Testosterón zvyšuje u starších mužov riziko infarktu

BRATISLAVA 7. novembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Starší muži užívajúci testosterón sú podľa štúdie amerických vedcov náchylnejší k infarktu, mŕtvici a dokonca smrti. Testosterón odporúčajú lekári vo všeobecnosti mužom, ktorí trpia nízkou hladinu tohto hormónu – hypogonadizmom. Reklamné kampane testosterónových ...

BRATISLAVA 7. novembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Starší muži užívajúci testosterón sú podľa štúdie amerických vedcov náchylnejší k infarktu, mŕtvici a dokonca smrti.

Testosterón odporúčajú lekári vo všeobecnosti mužom, ktorí trpia nízkou hladinu tohto hormónu – hypogonadizmom. Reklamné kampane testosterónových produktov však často oslovia oveľa širšiu skupinu mužov, vrátane tých, ktorí netrpia jeho nedostatkom.

"Keď budú pacienti so svojimi lekármi uvažovať o testosterónovej liečbe, mali by zvážiť spomínané riziká," povedal vedúci výskumu Michael Ho. Jeho tím zozbieral dáta o 8700 mužoch s priemerným vekom krátko po šesťdesiatke a nízkou hladinou testosterónu. Každý z nich podstúpil medzi rokmi 2005 až 2011 kontrolu tvorby povlaku v srdcových artériách. Do troch rokov od spomínanej kontroly 20 percent mužov neužívajúcich testosterón utrpelo infarkt, mŕtvicu či zomrelo. U tých, ktorí začali po čase užívať testosterón, bolo toto percento ešte o šesť bodov vyššie. Keď výskumníci vzali na vedomie aj počiatočné upchatie artérií, vyšlo im, že užívanie testosterónu zvýšilo riziko infarktu, mŕtvice či smrti až o 29 percent.

Väčšina účastníkov výskumu však už mala upchaté srdcové cievy, vysoký krvný tlak, cukrovku či iné zdravotné problémy, a tak ostáva nejasné, čo znamenajú výsledky štúdie pre mladších a zdravších mužov užívajúcich testosterón. Podľa Hoa a jeho kolegov sú riziká dlhodobého zvyšovania hladiny mužského hormónu zväčša neznáme. Niektoré štúdie však naznačujú tiež zhoršovanie spánkového apnoe alebo rakoviny prostaty.