VIDEO: 10 dôvodov, prečo cvičiť v práci

Sedavé zamestnanie preťažuje svaly, kĺby i chrbticu Vášho tela. Nielenže má dlhodobé sedenie negatívny vplyv na celý oporný a svalový systém človeka, ale tiež môže viesť k nežiaducemu naberaniu hmotnosti. Aby ste týmto nepríjemným dôsledkom práce za monitorom počítača zabránili, je vhodné nájsť si počas dňa niekoľko minút, kedy trpiace telo pretiahnete a svalom i kĺbom uľavíte.

cvicenie_v_praci Zdroj foto: Shutterstock.com

Je zrejmé, že nebudete počas pracovnej doby podnikať dlhé a náročné aeróbne alebo posilňovacie cvičenie, ale na strečing si čas zvládne nájsť určite každý. Tu je 10 dôvodov, prečo s cvičením začať:

1. Uľavíte krčnej chrbtici

Pri práci na počítači majú ľudia mnohokrát tendenciu vysúvať bradu dopredu a tým deformujú prirodzené zakrivenie krčnej chrbtice. Navyše vplyvom stresu svaly v okolí krčnej chrbtice aj šijové svaly tuhnú a môžu potom spôsobovať bolesti hlavy. Kedykoľvek počas dňa si ponaťahujte krčnú chrbticu aj šijové svaly úklonmi do strany k ramenám, potom pritiahnite bradu šikmo k ramenu a nakoniec s rovným chrbtom pomocou rúk priblížte bradu k hrudníku.

2. Pomôžete Vašim bedrám

Bedrá sú ďalším veľmi problematickým miestom chrbtice. Kvôli málo pevným brušným svalom a krúteniu sa na stoličke pri hľadaní pohodlnej pozície, sú práve bedrá často preťažované. Skúste sa preto v sede na stoličke na chvíľu predkloniť k stehnám a oblasť bedier predýchajte alebo sa dlaňami oprite o dosku pracovného stola a s výdychom vyhrbte chrbticu k stropu. Pri precvičovaní bedrovej chrbtice je veľmi vhodné striedať sedenie na stoličke so sedením na gymnastickej lopte.

3. Rozprúdite lymfatický systém

Vplyvom nosenia tesných nohavíc, dlhého trávenia času na kancelárskej stoličke, ale aj častého prekladania nohy cez nohu je utláčaný lymfatický systém tela. Lymfatické uzliny, ktoré sa nachádzajú v oblasti slabín, sú stláčané a nemajú teda dostatok priestoru pre plnenie svojej funkcie. Aby ste lymfu v tele rozprúdili, postavte sa vedľa stola, zanožte jednu nohu a pretlačte boky dopredu. Potom nohy vymeňte. Pretiahnete stehná, ale hlavne oblasť slabín a lymfatických uzlín.

4. Utvoríte priestor pre vnútorné orgány

Kvôli tesnej gume sukne alebo nohavíc a zaťahovaniu brucha z estetických dôvodov trpia počas pracovnej doby tiež Vaše vnútorné orgány. Skúste si preto občas stúpnuť a predýchať túto oblasť tak, že s každým nádychom vystrčíte pupok čo najďalej pred seba a s výdychom ho naopak vtiahnete k chrbtici. Posilníte hlboké brušné svaly, ale tiež doprajete dostatok kyslíka aj miesta práve vnútorným orgánom, ktoré potom budú pracovať lepšie.

Zdroj videa: Youtube.com

5. Prečistíte si hlavu

Nech si nájdete na cvičenie dve minúty alebo celú polhodinu, preťahovaním a cvičením v práci si skvele psychicky odpočiniete. Na chvíľku zmeníte druh činnosti a tým uľavíte Vašej mysli. Uvidíte, že po odcvičení niekoľkých naťahovacích cvikov sa Vám bude pracovať lepšie, zlepší sa sústredenie a Vaša práca bude efektívnejšia. Počas cvičenia skúste na pracovné povinnosti nemyslieť.

6. Zbavíte sa napätia

Keď ste v práci stresovaní, môžete si cvičením pomôcť od napätia. Kúpte si posilňovacie gumové koliesko alebo loptičku a počas práce ich stláčajte. Zapojíte svaly predlaktia i zápästia, takže okrem odbúrania stresu tiež uľavíte zápästiam od jednotvárnych pohybov s počítačovou myšou, ktoré Vám môžu spôsobiť zápal karpálneho tunela.

7. Zabránite opuchom

Nohám sedenie ani dlhé státie všeobecne neprospieva, pretože lymfa nemá možnosť voľného prietoku. Tým pádom môžu vznikať opuchy a môžete mať pocit, ako by ste mali nohy z olova. Proti opúchaniu pomôže položiť si nohy na chvíľu hore, pretiahnuť ich a kúsok sa prejsť. Rozprúdite krv i lymfu a minimalizujete riziko vzniku kŕčových žíl.


Prečítajte si tiež:

Viete správne sedieť?

Pomôžte svojim unaveným očiam

Doprajte si v práci poobedný šlofík


8. Prestanete myslieť na jedlo

Počas práce pri počítači a v kanceláriách vôbec má mnoho ľudí stále chuť na niečo dobré. Ak Vám kolegovia ponúkajú pochutiny alebo siahate do zásuvky po sladkostiach a čipsoch, cvičenie odvedie Vašu pozornosť. Pretiahnutím svalov si lepšie uvedomíte potreby Vášho tela a máte možnosť rozmyslieť si, či máte naozaj hlad, alebo máte len chuť na sladké.

9. Posilníte svaly

Dokonca aj na stoličke sa dá posilňovať. Zosuňte boky pred stoličku, oprite sa o ruky a vykonajte pár cvikov na tricepsy, odlepte chrbát od opierky a zapojte brušné svaly alebo zatlačte dlaňami silou do stola, aby ste cítili zapojenie hornej časti chrbta a paží. Cvičenie nemusí byť náročné, ani trvať dlho a predsa za určitý čas môžete vidieť výsledky.

10. Cvičíte a ste za to platení

Ak bojujete s nedostatkom času na cvičenie, keď ste doma, využite možnosť cvičiť v priebehu pracovného dňa. Výhodou je, že sa zbavíte stresu a občerstvíte svoju myseľ, takže budete v práci výkonnejší a Váš šéf sa preto sťažovať určite nebude.

Ďalšie novinky a zaujímavosti v oblasti zdravia, krásy a životného štýlu nájdete TUČítajte a buďte informovaní o všetkom čo Vás zaujíma.