Spánková paralýza

Stalo sa vám, že ste sa uprostred noci zobudili a videli pri sebe postavu alebo počuli strašidelné zvuky či cítili tlak na hrudníku a mali pocit, že niekto je s vami v miestnosti? Pravdepodobne ste zažili spánkovú paralýzu. Tento jav nie je medzi ľuďmi veľmi známy a dodnes je čiastočne opradený tajomstvom.

spankova_paralyza_15-2-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo to je?

Spánková paralýza je jav, pri ktorom sa ľudia zobudia zo spánku a zažívajú stav, počas ktorého sa nemôžu pohnúť ani zakričať, napriek tomu, že sa veľmi snažia. Cítia sa paralyzovaní. Najčastejšie sa to deje pri zaspávaní alebo prebúdzaní, presnejšie v stave medzi spánkom a bdením. Jedinec často zažíva veľké návaly strachu a niekedy cíti i tlak na hrudi a nemôže dýchať. Paralýza môže byť takisto sprevádzaná desivými víziami (napríklad pocit, že niekto je v izbe), na ktoré človek nie je schopný kvôli svalovej paralýze reagovať. Na rozdiel od zlých snov si pamätáte začiatok, ale neskôr si neviete spomenúť, kedy paralýza skončila.

Prečo sa to deje?

Predpokladá sa, že za jej vznikom je prerušenie spánkovej fázy REM, ktorá je špecifická svalovou atonáciou (nefunkčnosťou). V tejto fáze človek aktívne sníva a „vypnutie svalov je jeho  preventívnou obranou, aby človek sny aktívne neprežíval a neublížil si. Do tela sú vtedy vylučované chemické látky, ktoré ho takto blokujú. Spánková paralýza je spájaná aj s inými poruchami spánku ako napríklad narkolepsia, obštrukčná spánková apnoe, no viaže sa aj na migrény a úzkostné poruchy.


Prečítajte si tiež:

Viete, čo znamenajú vaše sny?

Typy spánkových paralýz

Poznáme dva druhy spánkovej paralýzy:

  • Izolovaná: vyskytuje sa najčastejšie a človeka môže postihnúť len raz alebo zopárkrát v živote, pričom trvá krátko, približne 1 minútu.

  • Opakujúca: je chronické ochorenie opakujúce sa po celú dobu života. Môže trvať dokonca dlhšie ako jednu hodinu a nie je sprevádzané zvukovými a zrakovými preludmi. 

Strašidlá a mimozemšťania

Pokiaľ tieto stavy neboli skúmané a vedecky vysvetlené, ľudia si ich často zamieňali s nadprirodzenými silami. Naše babičky to volali „mátanie“. V iných kultúrach boli tieto zážitky spájané s démonmi, inkubusmi či dokonca mimozemšťanmi, pretože sú sprevádzané práve zrakovýmizvukovými halucináciami. Pre pochopenie neschopnosti sa hýbať je treba upozorniť aj na fakt, že v človeku je zakorenený pud sebazáchovy a v prípade, že sa cíti ohrozený automaticky stuhne (ochrana pred predátormi).

Syndróm starej bosorky

Táto forma spánkovej paralýzy je vo svete najviac rozšírená. Obeť sa prebudí a napriek tomu, že jej zmysly fungujú, zvyšok tela nemá vo svojej moci. Spája sa s pocitom ťažkej váhy na hrudi a akýmsi intuitívnym strachom a tušením zlých síl vo svojej izbe. Niekedy sa pridá aj zvláštny zápach, zvuky či dokonca pociťovanie dotykov. Názov vznikol zo starých príbehov našich predkov, kedy ľudia verili, že za tento stav môže bosorka, ktorá si človeku sadne na hrudník. Nuž, nečudo, že ľudia, ktorí syndrómom trpia dlhodobo, niekedy začnú veriť v nadprirodzené javy. nocna_mora_15-2-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo robiť?

Pokiaľ sa prebudíte na spánkovú paralýzu, je veľmi ťažké ovplyvniť to, ako zareagujete. Väčšinou ste totiž po prebudení dezorientovaní a nechápete, čo sa deje. Primárna reakcia je teda spanikárenie. Každopádne sa pri nej odporúča ukľudniť sa a snažiť sa myslieť na to, aby ste pohli prstom na ruke alebo nohe. Ďalšou možnosťou je skúsiť hýbať očami alebo svalstvom na tvári. Keď panika pomaly opadne, telo začne na príkazy mozgu reagovať.

Prevencia

Údajne sú na paralýzu viac náchylnejší jedinci, ktorí zaspávajú na chrbte, skúste teda spať radšej na boku alebo na bruchu. No spúšťačom môže byť aj stres, nepravidelný spánkový harmonogram, telesná únava, či nadmerné užívanie stimulantov. Ďalším jednoduchým riešením je nespať sám, mať vedľa seba niekoho, kto vie o vašom probléme a bude pripravený vám pomôcť.

Zaujímavosť

Výskumy spánkovej paralýzy ešte stále nie sú kompletné, ale na základe pokusov u jednovaječných dvojčiat sa predpokladá, že zrejme bude geneticky daná, pretože oba pozorované subjekty trpeli na tieto poruchy spánku súčasne.

Spánková paralýza nie je zdravotne závadná, no nepochybne sa radí medzi desivé skúsenosti.


Prečítajte si aj tento článok:

Viete, čo znamenajú vaše sny?

Etella

No mne prítomnosť druhej osoby počas spánku vôbec nepomáha...ked to začne a neviem sa pohnúť a ani hlásku vydať, tak ten vedľa spinká pekne dalej...pomôže mi nasilu sa pohnúť a potom to prejde...strach nemávam, lebo tým to len živím....na túto tému je veľa stránok, diskutuje o tom omnoho viac ľudí, ako sa nazdávate...

zerik

mavam to takmer kazdy den je to najhorsi pocit aky som kedy zazil pride mi to ako v horore kde som ja jeho sucastou no postupom caasu som sa to naucil ovladat samozrejme prvi moment som vystraseny pokial si uvedomim co sa deje potom to neriesim bud sa snazim hybat prstami co moc nepomaha lebo to trva dlho umna je osvecene chrcanie alebo nasilu chrapat a cim hlasnejsie aby som zobudil partnerku a ona domna zacne cukat otazka 20 tich sekund a som stoho von , no ked neni doma je to oinom ale vtedy sa nesnazim prebrat ale sa uvolnim a ani neviem ako a spim dalej velmi mi pomohlo aj lucidne snivanie je to podobne len stym ze si uvedomite ze snite a menite si dej sna .

Monky Ivan

Stalo sa mi to nedávno-niekto sa ma dotkol,mala som pocit,že sa nachádza v miestnosti,keď som otvorila oči,nevedela som ,či je to naozaj,alebo sa mi to len snívalo.Normálne som mala strach a bála som sa.