Vyžaduje depresia elektrošoky a psychiatrickú liečebňu?

Pacienti s depresiou občas potrebujú aj psychiatrickú hospitalizáciu. Tá môže byť dobrovoľná ale aj nariadená súdom. Lôžkové zariadenia ponúkajú množstvo procedúr. Ide o kombináciu psychoterapie a liekov.
Svet si bude **10. októbra** pripomínať **Medzinárodný deň duševného zdravia.** Aj my sme sa rozhodli prispieť k téme duševného zdravia a mentálnych porúch v období, ktoré je pre depresiu a úzkostné stavy príznačné - **jeseň a blížiaca sa zima.** Pacienti s depresiou občas vyžadujú aj psychiatrickú hospitalizáciu. Tá môže byť **dobrovoľná** ale aj **nariadená súdom.**

Lôžkové zariadenia ponúkajú množstvo procedúr. Ide o kombináciu psychoterapie a liekov. Občas psychiater hospitalizuje pacienta, aby mohol zistiť, či je vo vážnej depresii alebo trpí psychiatrickým stavom, ktorý napodobňuje príznaky depresie. Nielen dospelí, ale aj deti môžu byť hospitalizované na depresiu.

Pacienti – samovrahovia

Ľudia, ktorí sa pokúsili o samovraždu, alebo sú v ohrození života sú často hospitalizovaní, aby neboli pre seba nebezpeční. Počas tejto doby sa sledujú, kým lekár nezhodnotí, čo sa považuje za aktívnu hrozbou pre človeka. Pacientovo správanie sa monitoruje 24 hodín denne.

Môže byť umiestnený do izby, ktorá neobsahuje nič, čím by si mohol ublížiť. Lekár môže predpísať antidepresíva, čo sú lieky proti úzkosti alebo ďalšie psychiatrické lieky. Terapia sa používa aj na liečbu depresie. Zvyčajne sa začína po tom, čo je pacient stabilizovaný.

Elektrokonvulzívna terapia pacientov

Psychiatri niekedy priznávajú, že pacientom v psychiatrickej liečebne vykonali elektrokonvulzívnu terapiu. Vzhľadom k možným vedľajším účinkom, ako je strata pamäti, je táto terapia zvyčajne vyhradená len pre ťažko depresívnych pacientov, ktorí nereagujú na dlhodobú liečbu napr. závislosti od drog.

Terapia ECT vyvoláva elektrický záchvat mozgu. Elektrický prúd má pozitívne ovplyvňovať mozgové chemické látky a zmierňovať depresie. Psychiater aplikuje elektrický prúd len po anestézii. Ošetrujúci personál starostlivo sleduje pacienta pred, počas a po každej procedúre.


Prečítajte si tiež:

Nedovoľte vašej duši aby bolela!

Význam farieb na psychiku


Katatonickí pacienti

Niektorí pacienti s ťažkou depresiou sú veľmi stuhnutí. Neliečení iba sedia alebo ležia ticho a nehýbu sa často dlhé hodiny alebo aj dni. Nemôžu hovoriť, alebo len opakujú slová, ktorými sa k nemu prihovárajú. Tento pacient obvykle vyžaduje hospitalizáciu, aby ho nakŕmili a podali mu pravidelne lieky. Pacienti s menej extrémnymi symptómami sa môžu pohybovať, ale odmietajú kŕmenie. Liečba začína okamžite, alebo akonáhle je pacient schopný komunikovať s terapeutom.

Domáca liečba

Občas psychiater umiestni pacienta do rezidenčnej liečby depresie. Pacient v tejto kategórii má zvyčajne dlhotrvajúcu depresiu, ktorá ovplyvňuje kvalitu života, vzťahy a schopnosť riadiť jeho kariéru. Zdravotnícky personál a terapeuti učia človeka zvládať svoje emócie a pokúšajú sa zmeniť všetky oblasti jeho života, v ktorých sa cíti mimo kontrolu.

Používajú sa lieky a psychoterapia. Častou výhodou domácej liečby je odstránenie človeka z prostredia plného drog, nezdravých vzťahov a intenzívneho stresu. Rezidenčná liečba často trvá od jedného mesiaca do jedného roka.

Ďalšie novinky a zaujímavosti v oblasti zdravia, krásy a životného štýlu nájdete TU. Čítajte a buďte informovaní o všetkom čo Vás zaujíma.