Hladovka a jej účinky na organizmus

Ak sa rozhodnete začať s hladovkou alebo detoxikačnou kúrou, mali by ste si naštudovať tie najdôležitejšie fakty. Aký dlhý čas sa môže držať? Kto je vhodným adeptom a kto by ju mal úplne vylúčiť? Aké účinky bude mať na váš organizmus?

Žena v kuchyni Zdroj foto: Shutterstock.com

Aká je dĺžka a priebeh hladovky?

Človek môže bez jedla existovať niekoľko desiatok dní, najviac 40. Sú známe i extrémne prípady, kedy ľudia hladovali dlhšie, až 60 dní. Avšak pre bezpečnosť jedinca sa odporúča, aby dobrovoľná, liečebná hladovka netrvala dlhšie ako 40 dní. Po prekročení tejto hranice môže v organizme dôjsť k nezvratným zmenám a teda následne i k smrti. Hladovka môže byť krátkodobá (do 7 dní), strednodobá (7-14 dní) a dlhodobá – maximálne do 40 dní. Pre organizmus je blahodárne už aj 24-hodinové hladovanie jedenkrát v týždni. Správna, dobrovoľná hladovka, orientovaná na posilnenie zdravia má 2 fázy, fázu hladu a záver hladovky.

Po ukončení samotného hladovania, počas tzv. návratnej fázy, sa nesmie pridávať do jedla soľ – nebezpečenstvo opuchov, nesmie sa jesť mäso a mäsové výrobky, huby a vajíčka. Prísne je zakázaný alkohol a fajčenie. Porušenie týchto zákazov je pre organizmus nebezpečné. Návratná fáza je mimoriadne dôležitá časť hladovky, má trvať tak dlho ako samotné obdobie hladu. Počas nej je potrebná zvýšená opatrnosť výberu stravy. Začína sa riedenými zeleninovými šťavami, zeleninou a postupne i ovocím, neskôr sa pridávajú mliečna a rastlinná strava.


Prečítajte si aj:

Vyskúšajte detoxikačný džús zo zázvoru a uhorky

Pitie a hygiena

Odporúča sa piť podľa potreby, najlepšie čistú vodu. Pri hladovke sa v žiadnom prípade neodporúča mlieko, ovocné či zeleninové šťavy. Mlieko je potrava (pre dojčatá). Ovocné a zeleninové šťavy patria medzi zvláštnu diétu, ňou sa hladovanie pre zdravie začína.

Počas hladovky je potrebné udržiavať zvýšenú hygienu. V priebehu hladovania je potrebné často sa sprchovať, umývať si zuby, čistiť jazyk (hranou otočenej kávovej lyžičky), prechádzať sa na čerstvom vzduchu a dostatočne dlho spať. Z tohto dôvodu je najlepšie hladovku realizovať v čase dovoleniek a víkendov.

Príprava ovocného džúsu Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo je hladovanie zdravé?

Hlad je jedným z najstarších praktických javov v živote človeka a jeho použitie ako metódy liečenia je staré ako ľudstvo samo. Pritom liečenie hladom nie je typické len pre človeka. Zvieratá riadené inštinktom, využívajú hlad ako liečebný prostriedok. Choré psy, mačky, kone prestávajú prijímať potravu. Hlad je najradikálnejší spôsob, ako vrátiť chorému telu zdravie.

Ľudský organizmus môžeme prirovnať k zariadeniu na spaľovanie kyslíka. Za 24 hodín sa v ňom spáli palivo ekvivalenté pol kg tuku. Akonáhle zastavíme prísun „paliva“, telo mení spôsob svojho zásobovania. Palivo je dodávané z vnútorných rezerv. Organizmus začína na prvom mieste spotrebovávať to, čo nepotrebuje: rôzne výrastky, strupy, zrasty, zbytočné tkanivo.

Blahodárne účinky hladovky:

  • hojenie jaziev
  • vyhladzovanie vrások
  • omladzovanie organizmu
  • zlepšuje duševný a telesný stav človeka
  • liečebné hladovanie blahodárne pôsobí na psychicky chorých, hlavne na pacientov trpiacich depresiami, strachom
  • prevencia a liečenie ochorení (konzultovať s lekárom!).

Kto hladovať nesmie?

  • dojčiace matky
  • pacienti s nasledujúcimi ochoreniami - pľúcna tuberkulóza, Basedowova choroba, adinizmus, ochorenia centrálnej nervovej sústvy
  • akútne ochorenia, pri ktorých je nutný chirurgický zákrok – akútny zápal slepého čreva, zauzlenie čriev, cysty a novotvary vnútorných orgánov, hlboký stupeň vyčerpania, najmä u starších osôb
  • HIV pozitívni pacienti

Najdôležitejšie fakty o hladovke

  • hladovka pôsobí preventívne pri predchádzaní rôznych ochorení, dokonca lieči
  • omladzujúci účinok
  • pri prvom hladovaní je potrebné sa poradiť s lekárom, najlepšie s takým, ktorý má vlastnú skúsenosť s hladovkou
  • preštudovať si príslušnú literatúru
  • dôležité je dobrovoľné rozhodnutie hladovať
  • hladovku sa doporučuje praktizovať počas víkendu alebo dovolenky, kedy má človek dostatok času na očistu tela, na pokojný spánok i pohyb na čerstvom vzduchu
  • nohy udržujujte v teple, lebo hrozí nebezpečenstvo prechladnutia
  • zapamätajte si: koľko dní sa hladuje, toľko dní musí trvať návratná fáza

Akokoľvek dlhá hladovka, už aj jednodňová, môťe pozitívny vplyv na náš organizmus. Hlad zlepšuje duševný, ale i telesný stav človeka. Pred prvou hladovkou je dobré sa poradiť s lekárom. Je potrebné vedieť, že bez stravy dokážeme prežiť niekoľko dní.


Prečítajte si aj:

Vyskúšajte detoxikačný džús zo zázvoru a uhorky