Jesť prílohy či nie?

Pol ryže, pol hranoliek a ku krémovej polievke chlebík alebo krutónky? Tak na to zabudnite. Pokiaľ nechcete, aby ručička na váhe každým dňom stúpala, rozmýšľajte o tom, čo si ako prílohu k jedlu priložíte.

prilohy_zelenina_maso_7-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

V našej kultúre bolo vždy zvykom jesť prílohy. K mäsu si doprajeme ryžu alebo zemiaky, k omáčkam aspoň dva kúsky knedle a vziať si šunku bez pečiva je takmer nemysliteľné. V poslednom čase sa však stále častejšie stretávame s názormi, že prílohy sú k  jedlu zbytočné a odporúča sa ich vynechať.

Prílohy sa jedia z niekoľkých dôvodov:

  • cena - mäso bolo (a je drahé) a nasýtiť sa iba ním nepripadalo do úvahy.

  • rôznorodosť- spestrujú stravu a dopĺňajú pokrmy o živiny.

Prílohy by sme nemali nemali zatracovať a hádzať do jedného vreca. Neexistujú správne a nesprávne. Pri ich výbere vždy záleží na osobných cieľoch. To znamená, že ak chcete pribrať, pečivo ku každému jedlu nie je problém. Ak však chcete schudnúť, knedle a hranolky nebudú tou najlepšou voľbou. Okrem jednoduchých sacharidov a tuku totiž nemajú žiadny cenný nutričný obsah.


Prečítajte si tiež:

7 tipov pre zdravý jedálniček

Cestoviny

Sú zložené prevažne z bielej pšeničnej múky a vody. Sú rýchlym zdrojom energie, ktorý sa bez dostatku pohybovej aktivity uloží vo forme podkožného tuku. Ak sa cestovín odmietate vzdať, dajte prednosť celozrnnej variante, ktorá obsahuje viac minerálnych látok, dlhšie sa trávi a má nižší glykemický index. Nezabúdajte, že kuskus je tiež cestovina!

Pečivo

Jesť ho takmer ku všetkému je skôr otázkou zvyku. Ak chcete chudnúť alebo si udržiavať ideálnu váhu, obmedzte jeho príjem na minimum. Svetlé a sladké pekárenské výrobky sa snažte nekonzumovať vôbec. Voľte radšej produkty s vysokým obsahom celozrnnej, ražnej alebo bezlepkovej múky, plné semiačok, rôznych otrúb a vločiek. Zaujímavým spestrením raňajok môžu byť aj orechové chleby. Pozor si dávajte na pufované výrobky, ktoré nezasýtia, rýchlo zvýšia hladinu inzulínu v krvi a vyvolávajú v nás po ich konzumácii ešte väčší hlad. pecivo_prilohy_7-3-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo teda jesť?

Priemyselne nespracované potraviny sú jednoznačne najlepšou voľbou. Doprajte si občas zemiaky, batáty, celozrnnú alebo nelúpanú ryžu, pšeno, pohánku, proso, krúpy, amarant či quinou. Každá z uvedených surovín má iný pomer živín a inú energetickú hodnotu a chuť. Nezabúdajte, že jedálničiek by mal byť pestrý, preto je optimálne tieto prílohy striedať.

Najlepšia voľba

Zrejme vás neprekvapíme a neprinesieme žiadnu novinku, no najzdravšou a najdiétnejšou prílohou stále zostáva jednoznačne zelenina. Pokiaľ si dáte dusenú mrkvu, hrášok alebo kukuricu, získate veľa sacharidov, ktoré vám dodajú energiu na cvičenie. Ostatné druhy zeleniny ako napríklad brokolica, zelené fazuľky, špenát a podobne, obsahujú malý počet kalórií a cukrov, preto je ideálne pridávať ich čo najčastejšie, nielen v dobe chudnutia. Aby vám ručička na váhe neustále nestúpala, doprajte si sacharidové prílohy hlavne dopoludnia a na obed. Večer si pripravte odľahčené jedlo, najideálnejšie zložené z bielkovín a zeleniny.

Ako by mal vyzerať jedálniček?

Ráno si napríklad pripravte kašu z ovsených vločiek, na obed si doprajete porciu celozrnnej ryže s bielkovinami a večer si dajte kúsok chudého mäsa s dusenými fazuľovými strukmi alebo inou na sacharidy chudobnou zeleninou.

V neskorých popoludňajších a večerných hodinách sa snažte nekonzumovať pečivo (ani celozrnné, ani knäckebroty), nejedzte ryžu, zemiaky ani cestoviny. Zeleninu si naopak môžete naložiť v takmer akomkoľvek množstve (okrem už spomínanej mrkvy, hrášku a kukurice).

Jesť menšie množstvo príloh a väčšie množstvo mäsa a iných proteínov je síce drahšie, no koniec koncov výhodné, pretože proteíny dokážu zasýtiť na oveľa dlhšiu dobu. maso_zelenina_7-3-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Najväčšou chybou, ktorú môžete pri redukcii váhy urobiť, je celý deň takmer nič nejesť a večer si dať sacharidovú bombu v podobe veľkého množstva prílohy. Nevyužité sacharidy sa totiž veľmi ľahko uložia do tukových zásob a vy si len zbytočne rozkolíšete hladinu cukru v krvi, čo spôsobí opätovný pocit hladu.

Aj keď to môže byť zo začiatku problém, odnaučte sa jesť prílohy automaticky vždy a ku všetkému. Radšej si premyslite, čo a v akom množstve si vložíte do úst. Leto totiž klope na dvere.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

7 tipov pre zdravý jedálniček