Takto vyzerá veľkonočný stôl na západnom, strednom a východnom Slovensku

Dnes už len málo ľudí pozná všetky zvyky a tradície, ktoré sa viažu k veľkonočným sviatkom. S nimi sú úzko spojené aj typické jedlá, ktoré súvisia s daným regiónom. Čo majú na stole v tieto dni ľudia na západe, strede alebo východe Slovenska?

velkonocny_stol_21-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Typické jedlá na Slovensku

K tradičným Veľkonočným jedlám vo všetkých regiónoch Slovenska patria vajíčka, symbolizujúce plodnosť, nový začiatok, kontinuitu a kolobeh života. Súčasťou starých tradícií bolo aj pečenie jahňaťa, zajaca alebo kuraťa. Údená šunka tiež nesmie chýbať na stole hojnosti spolu s domácimi klobáskami, syrmi,chrenom, cviklou a koláčmi. Základnými ingredienciami v kuchyni boli pre našich predkov mladé lístky žihľavy, špenátu, púpavy a petržlenovej vňate.

Na zelený štvrtok sa malo jesť vždy niečo zelené, aby bol človek zdravý po celý rok. Takže, či už ste si vybrali špenát, bylinkovú polievku alebo šalát, spravili ste dobre. Všetko zelené je vítané.

Obed je na Veľkonočnú nedeľu vo väčšine slovenských domácnostiach vždy slávnostný, podávajú sa zvyčajne rezne so zemiakovým majonézovým šalátom, jedia sa zákusky, studené obložené misy, chlebíčky a iné jedlá. Ostatné dobroty sa odlišujú od daného regiónu.

Inšpirujte sa regionálnymi odlišnosťami a skúste tento rok staviť na tradičné recepty našich predkov.


Prečítajte si tiež:

Veľká noc na Slovensku: ako vyzerá typický jedálniček a čo najviac nakupujeme?


Západné Slovensko

V tejto oblasti sa tradične piekli aj rôzne druhy obradových pečív, ako napríklad na Zelený štvrtok alebo Veľký piatok sa piekli tzv. judášky, čo bolo niečo ako fánky, ale mohli byť aj z kysnutého cesta. Meno dostali podľa Judáša a tvar mal pripomínať stočený povraz, na ktorom sa obesil biblický Judáš.

Ďalší obradový koláč sa volal niekde baba, alebo calta, či mrváň. V tejto oblasti majú koláče rôzny tvar, no najčastejšie ich na západe môžeme vidieť v podobe podlhovastých závinov.

Bábovka v tvare baránka sa tu pečie v hlinených formách. Keďže baranček patrí k hlavným symbolom Veľkej noci a nie každý si mohol dovoliť upiecť jeho mäso, robil sa z kysnutého alebo treného cesta. Zdobený je najmä cukrom, bielou polevou, zelenou vetvičkou, mašličkou alebo inými ozdobami spolu s kraslicami na stole.

Stredné Slovensko

Aj v tejto oblasti sa robia najmä tradičné kysnuté koláče. Podobne ako na východe sa tu pripravuje predovšetkým koláč pod názvom paska. Jeho tvar však nie je okrúhly, ale podlhovastý. Pomenovanie pascha pre tento koláč pochádzal práve z pomenovania židovského sviatku Pesach.

Novším rozšíreným veľkonočným jedlom je pečený zajac. Táto tradícia prichádza z Rakúska a Nemecka, no udomácňuje sa tu stále viac. Prichádza zo západu a stretávame sa s ňou už aj na východe krajiny.

Východné Slovensko

V tejto oblasti Slovenska je dodnes rozšírené tradičné obradové jedlo, nazývané žolta hrudka alebo syrek, ktoré sa robí pomalým varením vajec a mlieka vo vode, kým sa nepozrážajú a potom sa nechá precediť cez gázu. Môže sa robiť na sladko, ale aj na slano. Syrek sa podáva na Veľkonočnú nedeľu všetkým členom rodiny a na Veľkonočný pondelok sa ním ponúkajú kúpači.

Tiež sa pripravuje plnina, čo je jedlo podobné plnke do kuraťa. Pripravuje sa z rožkov, trochy údeného mäsa, vajec, petržlenovej vňate a iných ingrediencií. 

Tradičný baranček sa na východe nepečie, ale tvaruje sa z masla. Mal by byť v takej veľkosti, aby sa vošiel do ozdobného košíka, ktorý sa na Veľkonočnú nedeľu dáva posvätiť spolu s celým košíkom hojnosti.

Koláč paska neodmysliteľne patrí medzi pokrmy Veľkonočnej hostiny, podobne ako na strednom Slovensku. Tu sa však pripravuje predovšetkým okrúhly tvar, ktorý symbolizoval slnko, nový život alebo snahu o zabezpečenie dobrej úrody.

Nech už sú vaše tradície a zvyky akékoľvek, myšlienka týchto sviatkov pretrváva dodnes.


Prečítajte si aj tento článok:

Veľká noc na Slovensku: ako vyzerá typický jedálniček a čo najviac nakupujeme?

Pure

milujem ak je krásne stolovanie. Vždy som si na tom dala zaležat. Preto som si kupila v profikuchar vela krasnych potrieb urcenych na stolovanie, varenie, grilovanie, servirovanie ...