Pričarujeme vám najkrajšie Vianoce!

Úvodník
Obdobie Vianoc je nepopierateľne čarovným okamihom roka. Nezabúdajme však na jeho pravý zmysel. S pozitívnym naladením, menej nafúknutým bruchom a oddýchnutejší, budete určite začínať Nový rok v lepšej zdravotnej kondícii a nálade.

Predvianočné šialenstvo sa oficiálne začalo. Ako sme už v posledných rokoch zvyknutí, obchodníci nás „masírujú“ vianočnými reklamami neustále v skoršom čase. Ukazujú nám usmievavých ľudí s plnými bruškami, ktorí v kruhu rodiny rozbaľujú pod stromčekom všetko, na čo si len spomenú a snažia sa v nás tak vyvolať pocity ideálneho šťastia.

V duchu tohto obrazu, ktorý sa snažíme dosiahnuť, sa "pachtíme" za darčekami v preplnených obchodoch a často sa kvôli nim aj nezmyselne zadĺžime. Chystáme pokrmy od výmyslu sveta, čo tam potom, že sú nezdravé. Naháňame sa a upratujeme o dušu aj to, čo netreba, a to všetko často do úplného vyčerpania. Je vám to povedomé? Vianoce - sviatky pokoja - tak dostávajú často punc zdravotných ťažkostí, žlčníkových záchvatov, rôznych porúch trávenia, smútkov, sklamania a depresií.

Vyhláste stop vianočnému ošiaľu

Hneď prvou chybou sú naše nadmerné a nereálne očakávania, ktoré na seba v spojitosti s Vianocami nakladáme. Keď sa nám ich nepodarí naplniť, prichádza smútok, zlosť, pocity bezmocnosti až depresie. Alebo sa úplne uštveme a vyčerpáme a kúzelná atmosféra je hneď preč. Na stavy smútku a melanchólie sú počas Vianoc viac náchylní starí a osamelí ľudia.

Veľmi nám nepridá ani veľká sebareflexia, či bilancovanie života, ku ktorému sa tiež často ku koncu roka uchyľujeme. Preto je dôležité myslieť pozitívne a dopredu sa nepoddávať negativizmu. Potešiť niekoho iného, prípadne spraviť si niečím, hoci aj drobnosťou radosť. Keď už nás smútok prevalcuje, môže pomôcť čaj z ľubovníka bodkovaného, ktorý je dobrý proti stresu, nervozite či nespavosti.

Ďalšou nástrahou, ktorej pravidelne čelíme je prejedanie sa, bapriam obžerstvo. V minulosti, keď si ľudia bežne nemohli dovoliť sa „bohato najesť“ to malo svoj zmysel. Dopriať si niečo viac aspoň cez sviatky. Nehovoriac o tom, že pri ťažkej práci vonku to, čo zjedli stihli aj spáliť. Dnes sa však usadíme na gauč a niekoľko dní sme schopní nerobiť nič iné, iba jesť. A to, samozrejme, samé nezdravé veci. Majonézový šalát, vyprážaná ryba, údené, tučné zákusky a koláče.

Chutné Vianoce však môžeme mať aj v zdravšej verzii. Čo tak skúsiť nahradiť majonézu v šaláte bielym jogurtom, údeniny a vajcia zeleninou? Namiesto vyprážanej ryby môžeme mať pečenú. Naopak, z vianočných pokrmov si rozhodne môžeme dopriať kyslú kapustu, ktorá mimo iného chráni pred rakovinou hrubého čreva a konečníka. Škorica je výborná na zníženie hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Napríklad taká lyžička škorice spolu s dvoma lyžičkami medu zabráni zvýšeniu kyslosti v žalúdku.

Zdravé sú aj orechy, jablká, či sušené slivky, ktoré sú určite lepším variantom ako cukrovinky. Ak však predsa len neodoláte bohatému vianočnému stolu, pocitom plnosti pomôže čaj z mäty, či fenyklu a samozrejme prestávka v jedení. Dôležité je tiež dodržiavať pitný režim. Obzvlášť, keď požívame alkohol, treba piť čistú vodu ešte viac.

Zabúdať by sme nemali ani na pohyb na čerstvom vzduchu. Je to nielen vhodná prestávka v maratóne jedenia, ale pohyb pomáha aj proti smútku, či depresii. Nemusí to byť hneď výkon hodný športovca, stačí aj obyčajná prechádzka.

Obdobie Vianoc je nepopierateľne čarovným okamihom roka. Nezabúdajme však na jeho pravý zmysel a nenechajme sa pohltiť ilúziou falošného šťastia, ktorú nám ponúkajú nákupné centrá a reklamy. S pozitívnym naladením, menej nafúknutým bruchom a oddýchnutejší, bez zbytočného stresovania a paniky, budete určite začínať Nový rok v lepšej zdravotnej kondícii a nálade.