Nedostatok zdravých tukov poškodzuje mozog

Mnohí majú ešte stále zafixované, že tuky jednoducho nemôžu byť zdravé. To je však veľký omyl. Treba ich vedieť rozoznať a tým zdravým sa určite nevyhýbať. Inak si môžete vážne poškodiť zdravie.
Vedci z Ústavu neurológie pri Centre pre výskum Alzheimerovej choroby v americkom Eastone najnovšie zistili, že vylúčenie omega-3 mastných kyselín (O3MK) z jedálnička môže viesť až k **poškodeniu mozgu**. Varujú preto, že úprava stravy na základe motta „žiaden tuk = dobrý tuk“ môže ľudskému telu spôsobiť viac škody než úžitku.

Výrazný vplyv na mozog

Doktor Tan spolu s kolegami počas výskumu analyzovali u testovaných ľudí zloženie krvi, snímky z magnetickej rezonancie ich mozgu a následné riešenie kognitívnych testov. Zistili, že tí jedinci, ktorých strava obsahovala nízky podiel O3MK, mali väčšie problémy s riešením príkladov, kombinovanými úlohami i s abstraktným myslením. Čítajte viac o výhodách omega 3 mastných kyselín.

V rovnakej skupine ľudí takisto odhalili znepokojujúce minútové zmeny v štruktúrach mozgu a zvýšené riziko demencie či úmrtia. „Ľudia s nižšou hladinou omega-3 mastných kyselín mali nižšiu mozgovú kapacitu, ktorá zodpovedala približne dvom rokom starnutia mozgu,“ píše Dr. Zaldy S Tan vo výsledkoch štúdie eastonského centra.

Omega-3 verzus omega-6

Medzi niektorými odborníkmi na výživu zároveň koluje názor, že v dnešnej dobe ľudia prijímajú prílišné množstvo omega-6 mastných kyselín (O6MK) na úkor O3MK, ktorých deficit je typický pre telo „moderného“ človeka. Každý, kto túži byť vo fyzickej kondícii by preto mal predovšetkým vyvážiť príjem zmienených mastných kyselín. Prebytok O6MK totiž môže v organizme spustiť napríklad vážne zápaly s nevyčísliteľnými škodami pre organizmus. Omega-3 mastné kyseliny možno nájsť aj v týchto potravinách:

Rastlinný tuk:

  • olivy a olivový olej, tekvicový olej, kokosový tuk
  • ľanové semiačka, rôzne druhy orechov (mandle, vlašské orechy, makadamiové orechy, arašidy atď.)
  • avokádo, fazuľa, špenát
  • sójové bôby a výhonky, tofu
  • ovsené a pšeničné klíčky...

Živočíšny tuk:

  • losos, makrela, tuniak, treska
  • jahňacie a bravčové mäso
  • niektoré druhy syrov (rokfort, čedar atď.)
Mgr. Viera Komínková v článku na portáli zzz.sk napríklad uvádza, že „_čím viac tukov typu omega-6 skonzumujeme, tým viac potrebujeme tukov typu omega-3, pričom tuky typu omega-6 by mali byť prijímané maximálne v trojnásobnom vyššom množstve ako tuky typu omega-3“_. Podľa nej však _„väčšina ľudí konzumuje mastné kyseliny v pomere 20:1 alebo 10:1 v neprospech omega 3“_, čo nie je vôbec vhodné.

Treba podotknúť, že obe skupiny tukov sa vyznačujú prívlastkom „esenciálne“. Tento pojem mnohokrát odznieva v reklamách a značí, že ľudský organizmus si tieto mastné kyseliny nedokáže vytvoriť svojpomocne. Zatiaľ čo O6MK obsiahnuté v rastlinných margarínoch a olejoch (repkový, slnečnicový) sú podľa niektorých názorov skôr prostriedkom reklamných stratégov, ako zbohatnúť, O3MK majú na základe overených vedeckých poznatkov nezastupiteľnú úlohu v jedálničku človeka. Čítajte viac o tom, ako sa orientovať v tukoch.

Rovnako ako pri iných zásadách zdravej výživy aj tu platí, že človek, ktorý túži byť zdravý a fit má všetko vo svojich rukách. Stačí si uvedomiť, že naše telo reaguje na každučký podnet zvnútra i z okolia, a preto sa nám aj náležite odvďačí za to, ak mu doprajeme vyváženú stravu. A to po všetkých stránkach.

Zdroje: www.cnn.com, www.zzz.sk

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.