Echinacea vylieči prechladnutie a tinktúra z nej pomáha hojiť rany

U nás sa často nazýva aj rudbeckia. Pestuje sa najmä na záhradkách, má drsné vajcovité listy a tmavofialové až hnedé kvety. Zberajú sa koreň, listy i kvety. Pomáha pri chrípke, infekciách, ale i kožných problémoch. Môžete si z nej pripraviť čaj, ale i masť, extrakt či tinktúru.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo obsahuje

Látky echinacín a polysacharidy stimulujú imunitný a lymfatický systém. Zvyšujú tiež obranyschopnosť a odolnosť organizmu pred infekciami. Ďalej sa tu nachádza aj silica, živica, triesloviny a kyselina kávová.

Ako a kedy ju zberať?

Zbiera sa najmä koreň a to na jeseň po odkvitnutí, no najlepšie je ho odoberať z 3-4-ročných rastlín. V lete sa zberá kvet a listy. Korene a listy sušíme v tieni, kvety používame čerstvé do extraktov.

Prevencia prechladnutia

Jej užívanie môže znížiť riziko prechladnutia. Znižuje riziko vírusovej nákazy až o 58 percent v porovnaní s ľuďmi, ktorí echinaceu neužívali. Účinok sa pozoroval aj u deti, v kombinácii s propolisom a vitamínom C.


Pomôžte si aj touto rastlinou:

Pŕhľavou nielen na reumu


Rýchlejšie liečenie

Kratšia liečba, aj to je jedna z výhod. Echinacea pomáha urýchľovať liečbu vzhľadom na množstvo prospešných látok, ktoré obsahuje. Pitie niekoľkých šálok čaju denne, päť dní od prechladnutia, vedie k rýchlejšiemu uzdraveniu. Vyrábajú sa z nej však aj extrakty a masti na vonkajšie použitie, napríklad na rany, ekzémy, pooperačné rany a omrzliny.

Ako pripraviť čaj?

Za hrsť usušených lístkov zalejte 2,5 dl vriacej vody a lúhujte asi 10 minút. Čaj treba užívať 2-3-krát denne.

Ako pripraviť tinktúru?

Do pálenky alebo vodky vložíme nasekané čerstvé časti echinacey v pomere 3:1. Necháme odstáť 2-4 týždne a potom scedíme.

Ďalšie výhody

  • zlepšuje celkový zdravotný stav
  • stimuluje imunitný systém
  • detoxikuje organizmus
  • zlepšuje liečbu niektorých typov rakoviny
  • prospešná aj pri liečbe infekcií močového mechúra
  • pozitívne vplýva aj na príznaky chrípky
  • podporuje hojenie rán 
  • lieči kožné ochorenia
  • pomáha aj pri problémoch so žalúdkom či pečeňou

Je dobrá aj ako dezinfekcia a pomáha vlasom. Čítajte viac:

Pŕhľavou nielen na reumu

Akotak

Echinacea je super a poznam tento recept na caj. Robim si ho vzdy na jesen a v zime ako prevenciu pred nachladnutim, k tomu wobenzym a cely rok ma prechladnutie obchadza.