Ako sa vyrovnať s vlastnou smrteľnosťou?

Strach zo smrti je takmer univerzálny a z času na čas sa prejaví u každého. Či už sa bojíme toho byť „mŕtvymi“ alebo fyzického aktu umierania, strach môže byť vyvolaný mnohými akciami.

Zdroj foto: Shutterstock.com

"Dušičky" nám každý rok o čosi intenzívnejšie pripomínajú, že je človek smrteľná bytosť. Medzi najčastejší strach zo smrti patrí predstava, že sa prebudíte v hrobe v zemi. Na túto tému už bolo nakrútených veľa komédií či tragédií. Pri pomyslení na smrť nie sú ľudia len vystrašení, mnohí sa dokonca neubránia slzám.

Viera pomáha

Ateisti hovoria, že si veriaci robia vierou v boha akési zadné vrátka. Či je boh skutočný a pôjdeme všetci do neba nie je isté. Nič to však nemení na tom, že by sme sa počas celého svojho života mali správať podľa zásad mravnosti, čestnosti a mali by sme pomáhať druhým.

Starostlivosť o seniorov nám môže strach zo smrti ešte viac prehlbovať. Aj preto, že vidíme koniec života bližšie, seniori sa zvyknú stále častejšie na tému smrti rozprávať, hoci sa jej my vyhýbame. Medzi staršími je táto téma „ako doma“, je súčasťou ich životov viac ako čokoľvek iné.

Strata blízkeho

Strach zo smrti sa môže objaviť, pokiaľ prídeme o veľmi blízkeho človeka, matku, otca, partnera, súrodenca. Začíname sa báť o to, ako sa im „darí“, či im môžeme z našej strany brehu ešte nejako pomôcť. Premietame si jeho a naše životy, premýšľame, kedy sa asi skončí aj ten náš.

O smrti sme doteraz len čítali, videli ju v televízii, ale nikdy nás nezasiahla osobne a zrazu vieme, aké to je, niekoho stratiť a smrť je už skutočná. Pokiaľ sa nejedná len o ťaživý smútok z času na čas, ale myšlienky sa menia na chronickú obavu, ktorá vám zasahuje do života, mali by ste vyhľadať psychológa. V žiadnom prípade sa nesnažte tento strach liečiť sami. Môže ísť neskôr až o ochromujúci pocit, z ktorého sa dá celkom zblázniť.

Mohlo by vás zaujímať:

Sekty a iné nebezpečné skupiny

Človek môže v takýchto stavoch podľahnúť rôznym nebezpečným sektám, ktoré mu majú poskytnúť akúsi falošnú útechu, že sa o neho „ich boh či sila“ postará.

Viera, že existuje niečo po smrti je veľmi povzbudzujúca, no treba si uvedomiť, čo od nás táto viera vyžaduje, aby nebola zneužitá inými skupinami, ktoré na našom strachu zarábajú aj tým, že im upíšeme nielen svoju dušu, ale prepíšeme aj majetok!

Umieranie je súčasťou života, tak ako narodenie. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a nepociťujete chorobný strach pred smrťou, určitou úľavou môže byť kvalitná literatúra s touto tematikou, čítanie si úžasných zážitkov blízko smrti od známeho doktora a autora bestselleru Život po živote, Raymonda Moodyho.

Aj meditácia je aktivita, ktorá nás vie upokojiť a otvoriť nám nové vnímanie seba samých a sveta a možno aj „skontaktovať sa“ s vyššou silou ako zvyknú spomínať tí najlepší jogínski majstri.

Pozitívne myslenie

Podľa nich vraj stačí na začiatok urobiť iba jednu vec, prestať hlboko premýšľať nad negatívnymi vecami a všetka pozitívna energia, ktorá zrazu preváži nám prinesie do života nových ľudí, nové šťastnejšie myšlienky, nové vzťahy, radosť, mnohokrát spontánne uzdravenie a možno aj pozitívne signály z druhej strany, pretože sme sa tomuto „portálu“ otvorili.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.