15 najnáročnejších rokov v živote ženy

Byť ženou nie je žiadna sranda. Musíme byť multifunkčné a stíhať veľa vecí naraz. V našom živote existuje istá etapa, trvajúca 15 rokov, ktorá túto našu zvláštnu schopnosť skúša takmer do vyčerpania. Ktoré roky sú pre nás najnáročnejšie?

Mama s dieťaťom Zdroj foto: Shutterstock.com

Podľa viacerých výskumov je vek medzi 25 až 40 rokov v živote ženy ten najnáročnejší a najstresovejší. Spoločnosť, ale aj biologické hodiny, nás nútia nájsť si vážny vzťah, vybudovať si slušnú kariéru, založiť si rodinu a osvojiť si kozmetické návyky, ktoré nám budú skutočne prospievať! Je to až neuveriteľné, čo všetko musíme v tomto období stihnúť a koľko zažijeme životných vzostupov a pádov.

Týchto pätnásť rokov je podľa nedávnej štúdie kozmetickej spoločnosti Olay v živote ženy tými najdôležitejšími, pretože v tejto dobe ženy robia zásadné životné rozhodnutia, ktoré ovplyvnia zvyšnú kvalitu ich života.

Podľa štúdie stihne priemerná žena počas týchto pätnástich rokov nasledujúce veci:

  • Štyri naozaj vážne vzťahy
  • Štyri rôzne domovy (štyri sťahovanie a zariaďovania nového bývania)
  • Päť regulárnych zamestnaní na plný úväzok (nepočítajú sa brigády, privyrobenie či nárazová práca)
  • 144 naozaj veľkých a divokých večierkov

Jedno z najzásadnejších rozhodnutí, ktoré v tomto veku musíme urobiť je: S kým a kde budeme žiť!

Ako tri najväčšie udalosti v tomto období,  ženy svorne uvádzajú svadbu, materstvo a kúpu domu či bytu. Náročnosť tejto životnej etapy potvrdzujú aj psychológovia. „Žena sa rozhoduje o tom, kde bude žiť, s kým chce žiť, čo urobí so svojou kariérou a ako ju skĺbi s materstvom. Každé rozhodnutie potom zásadne ovplyvní zvyšok jej života. Preto je nesmierne dôležité, urobiť ho správne. Je to veľký stres, ktorý si možno ani neuvedomuje, a má vplyv aj na jej vzhľad,“ potvrdzuje psychologička Linda Papadopolus.

Prvé známky starnutia

Podľa dermatologičky, MUDr. Alexandry Novotnej, PhD., môže za pribúdajúce vrásky predovšetkým stres. Hneď za ním je nedostatok spánku a škodlivé UV žiarenie. „Je to prirodzené, keďže v tomto veku máme malé deti, často do desať rokov a chronické nevyspatie si vyberie svoju daň na kvalite našej pleti,“ hovorí MUDr. Novotná.

Faktom je, že priemerná žena podľa štúdie vstáva viac ako šesťkrát do mesiaca pred šiestou hodinou rannou. Keď k tomu pripočítate priznanie žien, že zhruba štyrikrát mesačne idú spať bez toho, aby sa odlíčili, nie je divu, že ich pleť nevyzerá vždy najlepšie. Kozmetika sa tak stáva bežnou súčasťou nášho života. O svoju pleť sa začíname starať a v kúpeľni sa pomaly začnú objavovať prípravky proti starnutiu a vráskam. Zo štúdie vyplýva, že o kozmetiku tohto druhu sa začínajú ženy zaujímať okolo dvadsiateho siedmeho roku. Priemerná žena počas niekoľkých rokov vyskúša tri až štyri rôzne značky kozmetických prípravkov, kým nájde tú, ktorá jej vyhovuje najviac. Tej potom spotrebuje priemerne štyri balenia ročne.


Prečítajte si tiež:


Takmer tretina žien priznáva, že prípravky proti starnutiu používa len sporadicky. Dôvodom je nedostatok času, tretina uvádza, že je táto kozmetika príliš drahá a zvyšok tvrdí, že sa v tom množstve krémov a sér jednoducho stráca. „Pravidelná starostlivosť o pleť spojená aspoň občas s profesionálnym ošetrením u kozmetičky, dôsledné odlíčenie pred spaním, vyhýbanie sa nadmernému slneniu a zdravý životný štýl sú základom peknej pleti. Starostlivosť o krásu nemusí byť drahá, ale mala by byť pravidelná a dôsledná,“ vysvetľuje MUDr. Novotná.

Dobrou správou však je, že podľa štúdie pomerne dosť žien sa v tomto veku odmieta kvôli prejavom starnutia výrazne stresovať. Takmer 35 percent opýtaných je presvedčených o tom, že sa ich vzhľad v tejto životnej etape nijako zásadne nemení. Depresie z pribúdajúcich vrások má len malé percento opýtaných.

hovadina

hm, kde táto pani žije? veď tu hádam každá mama vstáva pred šiestou ráno, aby stihla ranné povinnosti v domácnosti a s deťmi rýchlo do školy a škôlky a šup do práce! ja napríklad vstávam pred šiestou každý pracovný deň a niekedy aj cez víkend.