Krátkozrakosť – nahraďte nepríjemné šošovky bezbolestnou laserovou operáciou

Žijeme vo svete plnom moderných technológií, ktoré ľuďom nielen zjednodušujú život, ale zároveň prinášajú aj zdravotné komplikácie. Krátkozrakosť u ľudí je v poslednom období bežný jav. Príčinu treba podľa odborníkov hľadať v tom, že väčšinu svojho času strávime pozeraním na krátku vzdialenosť – na monitor počítača, do dokumentov či kníh.

Je krátkozrakosť bežný jav?

Žijeme vo svete plnom moderných technológií, ktoré ľuďom nielen zjednodušujú život, ale zároveň prinášajú aj zdravotné komplikácie. Krátkozrakosť u ľudí je v poslednom období bežný jav. Príčinu treba podľa odborníkov hľadať v tom, že väčšinu svojho času strávime pozeraním na krátku vzdialenosť – na monitor počítača, do dokumentov či kníh. Dôležitú úlohu zohráva aj genetika. Pokiaľ sú vaši rodičia krátkozrakí, je pravdepodobnejšie, že i vy budete krátkozrakí.

Okuliare, kontaktné šošovky alebo laser

Počet ľudí, ktorí sa s krátkozrakosťou nechcú zmieriť, stúpa. Sú ochotní zaplatiť za laserovú operáciu a oslobodiť sa tak od okuliarov či kontaktných šošoviek. Špičkové moderné vybavenie a skúsenosti sú základom spokojnosti pacienta. Najlepšie vybavenie zaručí nielen presnosť, ale i rýchlosť operácie. „6D laser je unikátny na operácie očných chýb v tom, že najdokonalejšie sleduje všetky mikropohyby oka počas jej priebehu a tým dosahuje vysokú presnosť a spoľahlivosť samotnej operácie,“ približuje profesor oftalmológie Andrej Černák, ktorý sa Excimer laserovej chirurgii oka venuje už 21 rokov.

Operácie sa netreba báť

Prvé okuliare ste začali nosiť už v tretej triede na základnej škole. Dostali ste jednu dioptriu, ale postupne ste sa dopracovali napríklad k šestke. Bolo vám nepríjemné nosiť silné okuliare, zvolili ste šošovky. Flámovanie s nimi však nie je jednoduché, pretože oči počas dlhšieho nosenia silno pália. Našli ste sa v tomto opise? Uvažujete nad laserovou operáciou a neviete, čo všetko to prináša? Ponúkame Vám odpovede prof. Andreja Černáka na najčastejšie otázky súvisiace s laserovou operáciou 6D laserom.

Dajú sa operovať obe oči naraz?

Áno, v 98 % prípadoch operujeme obe oči naraz. Záleží však od samotného pacienta, ako sa rozhodne a ako mu to z hľadiska času najviac vyhovuje.

Ktorá metóda je pre mňa vhodná?

Operačnú metódu určí lekár až po kompletnom očnom vyšetrení, záleží to od výšky dioptrií, rohovkovej topografie a hrúbky rohovky.

Môžem po zákroku oslepnúť?

Nie, zákrok prebieha len na povrchu oka / rohovky /, nezasahujeme do vnútorných štruktúr oka, a preto nemôže dôjsť k takýmto komplikáciám.

Čo sa stane ak počas zákroku žmurknem?

Pacient sa nemusí báť, pred zákrokom sa oko otvorí pomocou jemného inštrumentu / rozvierača, ktorý podrží počas zákroku oko otvorené /. Ak pacient žmurkne, nič sa nestane, pretože rozvierač drží viečka otvorené.

A čo ak sa počas operácie nevydržím pozerať rovno a pohnem okom?

Najmodernejšie lasery sú vybavené sledovacím systémom – 6D eye- tracking, ktorý počas celej operácie sleduje všetky mikropohyby oka. Bežné lasery sledujú pohyby oka len v horizontále a vertikále. Moderné technológie sú doplnené sledovacím systémom, ktorý sleduje pohyb oka zvisle- hore/dolu, ako aj rotáciu oka a tzv. cyklotorziu- otáčanie oka. Tento takmer dokonalý sledovací systém zvýšil presnosť zákroku excimerovým laserom.

Je v poriadku, ak ešte niekoľko dní po operácii nevidím ostro?

Záleží od metódy operácie. Pri niektorých metódach je dobré videnie na druhý deň, pri iných sa videnie zaostruje v priebehu niekoľkých dní.

Môžem tesne po zákroku letieť lietadlom?

Samozrejme, letecká preprava nemôže negatívne ovplyvniť výsledok operácie.

Môžem po zákroku chodiť do posilňovne a zdvíhať činky?

Zákrok sa vykonáva na povrchovej časti oka, nezasahuje sa do vnútorných štruktúr oka, preto pacient už po 4-5 dňoch po zákroku môže vykonávať fyzické činnosti ako pred zákrokom.

Je zákrok bolestivý?

Operácia je bezbolestná, oko je dostatočne znecitlivené kvapkami. Klient môže na začiatku operácie cítiť jemný tlak a v priebehu operácie jemné dotyky.

Je pooperačný stav bolestivý?

Pooperačný priebeh je vždy sprevádzaný slzením, svetloplachosťou. Krátkodobo však môže pretrvávať pocit cudzieho telieska či akoby "piesku" v oku. Oči môžu opuchnúť, slziť, začervenať. Tieto ťažkosti ustúpia v priebehu niekoľkých hodín, u citlivejších očí v prvých dňoch. Pocity sú vždy vysoko individuálne, závisia aj od metódy operácie.