Prevencia a imunita

Úvodník
Prípravu na obdobie chrípky a prechladnutí netreba podceňovať. Obdobie hroziacich vírusových ochorení sa začalo. Viete, ako pomôcť svojmu imunitnému systému na nohy? Jedine tou správnou prevenciou.

Prípravu na obdobie chrípky a prechladnutí netreba podceňovať. Rady a tipy, ako neochorieť ponúka ZDRAVIE.sk čitateľom bez prestávky. Obdobie hroziacich vírusových ochorení sa začalo. A preto, v duchu citátu „kvapka prevencie je hodná litra medicíny“, budeme pokračovať aj tento mesiac, práve s témou prevencie ako takej.

Oblasť prevencie chorôb je veľmi široká. Od prevencie voči bežnému prechladnutiu, až po tie najzávažnejšie (kardiovaskulárne, či onkologické) ochorenia, na ktoré zomiera stále veľké percento populácie. Keď hovoríme o prevencii, máme na mysli obmedzenie vzniku tých rizikových faktorov, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť výskytu istého ochorenia alebo jeho závažnosť. Tieto rizikové faktory všetci veľmi dobre poznáme, ale stále ich akosi podceňujeme. Alkoholizmus, fajčenie, nevyvážená strava, málo vitamínov a pohybu, či veľa dlhodobého stresu. Keď sa k tomu pridá „nedobrá“ genetická výbava, máme na chorobu presne našliapnuté.

Obmedzovať vznik rizikových faktorov je však len jedna stránka. Druhá sú preventívne prehliadky. Čo myslíte, prečo sa volajú preventívne? Mimochodom, kedy ste boli naposledy? A to nehovoríme len o preventívnych prehliadkach u všeobecného lekára. Špecializované ambulancie majú vlastné preventívne testy a vyšetrenia. A práve tieto sú kľúčovým nástrojom k včasnému odhaleniu a podchyteniu mnohých ochorení. Povedzte, oplatí sa nájsť si chvíľu?

S témou prevencie úzko súvisí aj imunita, teda obranyschopnosť organizmu. Asi je vám zrejmé, že imunitný systém je zodpovedný za boj s infekciou a likvidáciu starých buniek, ktoré naše telo zaťažujú. Ale vedeli ste, že tiež chráni organizmus pred chybnou reprodukciou buniek (čím zabraňuje vzniku rakoviny)? Aj keď je každému daná do vienka iná miera imunity, v mnohom si ju dokážeme ovplyvňovať sami. Ak vás trápia pocity únavy, ste opakovane chorí, zle sa vám hoja rany, pravdepodobne je vaša imunita oslabená. Posilniť ju môžete pestrou stravou a zvýšeným príjmom ovocia a zeleniny bohatej na vitamín C, selén, magnézium a zinok, ale napríklad aj otužovaním a samozrejme pravidelným pohybom.

Pokiaľ ste práve ten typ, ktorý sa k pohybu stále len odhodláva a nie a nie začať, oceníte našu sekciu zdravotné cvičenia. Tam vám v desiatich bodoch poradíme, ako skutočne začať cvičiť a nemusí vás to stáť ani cent.

V období, kedy náš organizmus naozaj čelí zvýšenej záťaži, je vhodné tiež uvažovať nad zaradením výživových doplnkov. Na posilnenie imunity sa doporučujú práve tie s výťažkami echinacey. V samostatnej časti, ktorá je venovaná výžive a jej doplnkom nájdete kompletný zoznam vitamínov, minerálov a anitoxidantov.

Veríme, že vás niečo z toho zaujalo a prečítate si viac v našich ďalších článkoch. A my vám želáme, aby sa vám podarilo preniesť do života aspoň jednu radu, jednu pomyselnú kvapku prevencie.

lenockaaa5

Vyskúšajte Moringu caribbean. Obsah vitamínov, proteinov a minerálov robí z tejto rastliny užasný antioxidant. Listy Moringy obsahujú vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ako aj vitaminy A, C, D, E a K, ďalej obsahuje cez 46 antioxidantov a 92 rôznych druhov živín ako aj 26 protizápalovo pôsobiacich látok a vyše 20 aminokyselín.

-odkaz odstránený-

Majkl88

Mne a detom najviac zabera IMUNIX od začky Dr. ELF. Užívame ju pravidelne celá rodina a pokiaľ na nás niečo ide, dáme si zopaŕ kapsúl a hneď je to preč. Máme to už pár rokov osvedčené. Najdete to na drelf bodka eu alebo sk. Pekny den vsetkym