Krátkozrakosť – môže byť príčinou aj počítač?

Počet ľudí, ktorí sa s krátkozrakosťou nechcú zmieriť, stúpa. Sú ochotní zaplatiť za laserovú operáciu a oslobodiť sa tak od okuliarov či kontaktných šošoviek. Špičkové moderné vybavenie a skúsenosti sú základom spokojnosti pacienta.

Krátkozraký vidí dobre do blízka, ale nevidí dobre do diaľky. Myopia, ako sa odborne krátkozrakosť nazýva, je refrakčná chyba, pri ktorej je oko príliš dlhé alebo lomivosť optickej sústavy oka je väčšia. Svetelné lúče prichádzajúce do oka sa preto zbiehajú pred miestom najostrejšieho videnia a nie na sietnici, čím vznikne na sietnici rozmazaný obraz.

Je krátkozrakosť bežný jav?

Žijeme vo svete plnom moderných technológií, ktoré ľuďom nielen zjednodušujú život, ale zároveň prinášajú aj zdravotné komplikácie. Krátkozrakosť u ľudí je v poslednom období bežný jav. Príčinu treba podľa odborníkov hľadať okrem iného aj v tom, že väčšinu svojho času strávime pozeraním na monitor počítača. Pri práci za počítačom vykonávame jednostrannú činnosť bez zmeny polohy tela, pri ktorej sú kladené veľké nároky na videnie.

Využívaná je predovšetkým veľmi krátka pracovná vzdialenosť okolo 40 cm. Častá zmena pohľadu medzi monitorom, predlohou a klávesnicou má za následok extrémnu námahu vnútroočných svalov, ktoré sú bez prestávky neustále zapojené do činnosti. Nepríjemné sú taktiež odlesky od obrazovky, zapnutá klimatizácia, nevhodné osvetlenie, nesprávne sedenie a pod. Dôležitú úlohu v kvalite nášho videnia zohráva aj genetika. Pokiaľ sú vaši rodičia krátkozrakí, je pravdepodobnejšie, že i vy budete krátkozrakí.

Okuliare, kontaktné šošovky alebo laser

Počet ľudí, ktorí sa s krátkozrakosťou nechcú zmieriť, stúpa. Sú ochotní zaplatiť za laserovú operáciu a oslobodiť sa tak od okuliarov či kontaktných šošoviek. Špičkové moderné vybavenie a skúsenosti sú základom spokojnosti pacienta. Najlepšie vybavenie zaručí nielen presnosť, ale i rýchlosť operácie. 6D laser je unikátny na operácie očných chýb v tom, že najdokonalejšie sleduje všetky mikropohyby oka počas jej priebehu a tým dosahuje vysokú presnosť a spoľahlivosť samotnej operácie.

Operácie sa netreba báť

Prvé okuliare ste začali nosiť už v tretej triede na základnej škole. Dostali ste jednu dioptriu, ale postupne ste sa dopracovali napríklad k šestke. Bolo vám nepríjemné nosiť silné okuliare, zvolili ste šošovky. Flámovanie s nimi však nie je jednoduché, pretože oči počas dlhšieho nosenia silno pália. Našli ste sa v tomto opise? Uvažujete nad laserovou operáciou a neviete, čo všetko to prináša?

Na najčastejšie otázky súvisiace s laserovou operáciou 6D laserom odpovedá špičkový oftalmológ prof. MUDr. Andrej Černák, DrSc., FEBO, ktorý sa Excimer laserovej chirurgii oka venuje už 21 rokov:

Aká je ideálna vzdialenosť očí od monitora počas práce s počítačom?

Je dobré dodržiavať vzdialenosť cca 60cm od monitoru a cca 40cm od klávesnice.

Prečo ma po dlhej práci za počítačom škriabu oči?

Vzhľadom k tomu, že pri práci na počítači žmurknete až 15 krát menej ako pri iných činnostiach, dochádza k nadmernému vysychaniu rohovky, čo môže mať za následok pocit rezania a škriabania (predovšetkým u nositeľov kontaktných šošoviek). Takže okrem toho, snažiť sa čo najviac žmurkať, je dobré mať po ruke zvlhčujúce kvapky (umelé slzy), ktoré dokážu udržať vlhkosť aj keď menej žmurkáte.

Pri vyšetrení mi zistili krátkozrakosť. Odporúčate mi okuliare, šošovky alebo operáciu?

Bez okuliarov či kontaktných šošoviek budete slobodní, nebudú vás obmedzovať pri každodenných životných situáciách. Počet ľudí, ktorí sa s krátkozrakosťou nechcú zmieriť, stúpa. Špičkové moderné vybavenie a skúsenosti sú základom spokojnosti pacienta. 50 000 úspešne odoperovaných pacientov v našom centre zo Slovenska a zahraničia je podľa môjho názoru jasnou odpoveďou na túto otázku.

Dajú sa operovať obe oči naraz?

Áno, v 98 % prípadoch operujeme obe oči naraz. Záleží však od samotného pacienta, ako sa rozhodne a ako mu to z hľadiska času najviac vyhovuje.

Môžem po zákroku oslepnúť?

Nie, zákrok prebieha len na povrchu oka / rohovky /, nezasahujeme do vnútorných štruktúr oka, a preto nemôže dôjsť k takýmto komplikáciám.

Čo sa stane ak počas zákroku žmurknem?

Pacient sa nemusí báť, pred zákrokom sa oko otvorí pomocou jemného inštrumentu / rozvierača, ktorý podrží počas zákroku oko otvorené /. Ak pacient žmurkne, nič sa nestane, pretože rozvierač drží viečka otvorené.

A čo ak sa počas operácie nevydržím pozerať rovno a pohnem okom?

Najmodernejšie lasery sú vybavené sledovacím systémom – 6D eye- tracking, ktorý počas celej operácie sleduje všetky mikropohyby oka. Bežné lasery sledujú pohyby oka len v horizontále a vertikále. Moderné technológie sú doplnené sledovacím systémom, ktorý sleduje pohyb oka zvisle- hore/dolu, ako aj rotáciu oka a tzv. cyklotorziu- otáčanie oka. Tento takmer dokonalý sledovací systém zvýšil presnosť zákroku excimerovým laserom.

Je zákrok bolestivý?

Operácia je bezbolestná, oko je dostatočne znecitlivené kvapkami. Klient môže na začiatku operácie cítiť jemný tlak a v priebehu operácie jemné dotyky.