Ako na kruhový tréning

Seriál
Cvičenie formou kruhového tréningu sa v posledných rokoch teší vo fitness centrách veľkej popularite. V posilňovniach vyzerá spravidla tak, že počas lekcie vystriedate viacero strojov, ktoré sú zamerané na rôzne časti tela. Niekde Vás vedie inštruktor, inde môžete cvičiť sami. Aby ste si zacvičili kruhový tréning, vôbec nemusíte vytiahnuť päty z domu.

Cvičenie formou kruhového tréningu sa v posledných rokoch teší vo fitness centrách veľkej popularite. V posilňovniach vyzerá spravidla tak, že počas lekcie vystriedate viacero strojov, ktoré sú zamerané na rôzne časti tela. Niekde Vás vedie inštruktor, inde môžete cvičiť sami. Aby ste si zacvičili kruhový tréning, vôbec nemusíte vytiahnuť päty z domu.

V prípade, že chcete využiť iba priestor Vášho obydlia, nemusíte sa nijako zvlášť na kruhový tréning pripravovať. Stačí sa zamyslieť, aké časti bytu môžete použiť, kde je dostatok miesta na poskoky či na položenie podložky, a ktorý nábytok do svojho snaženia zahrniete. Tiež sú veľmi výhodné byty či domy so schodiskom, ktoré Vám pomôže precvičiť sedacie a stehenné svaly ako nič iné.

Pred cvičením sa rozhodnite, či sa zameriate na posilňovanie, spaľovanie tuku alebo či skombinujete oboje dohromady. Tiež sa počas tréningu možno sústrediť len na jednu časť tela, alebo naopak precvičovať celé telo komplexne. Podľa toho si pripravte stanovište. Počet stanovíšť je opäť len na Vás. Môžete buď cvičiť dlhší časový úsek na menšom počte miest a celý cyklus niekoľkokrát zopakovať, alebo naopak pripraviť cvikov viac a cvičiť kratšiu dobu.

Na kruhový tréning si vyhraďte približne hodinu času, ale môžete samozrejme zvoliť aj dlhšiu alebo kratšiu variantu. Prezlečte sa do športového oblečenia, pripravte si fľašu s obyčajnou vodou na pitie, a ak plánujete poskakovať, určite si obujte vhodné tenisky, aby nedochádzalo k zbytočným otrasom kĺbov a chrbtice.

Pred tréningom samotným sa vždy ponaťahujte a pripravte svaly na nadchádzajúcu aktivitu. Nezabudnite na hlavné svalové skupiny, ako sú ramená, paže, chrbát, zadok, stehná a lýtka. Nastavte si na stopkách alebo na telefóne časový interval (cca 30 sekúnd - 2 minúty), počas ktorého na stanovišti vydržíte a pred jeho uplynutím rozhodne nepoľavujte. Na presun a krátky odpočinok si vyberte interval kratší (10 - 30 sekúnd) a potom pokračujte vo svojom úsilí ďalej.

Ak chcete v jednom tréningu striedať aeróbnu aktivitu s posilňovaním, vyberte si v prvom kole aeróbne cviky, ako sú výpady, beh na mieste, poskoky, beh po schodoch alebo skákanie cez švihadlo. Posilňovanie v druhom kole začínajte v stoji, napríklad precvičovaním stehien či zadku alebo paží s činkami - chvíľu si nelíhajte na podložku, aby sa Vám nezamotala hlava. Pri posilňovaní dodržujte opäť vopred určené intervaly alebo prípadne počty opakovaní a nič predčasne nevzdávajte! Cvičenie doma je síce pohodlné a praktické, ale má tú nevýhodu, že Vás nikto nekontroluje, nestráži a nenaháňa, takže Vám nastavený časový interval pomôže vydržať a dokončiť začatú aktivitu.

Ak chcete chudnúť, strážte si počas cvičenia Vašu tepnovú frekvenciu. V jeho priebehu sa nezastavujte, príliš neodpočívajte, nikam neodbiehajte a nenechajte sa vyrušovať. Môžete si tiež namiešať hudbu tak, aby Vás motivovala a pomohla udržať pozornosť.

Kruhový tréning možno cvičiť denne, a to vďaka tomu, že si cviky, intervaly aj náročnosť volíte sami. Po cca troch týždňoch však určite zostavu stanovíšť a cvikov zmeňte, aby si na záťaž Vaše svaly príliš neprivykli.

Po skončení tréningu sa opäť dôkladne ponaťahujte - zamerajte sa hlavne na časti tela, ktoré ste zapájali, aby ste predišli bolestiam svalov a podporili rýchlejšiu regeneráciu.

Ďalšie cvičebné videá nájdete v našej sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.