Dôvody, prečo dnes zabudnúť na vyprážanie

Vyprážanie potravín zvyšuje množstvo prijatého tuku a kalórií. Jedlo s vysokým obsahom tuku a kalórií akým je aj to chutné, chrumkavé a vyprážané, zvyšuje riziko mnohých zdravotných problémov.

Čo budete mať dnes na obed? Tešíte sa na vyprážaný rezeň? Ktovie, či naň budete mať chuť aj po tom, čo si prečítate tento článok.

Vedci sa pozreli na štatistiky, ako ovplyvňuje smažené jedlo naše zdravie a rozhodne si ich nechceli nechať iba pre seba. Vyprážanie potravín zvyšuje množstvo prijatého tuku a kalórií. Jedlo s vysokým obsahom tuku a kalórií, akým je aj to chutné, chrumkavé a vyprážané, zvyšuje riziko mnohých zdravotných problémov.

Zvýšené riziko obezity

Ak budete jesť vyprážané potraviny pravidelne, je pravdepodobné, že skončíte za veľmi krátky čas s nadváhou alebo obezitou. Konzumácia vyprážaného jedla viac ako štyrikrát týždenne zvyšuje riziko obezity o 50%, ako pri bežnej strave a vyprážanom jedle raz za týždeň.

Zvýšené riziko mŕtvice a diabetes

Ak budete jesť najmenej šesťkrát týždenne vyprážané, zvyšujete aj riziko cievnej mozgovej príhody o 40%. Potraviny sa zvyknú smažiť v druhu tuku, ktorý poskytuje mnoho nasýtených tukov, ako je maslo, masť alebo zdravší kokosový olej, čo môže zvýšiť hladinu cholesterolu a riziko srdcových ochorení. Pravidelná konzumácia vyprážaných potravín je spojená aj so zvýšeným rizikom cukrovky typu 2.

Zvýšené riziko rakoviny

Obmedzenie množstva vyprážaného jedla vám môže pomôcť znížiť riziko rakoviny prostaty. Ľudia, ktorí jedli niektoré z typicky vyprážaných potravín ako vyprážané ryby, vyprážané kurča alebo hranolky aspoň raz týždenne, mali podľa prieskumov vyššie riziko rakoviny prostaty o 30%.