Téma týždňa: CVIČENIE

Tento mesiac sme vám priniesli nové témy a to DETOX, zdravú stravu a spánok. Posledný kúsok, z ktorého poskladáme zdravý životný štýl je cvičenie, ktoré sa radí medzi dôležité aspekty zdravia.

Udržovať sa v kondícii je dôležité v každom veku bez ohľadu na to či sa jedná o dieťa alebo seniora. Pravidelné cvičenie prináša množstvo benefitov, ktoré nám pomáhajú nie len dobre vyzerať, ale rovnako dobre sa cítiť. Najdôležitejšie je, nájsť si ten správny pohyb, ktorý nás baví a ktorý sme schopný vykonávať pravidelne. Vzhľadom na to, aké možnosti ponúka moderná doba, nie je problém nájsť šport ušitý na mieru každému a do každého ročného obdobia. Existujú moderné fitness centrá, posilňovne orientované čisto na ženy, skupinové cvičenia ako je napríklad zumba, pilates a aerobik. Pokiaľ nie ste fanúšikom „fitka“, máte možnosť cvičiť doma, s vlastnou váhou podľa rôznych cvičení alebo chodiť behať, korčuľovať, prechádzať sa, poprípade sa venovať sezónnym športom. Možností je naozaj veľa. Stačí si len vybrať a samozrejme to ťažšie- zotrvať.

Tréning by sme mohli rozdeliť na tri základné typy:

  1. Silový tréning: používame pri ňom váhu alebo závažia na získanie väčšej sily. Slúži nielen na naberanie svalovej hmoty ale aj na spevnenie tela a získanie rovnováhy, spojenej s kondičkou. Najväčšou chybou žien je, že silové tréningy vynechávajú, pretože sa boja príliš veľkých svalov. Opak je však pravdou. Silové cvičenie trikrát do týždňa vám nielen že neprinesie obrovské bicepsy, ale dokonca vytvaruje a spevní postavu, čo kario cvičenie nedokáže.
  2. Kardio tréning: Veľký pomocník pri chudnutí. Pokiaľ človek cvičí v správnej tepovej frekvencii, dokáže hodinovým tréningom spáliť veľké množstvo kalórií. Toto cvičenie je obľúbené najmä medzi ženami. Ideálnu tepovú frekvenciu na pálenie tukov vypočítate: (220- vek)x 0.7= TF (tepová frekvencia).
  3. HIIT tréning: Kombinácia predošlých dvoch cvičení a podľa mnohých najúčinnejšia forma pohybu. HIIT (high intensity interval traning) v preklade znamená vysoko intenzívny intervalový tréning a spája v sebe silovú výbušnosť spolu s vytrvalosťou. Jeho výsledkom je nárast svalovej hmoty, chudnutie a spaľovanie 48 hodín potom, čo človek docvičil.

Pri cvičení by sme sa nemali orientovať len na vzhľad. Chudnutie a nabratie svalovej hmoty môže byť veľkým motivátorom, no prvoradá by mala byť radosť z pohybu. V začiatkoch, keď začíname športovať sa často stretávame s odporom našej mysle a prekonávaním lenivosti. Ak zotrváte a nevzdáte to, postupom času si na šport tak navyknete, že vám s istotou bude chýbať. Okrem peknej postavy vám pravidelný pohyb zaručí pravidelnú dávku endorfínov, lepšiu cirkuláciu krvi, kondíciu a v neposlednom rade dobrý pocit, že pre seba niečo robíte. Tento týždeň sa zameriame na pohyb a jeho výhody, predstavíme si športy a cvičenia ktoré možno nepoznáte a zbúrame mýty o svaloch a pohybe. Máte sa na čo tešiť!