Nos je životne dôležitý orgán, ktorý veľmi často zanedbávame

Dýchanie je životne dôležitá funkcia. Dýchame bez toho, že by sme si to uvedomovali a napriek tomu je to činnosť, ktorá nás udržuje pri živote. Ak sa budeme správne starať o svoj nos, staráme sa súčasne aj o svoje celkové zdravie.

Dýchanie je životne dôležitá funkcia. Dýchame bez toho, že by sme si to uvedomovali a napriek tomu je to činnosť, ktorá nás udržuje pri živote. Ak sa budeme správne starať o svoj nos, staráme sa súčasne aj o svoje celkové zdravie, pretože:

  • Nos chráni náš organizmus pred vonkajšími nečistotami. Funguje ako veľmi jemný filter zachytávajúci nečistoty obsiahnuté vo vdychovanom vzduchu.

Upravovaním a filtrovaním vzduchu nos pôsobí ako prvá línia obrany organizmu proti znečistenému vzduchu, prachu, vírusom, baktériám.
Sliznica nosa ohrieva a zvlhčuje vdychovaný vzduch. Ak sliznica nosa vyschne alebo sú riasinky na sliznici špinavé a zlepené, nemôžu nás už chrániť pred potenciálnym nebezpečenstvom prichádzajúcim vzduchom. Ľudský nos spracuje každý deň priemerne 15 000 litrov vzduchu.

Okrem dýchania má nos ďalšie dôležité funkcie, na ktoré „radi zabúdame“, kým celé dýchanie riadne funguje:

  • Nos hrá významnú úlohu pri našom vnímaní vône a chuti

Membrána nosovej sliznice sa skladá z asi 5 miliónov čuchových receptorov. Vďaka ich citlivosti môže človek rozlišovať približne 3000 rôznych vôní.
Chuť je vnímaná hneď ako ju mozog čuchovo dekóduje.

  • Nos je dôležitý pre vznik nášho hlasu a reči

Hygiena nosa by mala byť dennou rutinou rovnako ako čistenie zubov

Sprchujeme sa a čistíme si zuby každý deň. Rovnako by sme si mali čistiť nosové dutiny 2 až 3 krát denne, aby sme dýchali voľne a udržiavali základné funkcie nosa. Správna denná hygiena nosa zaisťuje kvalitné dýchanie dokonca aj keď sa pohybujeme v prostredí „náročnom na služby nosa“. Na prašnejších miestach, vo vykurovaných, či klimatizovaných priestoroch – kanceláriách, ochodných centrách, lietadlách,.... Ak sa na chvíľu zamyslíte, uvedomíte si, že možno aj v tejto chvíli vás v nose poštipkáva alebo cítite to sucho v ňom.

Pravidelné čistenie nosa pomáha regenerovať a posilňovať nosovú sliznicu a tým umožňuje dôležitú ochranu celého organizmu. Existuje samozrejme niekoľko spôsobov ako si nos čistiť.