Ako odstrániť tetovanie

Dali ste si urobiť tetovanie a už sa vám nepáči? Alebo máte permanentný make-up, ktorý už nechcete? Ku kompletnému odstráneniu tetovania často pristupujú ľudia, ktorých tetovanie už nevyzerá atraktívne - vybledlo, popraskalo.

Dali ste si urobiť tetovanie a už sa vám nepáči? Alebo máte permanentný make-up, ktorý už nechcete? Ku kompletnému odstráneniu tetovania často pristupujú ľudia, ktorých tetovanie už nevyzerá atraktívne - vybledlo, popraskalo.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Tetovanie na viditeľnom mieste často predstavuje prekážku v zamestnaní a občas aj v osobnom živote. Dnes je už, našťastie, dostupná veľmi účinná laserová metóda na odstraňovanie neželaného tetovania, ktorá je navyše takmer bezbolestná.

Laser produkuje krátke záblesky, ktoré prechádzajú cez vrchnú vrstvu kože, bez toho aby ju porušili. Svetlo rôznych vlnových dĺžok je vstrebávané pigmentom tetovacích farieb a dochádza k jeho následnému rozstreleniu – rozloženie pigmentu na malé častice. Poškodené farebné častice odstráni imunitný systém kože alebo sa odlúpnu spolu s poškodenými povrchovými bunkami. S každým ďalším ošetrením sa hĺbka, do ktorej laser pôsobí zvyšuje a odstraňuje sa tak i tetovanie v spodnejších vrstvách kože.

Kvalitný laser tak odstráni aj najhlbšie a najproblematickejšie farebné tetovania. Rôzne farby atramentu absorbujú rôzne vlnové dĺžky svetla, takže tetovanie, ktoré obsahuje viac než jednu farbu môže potrebovať viac ako jeden typ lasera. Svetlejšie farby ako je zelená a žltá, je ťažšie odstrániť, než tmavé farby, ako je modrá alebo čierna. Ošetrenie sa preto musí niekoľkokrát opakovať. Po zákroku môže byť koža dočasne začervenaná a tiež môže dôjsť k vzniku chrastičiek, ktoré sa neskôr odlúpnu. 


Mohlo by vás zaujímať:

Tetovanie môže zakrývať rakovinu kože 

Je dovolenkové tetovanie hennou naozaj neškodné?

Tetovanie na tajnom miestečku


Ako však vysvetľuje MUDr. Alexandra Novotná, PhD. laserové odstraňovanie tetovania nie je jednoduchá záležitosť. „Tak ako aj pri ostatných  laserových zákrokoch, odporúčam všetkým, aby si vyberali len renomované pracoviská, ktoré používajú naozaj kvalitné prístroje. Navyše akýkoľvek zásah do kože laserovým prístrojom patrí výlučne do rúk dermatológa. Odstránenie tetovania si vyžaduje skúsenosti a prax, najmä kvôli tomu, aby sa nevytvorili jazvy alebo iné trvalé stopy na koži klienta.“