Ochrana pri sexe na slovenský spôsob

Tlačová správa
Napriek varovaniam a profesionálnym radám sa mnohé ženy aj na Slovensku stále spoliehajú na rizikové formy antikoncepcie. Tieto metódy sa používajú denno-denne medzi mladými aj staršími ročníkmi, čo môže viesť k nechcenému tehotenstvu.

Ochrana pri sexe na slovenský spôsob

Napriek varovaniam a profesionálnym radám sa mnohé ženy aj na Slovensku stále spoliehajú na rizikové formy antikoncepcie (počítanie kalendárnych dní, teplotu v pošve, hustotu vaginálneho hlienu a pod.). Tieto a ďalšie neuspokojivé metódy sa používajú denno-denne medzi mladými aj staršími ročníkmi, čo môže viesť k nechcenému tehotenstvu.

Mnoho žien sa v kríze a strachu pred povinnosťami rodičovstva obracia na drastické riešenie, akým je potrat, ktorý môže mať dlhodobé nepriaznivé účinky.

Koľko majú Slovenky sexuálnych partnerov?

Výsledky medzinárodného prieskumu zistili, že väčšina žien má viac ako jedného sexuálneho partnera za celý svoj život. V priemere ide o 5 sexuálnych vzťahov.40% opýtaných žien malo sex s 1-3 partnermi, zatiaľ čo 10% malo viac než 10 partnerov. Výskum odhalil, že ženy častejšie striedajú partnerov v Rakúsku a vo Veľkej Británii, kde bol priemerný počet partnerov okolo 9, zatiaľ čo vo Vietname sa tamojšie ženy uspokojili iba s jedným sexuálnym vzťahom.

Frekvencia pohlavného styku

Pre väčšinu žien je dobrý sex dôležitou súčasťou života. Všeobecne majú ženy sex so svojimi partnermi 2 až 3-krát týždenne. V ktorej krajine si myslíte, že majú ženy sex najčastejšie?

V krajinách náruživých milencov, ako je Španielsko majú ženy pohlavný styk iba 2,1-krát týždenne, zatiaľ čo ich ruské náprotivky sú najvášnivejšie na celom svete a majú pohlavný styk 2,6-krát na týždennej báze. Ženy vo Veľkej Británii spia so svojimi partnermi 1,7-krát týždenne, zatiaľ čo dámy v Rakúsku a vo Vietname sú o niečo viac sexuálne aktívne. Čísla uvádzajú 1,8 a 1,9-krát týždenne.

Sexuálne správanie našich žien

Na Slovensku sa milujeme častejšie, no o to menej sa chránime. V porovnaní so susednou Českou republikou sme partnerovi ale vernejšie.

  • V SR 4,9 sexuálnych partnerov za život, v ČR 7 (medzinárodne číslo je 5)
  • V SR 2,2 sex. stykov týždenne, v ČR len 1,9 (medzinárodne číslo je 2,3)

Tým, že máme nízku užívateľnosť núdzovej antikoncepcie sa častejšie chránime kondómom (35% žien v SR, medzinárodne 27%)

Dôsledky potratu

Potrat je vlastne operácia, zásah do tela ženy a jeho účinky a riziká môžu byť:

  • Potrat môže mať vplyv na ženine šance otehotnieť neskôr
  • Znižuje plodnosť aj u produktívnej časti žien a u žien, čo ešte nerodili
  • Výsledkom môže byť chronická infekcia, pokiaľ sa nevykoná správne
  • Vyžaduje si hospitalizáciu, práceneschopnosť, prerušenie štúdia
  • Rizikom je, že sa vám ho nepodarí utajiť
  • Vždy ide o nie malý zásah do tela ženy, čiže o operáciu.

Pre mnoho žien má fyzické, emocionálne a duchovné dôsledky. Väčšina žien, ktoré majú potrat za sebou, s ním v spomienkach neustále bojujú a želajú si vrátiť čas, aby urobili všetko, čím by túto udalosť zvrátili. Prvotný pocit po potrate býva úľava. Žena sa zbavila bremena. Po krátkom čase sa však začína cítiť smutne, nevie sa tešiť, žiali, stáva sa menej citlivou voči problémom druhých. Nastupuje u nej dlhodobé citové otupenie.

Kedy volia Slovenky interrupciu?

Dôvodom sú rôzne príčiny, najmä je to materiálna nepripravenosť na dieťa, absencia partnera, nedostatočná podpora zo strany rodiny, nepostačujúce sociálne dávky a slabá starostlivosť o slobodné matky či sociálne prípady. Volia ju aj zo zdravotných príčin, ak ide o veľmi mladé ženy, alebo si ďalší prírastok do rodiny nemôžu dovoliť, ak ide o dôsledok znásilnenia, či dieťa matka počala s nevhodným partnerom. Cena potratu však nie je zanedbateľná. Na Slovensku sa pohybuje od 250 Eur.