Príznaky, že vášmu mozgu chýba kyslík

Mozgová hypoxia vyplýva z nedostatku kyslíka v mozgu. Môže sa vyskytnúť pri topení, udusení, uškrtení a inej nehode s dýchaním.

Unavená žena za počítačom Zdroj foto: Shutterstock.com

Predávkovanie drogami, cievna mozgová príhoda, zástava srdca alebo komplikácie počas celkovej anestézie alebo narodení dieťaťa môžu tiež vyvolať hypoxiu (nedostatok kyslíka v organizme). Prognóza z mozgovej hypoxie závisí na tom, ako dlho bol mozog bez kyslíka, a či celý alebo len nejaká jeho časť.

Žiadne príznaky

Niekedy sa stane, že ani pacient, ani lekár nemajú podozrenie na mozgovú hypoxiu. Mozog pacienta mohol byť bez kyslíka len krátku dobu, v dôsledku napr. astmatického záchvatu alebo nízkeho krvného tlaku. Medzi klasické príznaky patrí pocit slabosti alebo chvíľkovej nepozornosti. Tieto príznaky zvyčajne vymiznú, keď sa mozgu kyslík zase dostane. Rýchle vyliečenie nemá trvalé následky.


Čítajte viac:


V prípade, že nedostatok kyslíka trval trochu dlhšie, príznaky mozgovej hypoxie sú zvyčajne viac vidieť. Medzi ne patrí strata pamäti, ktorá sa prejaví neskôr, halucinácie a zlá motorika. Pacient môže mať tiež problémy učiť sa nové informácie. Mnohé z týchto príznakov po chvíli zmiznú, ale niektoré z nich môžu pokračovať. Medzi tie, ktoré zvyčajne trvajú dlhšiu dobu sú problémy s pamäťou.

Kóma a smrť

Mozgové bunky začínajú umierať už do piatich minút, keď sú odrezané od kyslíka. Keď sa to stane, pacientove oči prestanú reagovať na svetlo. Znižuje sa krvný tlak, srdce zatiaľ funguje ďalej, ale človek upadne do kómy. Jeho mozog však môže byť v skutočnosti úplne mŕtvy.  Nakoniec sa môže aj zastaviť srdce.