Prečo máme kŕče práve z kešu orieškov?

Vedieť, čo je príčinou vašich brušných kŕčov po jedle kešu orieškov vám môže pomôcť liečiť príznaky. Kŕče v bruchu sú väčšinou iba uväznené plyny v tráviacom trakte. Nadmerné alebo ťažké kŕče však môže byť príznakom aj vážnejšieho zdravotného stavu. Ak máte kŕče dlhšie ako niekoľko hodín, alebo sa neustále zhoršujú, mali by ste navštíviť lekára.

Vedieť, čo je príčinou vašich brušných kŕčov po jedle kešu orieškov vám môže pomôcť liečiť si príznaky. Kŕče v bruchu sú väčšinou iba uväznené plyny v tráviacom trakte. Nadmerné alebo ťažké kŕče však môže byť príznakom aj vážnejšieho zdravotného stavu. Ak máte kŕče dlhšie ako niekoľko hodín, alebo sa neustále zhoršujú, mali by ste navštíviť lekára.

Črevné plyny

Plyn sa tvorí takmer zakaždým, keď niečo zjeme. V prípade, že kešu úplne nestrávite, vláknina v hrubom čreve sa miesi s baktériami. Výsledkom fermentácie je zvýšené množstvo plynu. Príliš veľa plynov, ktoré sa nevylúčia tlačia na črevá, čo spôsobuje ostrú bolesť. Plyny spôsobujú bolesti viazané na pocit plnosti v podbrušku.

Alergia na orechy

Orechy, a hlavne kešu oriešky, sú jedným z najčastejších potravinových alergénov. Ak ste alergickí na kešu, váš imunitný systém je príliš citlivý na ich proteíny. Túto precitlivenosť spôsobujú chemické látky, ktoré sa uvoľňujú po celom tele, akonáhle kešu prehltnete. Môžu spôsobiť zápal v sliznici tráviaceho systému.

Zápal vyvoláva kŕče, bolesti brucha, hnačky, vracanie a nevoľnosť. Alergia na orechy spôsobuje ďalšie príznaky, výsledkom sú veľké žalúdočné kŕče. Medzi ne patrí ešte prekrvenie nosovej sliznice, kožné vyrážky, žihľavka, točenie hlavy, dýchavičnosť a ťažoba na hrudníku.

Otrava jedlom

Kŕče, ktoré sa objavia do štyroch hodín po jedle, môžu byť príznakom otravy jedlom, a to najmä v prípade, že neustávajú a sú horšie a intenzívnejšie. K otrave jedlom dochádza, keď skonzumujete kešu kontaminované infekčným organizmom.

Kontaminácia sa môže objaviť pri každom výrobnom procese ako je zber, alebo balenie produktu. Otravu jedlom môžu spôsobiť baktérie, toxíny, vírusy alebo parazity. Medzi príznaky patria kŕče v bruchu, horúčka, vracanie, nadmerné hnačka a únava.

Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva môže spôsobiť bolesti žalúdka a kŕče po skonzumovaní aj kešu. Ide o chronické ochorenie, ktoré spôsobuje zažívacie symptómy v hrubom čreve a v bruchu. Nepoškodzuje mechanicky tráviaci systém, príznaky sú skôr rozpaky a potenciálne obmedzenie bežných denných aktivít.