Potrebujete sa rýchlo a zdravo najesť? Žiadne výhovorky, dá sa to

Veľmi často končia všetky diétne pokusy a snahy o zdravšie stravovanie po návrate z práce a pri pohľade do prázdnej chladničky. Po celodennej práci sa určite nevrhnete s radosťou do prípravy zložitého a zdravého menu, ktorého tvorba by trvala prinajmenšom hodinu.

rychle_zdrave_jedlo Zdroj foto: Shutterstock.com

Nečakajte , že z nezdravých potravín, polotovarov či z prázdnej špajze dokážete vykúzliť ľahké, chutné a zdravé jedlo. Základom toho, aby ste sa stravovali zdravo, ale pritom chutne a ľahko, je plánovanie. Naplánujte si, čo budete celý týždeň jesť, aké potraviny potrebujete nakúpiť, kedy budete doma a kedy budete naopak jesť vonku a všetko si spíšte na papier.

Rýchle jedlo vôbec nemusí byť nezdravé, ako je obvyklé vo fast foodoch, len je nutné zapojiť trošku fantázie a poctivej prípravy. Spočiatku môže byť také plánovanie ťažké, ale ak si na systém relatívne rýchlych jedál zvyknete, nebude vám to robiť problémy. Navyše si potom môžete byť istí, že tým , čo rýchlo pripravíte a zjete, zároveň rovnakou rýchlosťou nepriberiete.

Aj keď nie ste často doma, uistite sa, že máte zásoby zdravých potravín. Nakúpte si do mrazničky vrecúška s mixom zeleniny, špenát, fazuľové struky, karfiol či brokolicu. Ukázalo sa, že mrazená zelenina nie je oveľa horšia, než čerstvá a navyše dlho vydrží. Kedykoľvek budete hladní, pokojne aj večer, jednoducho vytiahnete vrecúško so zeleninou z mrazničky a chvíľku ju podusíte na troche masla.  Môžete tiež pridať zeleninový bujón a behom chvíľky máte na platni horúcu polievku.

Ďalším výborným pomocníkom je trvanlivé pečivo. Pripravte si zásobu knäckebrotov, celozrnných suchárov, lisovaného ražného chleba a kukuričných chlebíčkov. Tieto produkty majú zvyčajne dlhú trvanlivosť a Vy potom ráno nemusíte riešiť, že predvčerom kúpené rožky sa hodia už akurát tak na strúhanku. Aj trvanlivé pečivo je stále pečivo, preto ho zaraďujte len do prvej polovice dňa a večer sa mu vyhnite.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Veľmi populárnou prílohou poslednej doby sa stal kuskus. Ten môžete mať doma, ale aj v šuplíku pracovného stola stále pripravený. Stačí ho len zaliať horúcou vodou z rýchlovarnej kanvice a ďalej dochutiť podľa fantázie. Pridajte si do neho syr Cottage, nakrájané tofu, kúsky kuracieho mäsa alebo si ho pokojne užite s ovocím, bielym jogurtom a medom. Kuskus voľte skôr na raňajky a obed, pretože sa radí medzi cestoviny a večer by Váš organizmus sacharidy už nemusel využiť.

Ak nestíhate pravidelne nakupovať čerstvé potraviny, pokojne si špajzu vybavte konzervami. Nie sú síce tak dobré ako čerstvé potraviny, ale určite je lepšie dať si pol plechovky fazule, než sa zastaviť cestou domov pri stánku s pizzou. Kúpte si konzervované červené aj biele fazule, kukuricu, hrášok, paradajky, nakladanú papriku a ryby. Tuniak vo vlastnej šťave so zeleninou je skvelá diétna večera, ktorú môžete mať doma v zásobe, a jej príprava Vám zaberie maximálne pár minút.

Mliečne výrobky, ako je mozzarella, Cottage či tvaroh vám v chladničke vydržia relatívne dlho a môžete ich jesť rovno, bez zdĺhavej prípravy. Akékoľvek narýchlo vytvorené jedlo dochuťte dochucovadlami, ktoré majú samé o sebe dlhú životnosť. Môžete použiť med, domácu zaváraninu, hrubozrnnú horčicu, pesto alebo chilli omáčku. Príprava dobrého jedla vám nemusí zabrať veľa času - stačí si len dopredu rozmyslieť, čo si doma dáte, nakúpiť ingrediencie a potom tak ľahko nepodľahnete momentálnym impulzom a nezabijete sa pre otvorenú tabuľku čokolády.

Viac tipov a videi o  cvičení na ZDRAVIE.sk sekcia chudnutie a www.fithall.sk