Suchá pošva potrebuje na lubrikáciu tieto vitamíny

K vaginálnej suchosti môže dôjsť v dôsledku posthormonálnych zmien, v dôsledku tehotenstva alebo menopauzy, ale i z mnohých iných dôvodov. Ako tomu predchádzať?

Ženské telo Zdroj foto: Shutterstock.com

Vaginálna suchosť môže viesť k bolestivému pohlavnému styku alebo k poškodeniu citlivej pokožky v tejto oblasti.

Príznaky zahŕňajú aj svrbenie, pálenie alebo krvácanie pri pohlavnom styku. Existuje mnoho voľnopredajných prípravkov, ktoré dočasne zmiernia sucho, rovnako ako estrogénové krémy, ktoré môžu mať trvalejší efekt.


Prečítajte si aj:

Toto po sprchovaní nerobte, vašej vagíne to škodí


Problém so suchou pošvou možno liečiť aj pomocou zmien v stravovacích návykov a pridaním potrebných doplnkov do jedálnička. Toto sú oni:

Omega-3 mastné kyseliny

Vaginálna suchosť je zvyčajne spôsobená nedostatkom hladiny estrogénov. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách ako makrela a losos, stabilizujú hladinu hormónov a môžu zvýšiť vaginálnu lubrikáciu.

Vitamíny skupiny B

Vitamíny ako B-komplex pomôžu telu vyrovnať sa zo dňa na deň so suchosťou pošvovej sliznice. Tieto vitamíny rozpustné vo vode je potrebné doplniť do tela každý deň, stabilizujú nadobličky a tiež zbavujú stresu a stabilizujú imunitný systém. Sú tiež neoddeliteľnou súčasťou pri tvorbe červených krviniek, ktoré sú nutné pri prekrvení pošvy.

Beta-karotén

Beta-karotén, ktorý sa nachádza napr. v mrkve a sladkých zemiakoch, pomáha posilňovať imunitný systém, čo môže byť užitočné pri zmiernení suchosti pošvovej sliznice. Beta-karoténu by sme mali denne vziať cca 180 mg. Vedľajším efektom príliš veľa tohto vitamínu je oranžová farba kože.

Vitamín E

Niektorým ženám so suchou pošvou počas menopauzy úľavia čapíky obsahujúce v sebe vitamín E. Tento vitamín pomáha posilňovať a chrániť stenčovanie pošvovej steny spojené s menopauzou.


Prečítajte si aj:

Toto po sprchovaní nerobte, vašej vagíne to škodí

HYDROfemin

HYDROfemin je jemný vaginálny gél bez farby a bez zápachu s dvomi účinnými zložkami, ktorý pomáha pri problémoch suchéj pošvy superinfekcie prostredníctvom regenerácie pošvovej sliznice - -odkaz odstránený-