Príznaky, že sa vám zaseklo jedlo v pľúcach

Keď potraviny alebo tekutina vstúpia do pľúc, hovoríme o aspiračnej pneumónii. Častou príčinou je vdýchnutie žalúdočnej kyseliny alebo zvracanie, alebo ak sa jedlo či kvapalina alebo slina z úst náhodne dostane do dýchacích ciest a putuje do pľúc.

Keď potraviny alebo tekutina vstúpia do pľúc, hovoríme o aspiračnej pneumónii. Častou príčinou je vdýchnutie žalúdočnej kyseliny alebo zvracanie, alebo ak sa jedlo či kvapalina alebo slina z úst náhodne dostane do dýchacích ciest a putuje do pľúc. Aspiračná pneumónia môže spôsobiť poškodenie pľúc alebo ich zablokovanie. Toto poškodenie vedie k infekcii, ako je bakteriálny zápal pľúc.

Častý kašeľ

Jedným z príznakov aspiračnej pneumónie je častý kašeľ, ktorý spôsobuje zapáchajúci hlien, s prímesou krv alebo hnisu. Pocítite na hrudi pri kašli aj bolesť. Môžete tiež vykašľať bublinky tekutiny z pľúc.

Súvisiace odkazy:

Dýchavičnosť

Ďalším znamením aspiračnej pneumónie je pocit, že nemôžete dostať do pľúc dosť vzduchu. Objavuje sa sipot, čo je prenikavý zvuk, akési pískanie pri dýchaní. Vaša pokojová srdcová frekvencia a dýchanie je rýchlejšie, než je obvyklé a vaša pokožka, pery alebo nechty majú trochu tmavý, temný nádych alebo modrastú farbu.

Problémy s prehĺtaním

Môžete mať aj pocit, že vám niečo uviazlo v krku alebo niečo je prilepené od krku dole, tesne nad vašim bruchom za hrudnou kosťou. Iné príznaky a symptómy sú problémy s prehĺtaním, musíte pri prehĺtaní presunúť hlavu a krk do nezvyčajných uhlov.

Únava a závraty

Iné príznaky sú pocity únavy alebo nedostatok energie, závraty, mdloby alebo zmätenosť.

Liečba

Liečba aspiračnej pneumónie môže byť hospitalizácia. Pacienti môžu dostať antibiotiká, ktoré liečia baktérie, ktoré môžu byť prítomné v pľúcach. Ak ste vdýchli nejaký predmet, používa sa aj bronchoskopia, ktorá ho pomôže odstrániť.

Aspiračná pneumónia môže byť závažný, život ohrozujúci zdravotný problém, kvôli riziku vzniku pľúcnej infekcie, ktorá sa môže šíriť do krvného obehu alebo iných častí tela. Ak máte niektorý z týchto príznaky, vyhľadajte ihneď lekársku pomoc.