a theta vĺn (uvoľnenie a podvedomie) nám môžu pomôcť čerpať inšpiráciu, liečivé energie a dokonca prebudiť myseľ na vyššiu úroveň vedomia. Z angličtiny známe slovo „awaking“ (prebudenie), je zázračné slovo všetkých veľkých duchovných majstrov, kedy je vraj človek schopný začať chápať aj významy širokého univerza.

Kliknite si na VIDEO: 15 minút silnej aktivácie alfa vĺn.