Čo o vás prezradí poloha v akej spíte?

Podľa spánkových štúdií o nás poloha v akej spíme prezradí viac, než si myslíme. Človek je pri snívaní uvoľnený a absolútne prirodzený, vďaka čomu môžeme určiť jeho slabé a silné stránky, ktoré by za iných okolností dokázal skryť.

pozicie_spanok Zdroj foto: Shutterstock.com

V akej pozícii spíte najčastejšie? Možno si myslíte, že je to hlúpa otázka, ale pravdou je, že poloha v ktorej spíte má vplyv na vaše zdravie a vypovedá o tom, aký ste človek.

Poloha: „VOJAK“

  • spíte na chrbte, s rukami pozdĺž tela

Vplyv na zdravie: Pokiaľ nepoužívate veľa vankúšov, je to tá najlepšia poloha pre chrbticu a krk. Na druhú stranu, fanúšikovia tejto polohy majú najväčšiu tendenciu chrápať a rovnako je sú najrizikovejšou skupinou, ktorú postihuje spánková apnea.

Osobnosť: Ľudia, ktorí obľubujú túto polohu sú väčšinou kľudnej povahy a neradi robia z komára somára. Na druhú stranu, kladú na seba a svoje okolie vysoké nároky a neuspokoja sa z priemerom.

spanie_poloha_vojak Zdroj foto: Shutterstock.com

Poloha: „HVIEZDICA“

  • ležíte na chrbte, ruky máte nad hlavou alebo pod vankúšom

Vplyv na zdravie: Rovnako dobrá poloha na chrbticu a krk. Je to dobrá prevencia proti vráskam. Rovnako je tu vyššia náchylnosť na chrápanie a apnoe. Ak máte ruky v tejto polohe pridlho, spôsobuje to tlak na nervy a bolestivosť, či tŕpnutie končatín.

Osobnosť: Títo ľudia sú opisovaní ako dobrý poslucháči a priatelia. Sú schopní spraviť takmer čokoľvek, len aby pomohli a neradi sú stredobodom pozornosti.

spanie_poloha_hviezdica Zdroj foto: Shutterstock.com

TIP Redakcie:
Spíte správne? Máme pre vás 10 tipov na spánkovú hygienu.

Poloha: „VOĽNÝ PÁD“

  • spíte na bruchu , s hlavou do strany

Vplyv na zdravie: Táto poloha má dobrý vplyv na trávenie. Krk je v tomto prípade veľmi namáhaný a pokiaľ takto spíte pridlho, môžete mať časté bolesti kŕčnych stavcov.

Osobnosť: Tí, čo obľubujú spanie na bruchu s hlavou do jednej strany sa definujú ako drzí extroverti. Často sú nervózni a kritické slová si berú veľmi osobne. Majú moc ovplyvňovať ľudí.

spanie_poloha_volny_pad Zdroj foto: Shutterstock.com

Poloha: „PLOD“

  • spíte na boku, schúlený do klbka

Vplyv na zdravie: Pokiaľ obľubujete spánok v tejto pozícii, voľte radšej pravý bok. Pokiaľ spíte na ľavom, môžete si tlačiť na životne dôležité orgány. Táto poloha je obľúbená u tehotných žien alebo u ľudí, čo majú problém s dýchaním, či chrápaním, keďže dovoľuje dobré a hlboké dýchanie.

Toto by ste mali vedieť o spánku!

Osobnosť: Ľudia spiaci v tejto polohe (z 1000 testovaníňých ich bolo až 41%) sú zraniteľní a citliví. Ťažko sa otvárajú cudzím ľuďom, pretože sú hanbliví, no pokiaľ si ich získate, sú to verní a dobrí priatelia, či partneri.

spanie_poloha_plod Zdroj foto: Shutterstock.com

Poloha: „PRAVÍTKO“

  • pozícia naboku, s rukami pozdĺž tela

Vplyv na zdravie: Poloha podporujúca prirodzené zakrivenie chrbtice môže dokonale redukovať bolestivosť krku a chrbta, rovnako ako chrápanie a spánkovú apnoe. Negatíva? Vďaka gravitácii sa koža na tvári v spánku naťahuje, čo spôsobuje vrásky a rýchlejšie stárnutie pleti a ovísanie pŕs.

Nespite na jednom boku. Budete mať vrásky!

Osobnosť: Sú to silne sociálni a veľmi tolerantní ľudia. Ich veľkou slabosťou je dôveryhodnosť, dokonca aj voči cudzím ľuďom. Preto sa ľahko nechajú oklamať a podviesť.

spanie_poloha_pravitko Zdroj foto: Shutterstock.com


Zaujme vás:


Poloha: „KONTAKT“

  • spíte naboku, ruka je akoby k niekomu vysunutá

Vplyv na zdravie: Podobné benefity ako pri polohe „PRAVÍTKO“, avšak zohnutá ruka môže spôsobovať ťažkosti pri cirkulácii krvi a následnú bolestivosť ramien a rúk. Taktiež si  treba dávať pozor na kyselinový reflux.

Čo dokáže spôsobiť nedostatok spánku?

Osobnosť: Sú to ľudia otvorení novým veciam, no niekedy až prílišne cynickí. Trvá im veľmi dlho, než sa rozhodnú, pretože zvažujú a porovnávajú všetky klady a zápory, ktoré majú k dispozícii a s rozhodnutiami si tým pádom dávajú načas. Ak sa však pre niečo rozhodnú, ich postoj, názor a presvedčenie sa mení veľmi ťažko.

spanie_poloha_kontakt Zdroj foto: Shutterstock.com

Maoam

budes mat jednu, max. dve preferovane polohy, do ktorych sa podvedome ulozis a zotrvas v nich väcsinu casu

na nete je dost clankov (v NJ napr. Schlafpositionen), je ich viac,ako v tomto clanku, staci pohladat, su aj studie

Slobodna

Dik za radu, kuknem, aspon pretrenujem nemcinku :) asi to budem musiet sledovat v ktorej zotrvam dlhsie pretoze sa mi zda, ze je to tak rovnako.