Lyžiari, poznáte príznaky zlomeného členka?

Chystáte sa konečne na hory zlyžovať si svoje obľúbené trasy? Máte staré viazanie alebo ste si zaopatrili novú zimnú výstroj? A doliečili ste si zranené končatiny z minulej sezóny alebo po nehodách z letného športovania?

Povieme si niečo o zlomenine, ktorá je veľmi nebezpečná a prefíkaná, a tou je zlomený členok. Ide o vážne a bolestivé zranenie. Poranenia členku prispievajú k obavám mobility a liečenie problémov je zdĺhavé, ako aj samotné zotavovavie.

Bolesť

Prvý záchytný bod je bolesť. Rovnako ako u všetkých kostí v tele, zlomená kosť v členku je bolestivá. Sila potrebná k prerušeniu väčšej holennej kosti sa prejavuje neznesiteľnou bolesťou.

Opuch

Prerušenie niektorej kosti zahŕňa traumu aj okolitých mäkkých tkanív ako sú väzy, šľachy a niekedy aj svaly. Keď sa tieto štruktúry poškodia, zlomenina môže krvácať. Kosti strácajú krv z kostnej drene. Sval má mnoho krvných ciev a potenciál pre stratu krvi, v takom prípade je vysoký. Skombinujte traumu mäkkých tkanív so zlomeninou a dostanete pozoruhodný opuch, ktorý sa môže ťahať od prstov po spodnú časť nohy.

Modriny

Modriny sú viditeľný výlev krvi do okolitých tkanív po zranení, najmä zlomeniny. Krv migruje z bezprostrednej blízkosti poranenia kosti a okolitých mäkkých tkanív smerom k povrchovým vrstvám kože. Keď sa krvné bunky hromadia mimo cievny systém, strácajú obsah kyslíka a tmavnú. Modré a fialové odtiene modrín sú vizuálne znamenie neokysličenej krvi v tkanive.

Deformita

Až na mierne „vláskovité“ zlomeniny, ktoré sa môžu vyskytnúť v členku, výraznejšie zranenia sa prejavujú určitou úrovňou deformácie. Členok je vo svojej podstate stabilný spoj, ale keď je rozdelený na dve časti, je destabilizovaný a môže vykĺznuť z polohy, čo vytvára deformácie. V závažných prípadoch môžu tieto deformácie narušiť prekrvenie nôh a prstov, čo je kritické. Treba zabrániť trvalému poškodeniu ciev.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.