Odšťavovať alebo nie? Ako zachovať čo najviac živín?

Rozmýšľate nad tým, či sú kupované džúsy naozaj zdravé a chcete si zadovážiť odšťavovač? Pozrite sa, ako čo najlepšie spracovať ovocie, zeleninu a ich šťavy, aby sa zachovalo čo najviac dôležitých živín a vitamínov.

stavy_ovocie_zelenina_1-12-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Aká je tá najlepšia šťava?

Najkvalitnejšia šťava je z ovocia a zeleniny, ktoré konzumujeme v celku, hryzením (celé plody). Nachádza sa v nej všetko: vláknina (šupka), bunky aj enzýmy a vitamíny. Celý plod zasýti inak ako samotná šťava a odlišne sa trávi (dlhšie). Šupka navyše čistí črevné klky od mastných povlakov. Na čistej šťave nie je nič zlé, ale nie je to už prirodzený spôsob prijímania tejto potravy. Preto doporučujeme jesť prevažne celé plody a len občas si spestriť jedálniček šťavami.


Prečítajte si tiež:

Perfektné smoothies v 5 krokoch

Najšetrnejšie odšťavovanie

Nízkootáčkové prístroje sľubujú viac vlákniny v šťave a z tohto hľadiska určite predstavujú dobrú alternatívu odšťavovania. Sú však drahšie a stále odstraňujú vysoké percento dužiny. Ak sa rozhodnete urobiť šťavu, odstredený vláknitý substrát skonzumujte alebo použite do koláčov či varenia (napríklad mrkvovo-mandľový koláč bez múky). Uprednostnite konzumáciu celých plodov. Ak má niekto zo zdravotných dôvodov problémy s vlákninou, tak môže preferovať šťavy.

Skladovanie a spracovanie

Fresh džúsy nikdy neskladujte a nerobte do zásoby. Strácajú totiž na kvalite. Ak máte veľa vylisovanej šťavy, skúste ich spracovať ako čerstvé krátko kvasené mušty. V nich sa obohatí šťava o veľmi cenné vitaminózne produkty metabolizmu kvasných baktérií. must_jablcny_1-12-2015

Zdroj foto: Shutterstock.com

Smoothies

Výbornou a zaujímavou alternatívou na spracovanie ovocia je napríklad raňajkové smoothies. Jedná sa o husté ovocné kokteily, ideálne na naštartovanie dňa. Ich príprava je jednoduchá a nezaberie viac ako 5 minút vrátane umytia mixéru. Smoothies môžete nakombinovať s ľubovoľným čerstvým ovocím a zeleninou, vločkami, kokosom, orechami, vodou. Všetko spolu zmixujete a vytvoríte vynikajúci kokteil vhodný na ráno, plný vitamínov, správnych cukrov a tukov.


Prečítajte si aj tento článok:

Perfektné smoothies v 5 krokoch