10 psychologických trikov, ktoré vám pomôžu schudnúť!

To, ako vyzerá naše telo je rovnica príjem-výdaj. Ak jeme veľa, priberáme, ak málo, chudneme. Avšak na naše úspechy vo veľkej miere vplýva aj psychika. To, ako veci vnímame, hodnotíme a premýšľame o nich, sa podpisuje na našom tele rovnako.
  1. Jedlo si servírujte na malý tanierik a jedzte dezertnou vidličkou. Budete mať pocit, že je jedla viac a konzumácia vám bude trvať dlhšie. Tým pádom tiež dokážete ľahšie rozpoznať, kedy už máte dosť.

  2. Pri jedení nerobte nič iné. Nepozerajte televíziu, nečítajte noviny, neseďte pri počítači. Jedzte jedlo tak, akoby ste ho jedli prvýkrát v živote. Vnímajte jeho tvary, farby, teplotu, vôňu i textúru.

Spomeňte si na moment, kedy ste také jedlo ochutnali prvýkrát v živote a vychutnávajte si ho, akoby ste ho jedli zároveň posledný raz.

  1. Pozrite sa na hodinky a určite si, ako dlho vám bude jedenie trvať. Tak získate predstavu o tom, ako dlho skutočne jete, ale tiež možnosť interval naťahovať a jedenie spomaľovať. Maximálnym spomalením v konzumácii doprajete mozgu i žalúdku dostatok času na uvedomenie si pocitu sýtosti.

  2. Pre spomalenie a lepšie vychutnanie jedla odkladajte medzi jednotlivými sústami príbor, na vidličku si nachystajte nové sústo až v okamihu, kedy máte prázdne ústa.


Pozrite si tiež:

6 tipov, ako si zlepšiť stravovacie návyky a schudnúť


  1. Ak vám porcie pripadajú príliš malé, prestaňte sa ľutovať, ale naopak si sami pre seba povedzte "Panebože, toľko jedla, to nemôžem nikdy zjesť!" A jedlo jedzte tak, akoby ste už naozaj boli úplne sýti.

  2. Naučte sa jedlo odkladať na určitý čas. Teoreticky je jedno, či desiatu zjete v 9:45 alebo o 10:00. Tým, že si ale poviete, že ju zjete o 10:00, sa naučíte ovládať svoje impulzy a posilníte stravovaciu disciplínu.

  3. Pri chudnutí neľutujte to, že si nemôžete dať všetko, čo chcete. Naopak sa snažte nechcieť jesť potraviny, o ktorých viete, že vám škodia. Radšej ľutujte vyhodené chlebíčky po oslave narodenín, než aby ste ľutovali kilogramy na váhe.

  1. Keď občas režim porušíte, nevyčítajte si to. Berte to ako tzv. "cheat meal", ktorým zrýchlite svoj metabolizmus, telu doprajete živiny a uľavíte psychike.

Dôležité je počítať živiny, nie kalórie.

  1. Vážte sa maximálne 1x týždenne a nepanikárte, keď bude na váhe o kilo až dve viac. Výkyvy môžu byť spôsobené hormonálnymi zmenami, zadržiavaním vody alebo jedlom, ktoré ste skonzumovali predošlé dni, a zatiaľ neopustilo vaše telo. Rozhodne sa nevážte, keď máte zlú náladu.

  2. Hovorí sa, že telo počuje všetko, čo myseľ hovorí, preto sa nekritizujte, nenadávajte si a svoje telo pred sebou nezhadzujte a nedráždite. Vyzdvihovaním predností a úspechov vždy dosiahnete viac než nadávaním si a zhadzovaním samého seba.


Ďalšie cvičebné videá nájdete v našej sekcii „Posilňovanie a spevnenie“ a na www.fithall.sk..

miOOOOO

Ja som skúšala behat a tak strašne ma to nebavilo, že som po týždni prestala. Potom som skúsila chodit na jumping a to ma tak chytilo, že som si domov kúpila trampolínu a cvičím už doma a výsledky sú super

Hani123

ani mňa beh teda nikdy nechytil, aj keď som začínala mnoho krát...oveľa radšej mám kolobežku či bicykel. Kolobežkovanie je momentálne nová droga :) www.cyklospeciality.sk