Téma týždňa: Veľká noc

Ani sme sa nenazdali a opäť sú tu veľkonočné sviatky. Pre mnohých sú nielen náboženským symbolom, ale i časom rodinných návštev, typického jedla a tradícii.

Už po dlhé stáročia ľudia na Slovensku, ale i v cudzine oslavovali príchod jari. Dnes pre väčšinu Slovákov kresťanský sviatok má korene v pohanských rituáloch. Slávi sa každý rok najbližšiu nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Keďže je to pohyblivý sviatok, a nemá stanovený presný dátum, viaže sa vo veľkej miere na staré zvyklosti a tradície. Predchádza mu tzv. štyridsať dňový pôst, ktorý sa viac alebo menej dodržiava celé stáročia a zmenil stravovanie našich predkov. Začína na Popolcovú stredu a končí sa Bielou sobotou, dňom pred Veľkou nocou. Vychádza zo štyridsať dňového pôstu Ježiša Krista na púšti, no súvisí rovnako aj s pohanskými tradíciami Fašiangov a vítania jari.

Tento týždeň budeme na našom portáli venovať práve oslavám Veľkej noci. Prinesieme vám možno trochu iný pohľad na staré zvyky a tradície, pozrieme sa na slávnostné stoly v rôznych kútoch Slovenska a nevynecháme ani rady a typy na to, ako prežiť veľkonočné sviatky s pokojným bruškom a bez zbytočných centimetrov v páse. Posvietime si aj na pár zaujímavých zelených receptov a zistíme, že voda a korbáče nemusia pre ženy znamenať nutné zlo. A aby sme nezabudli na šibačov, máme pre nich pripravených zopár rád, ako v pokoji a bez problémov prešibať celý Veľkonočný pondelok.