Citróny ako účinná prevencia proti rakovine

Rakovina je závažné ochorenie, patriace do rúk odborníkov. Pokiaľ však máme možnosť tejto zákernej chorobe predísť, prečo tak neurobiť. Bojíte sa rakoviny? Jedzte citrusy.

Citrón (lat. Citrus limon) je spolu s pomarančom, grapefruitom a mandarínkou typickým predstaviteľom citrusového ovocia. Spomedzi všetkých má najkyslejšiu a najtrpkejšiu chuť. To, že obsahuje veľa vitamínu C (kyseliny askorbovej), vedia už malé deti v škole. V literatúre sa udáva, že obsah vitamínu C v surovom olúpanom citróne je 53 mg / 100 g, pričom denná potreba vitamínu C pre dospelého človeka sa spravidla udáva medzi 75 – 100 mg. Kyselina askorbová, je jednou z najdôležitejších mikroživín a ovplyvňuje množstvo telesných funkcií v organizme. Známy je jej priaznivý vplyv na imunitu a obranyschopnosť. To však nie je všetko. Vitamín C hrá dôležitú úlohu pri vychytávaní a likvidácii voľných kyslíkových radikálov, ktoré prirodzene vznikajú v organizme pri bežných metabolických procesoch.

Nedostatok vitamínu C

Pri zápaloch, infekciách, traumách, dlhodobých stresoch alebo ďalších závažných ochoreniach vzniká v tele také veľké množstvo nestabilných radikálov, že organizmus ich nemusí byť schopný vlastnými silami eliminovať. Prebytok radikálov ohrozuje telesné bunky, bielkoviny a DNA s rizikom ich poškodenia a možnosti vzniku (aj závažných) negatívnych dôsledkov pre zdravie. Vtedy sa uplatní dôležitá úloha konzumácie vitamínu C, ktorý vďaka svojej schopnosti darovať svoje elektróny pôsobí ako antioxidant a zbavuje tak telo škodlivých a nežiaducich látok. Známy je pozitívny účinok vitamínu pri vírusových infekciách a v literatúre sú aj údaje o možnom protivírusovom pôsobení vitamínu C vďaka jeho priamej väzbe na štruktúry vírusu a následnej likvidácii vírusov. Vitamín má aj ďalšie priaznivé účinky, napríklad zlepšuje vstrebávanie železa z tenkého čreva do krvi a spevňuje stenu ciev.

Citróny ako zdroj mnohých užitočných látok

Citróny však obsahujú aj ďalšie látky rastlinnej povahy, tzv. fytochemikálie, Sú to veľmi dôležité látky, ktoré sa vyskytujú v rastlinách a pre človeka – konzumenta hrajú veľmi významnú úlohu. Aj keď nie sú pre organizmus esenciálne, čiže ich konzumácia v potrave nie je naprosto nevyhnutná, ich pozitívna úloha pri prevencii nádorových, zápalových a srdcovo – cievnych chorôb je taká významná, že ich pravidelný a dostatočný príjem možno iba odporúčať. Niekedy sa im hovorí aj rastlinné mikroživiny alebo biologicky aktívne látky. Nie sú síce širokej verejnosti také známe ako vitamíny alebo minerálne látky, ale ich význam pre organizmus je značný a mali by sme ich v rámci zdravej výživy pravidelne prijímať vo vybraných potravinách.

Citróny sú dôležitým zdrojom týchto látok. Patria medzi ne napríklad látky zvané terpény alebo polyfenoly či flavonoidy. Tieto mikroživiny majú takisto antioxidačné, ako aj protizápalové účinky. Navyše sa im prisudzujú aj protirakovinové vlastnosti. Podľa záverov Svetového fondu pre výskum rakoviny (WCRF, World Cancer Research Fund, 2007) je veľmi pravdepodobné, že citrusové ovocie vrátane citrónov chránia ústnu dutinu, hrtan, hltan aj pažerák pred rakovinou.

Ako zistiť či máme rakovinu?

Citróny ako prevencia proti viacerým ochoreniam

Protirakovinový účinok je závislý od dávky konzumovaného ovocia. Podobné pozitívne výsledky sa sledovali pri prevencii rakoviny žalúdka alebo pľúc. V literatúre sa uvádza, že pozitívny účinok citrusov, osobitne citrónov bohatých na vitamín C a ďalšie antioxidanty pri prevencii nádorových ochorení rôznych orgánov je pri niektorých orgánoch pravdepodobný (napríklad pažerák, žalúdok), pri iných sú dôkazy pozitívneho vzťahu hodnotené ako presvedčivé. Mechanizmus protirakovinového účinku citrónov i ďalších citrusových plodov sú niekde objasnené, inde ostávajú nejasné. Vie sa však, že fytochemikálie z tohto ovocia priaznivo zasahujú enzymatických procesov a metabolickej regulácie buniek.

Dobrou alternatívou k citrónom sú ďalšie citrusové plody (pomaranče, mandarínky, grapefruity a limetky). Podobné priaznivé účinky majú aj citrusové šťavy.

Šťava z citróna: Skutočne nám rozhýbe metabolizmus?

Význam citrónov je predovšetkým pri prevencii nádorových ochorení. Liečba rakoviny (chemoterapia, rádioterapia a operácie) patrí do rúk špecialistov – onkológov a chirurgov. Úloha častej a výdatnej konzumácie ovocia a zeleniny pri liečbe nádorových ochorení, menovite citrónov, je skôr podporná a v nijakom prípade by nemala nahradiť účinnú onkologickú liečbu.

Zastúpenie niektorých významných živín v citrónoch – obsah v 100 g (podľa USDA, 2011):

Energia 29 kcal 121 kJ
Voda 89g Vitamín C 53,0 mg
Bielkoviny 1,1g Vápnik 26 mg
Sacharidy 9,32g Draslík 138 mg
tuky 0,3g Horčík 8 mg