5 rád, ako zatočiť s kŕčovými žilami

Zapaľujú sa vám lýtka? To nie je dobré znamenie. Tu je niekoľko rád, ktoré vám pomôžu pri prevencii kŕčových žíl. Takto sa vyhnete nielen estetickej vade, ale aj zdravotným problémom a následným rizikám.

Kŕčové žily - prevencia Zdroj foto: Shutterstock.com

Tipy pre zdravé žily

1. Športujte

Najvhodnejšie športy sú tie, pri ktorých dochádza k rytmickému pohybu v členkovom kĺbe, v kombinácii so svalovou prácou lýtkových svalov (turistika, beh, plávanie, tanec, bicyklovanie a pod.).

Vyvarujte sa všetkých športov, pri ktorých dochádza k nadmerným otrasom či rozširovaniu žíl a následnému spomaleniu žilového návratu (tenis, zjazdové lyžovanie, vzpieranie).

Zdroj foto: Shutterstock.com

2. Vyvarujte sa priamemu pôsobeniu tepla

Horúce kúpele, sauna, opaľovanie či horúce vosky by mali byť v prípade problémov so žilami tabu!

Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečítajte si tiež:

Aké sú príznaky kŕčových žíl a prečo vznikajú?

3. Dbajte na zloženie vašej stravy

Strava by mala obsahovať veľa vlákniny a menej nasýtených tukov. Dbajte tiež na dostatočný príjem tekutín. Cieľom je predchádzať zápche a nadváhe, ktoré žilový systém zaťažujú.

Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Nenoste tesné oblečenie

Príliš tesné oblečenie tlačí na žily a bráni žilovému návratu. 

Nenoste obuv s vysokými opätkami a bez opätkov! Pre nohy je ideálna obuv s nízkymi 3 – 4 cm podpätkami, ktorá poskytuje dostatočný tlak k podpore žilového návratu.

Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Neriešte problém gélmi a mastičkami

Problém totiž aj tak neodstránia. Hneď ako zaznamenáte prvé príznaky ako bolesť nôh, opuchy, kŕče alebo zviditeľnenie žíl, vyhľadajte odborníka.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečítajte si o kŕčových žilách viac:

Aké sú príznaky kŕčových žíl a prečo vznikajú?

mifi

Tak toto sú teda pekné ...oviny ! ! !
:-) nenosiť tesné... - preto doktori PREDPISUJÚ kompresné pančucháče????
...atď...

izina

Áno súhlasim s predchádzjúcim príspevkom: kompresné pančuchy sú najväčšia somarina, akú kedy vymysleli. Tým, že tlačia nohu na priehlavku, znemožňujú prúdenie krvi v ostatných častiach žilového systému a blokujú krv v dolnej časti nohy. A okrem toho keď si v nich sadnete, tak tlačia do žíl pod kolenom, kde vlastne každému problém s kŕčovými žilami začína. Takže kompresné pančuchy - super vynález ale len pre ich výrobcov, lebo sú pekne drahé a teda ziskovo výhodné. A inak je to odporné nielen na nosenie ale aj na vzhľad a to nehovorím o ťažkostiach s ich obliekaním. Mne osobne stav žíl iba zhoršili. Dobré sú všetky odporúčania okrem kompresných pančúch!!!

priessnitzgel

gel priessnitz, zabaly s kostihojom, striedave sprchy, vykladanie noh, silnejsi pitny rezim, viac pohybu.... ked nic nepomaha tak lekar a sklerotizacia