Alergická nádcha vyžaduje zvýšenú starostlivosť o nosové dutiny

Alergická nádcha vyžaduje zvýšenú starostlivosť o nosové dutiny. Je to ochorenie, ktoré samo od seba väčšinou nezmizne.Aby sa časom nezhoršovala, je potrebné s ňou bojovať a poctivo sa liečiť.

Alergická nádcha vyžaduje zvýšenú starostlivosť o nosové dutiny. Je to ochorenie, ktoré samo od seba väčšinou nezmizne. Aby sa časom nezhoršovala, je potrebné s ňou bojovať a poctivo sa liečiť. Alergické ťažkosti je možné mierniť aj inak ako liekmi. Dôležitou súčasťou liečby alergií je starostlivosť o dýchacie cesty.

Ako sa vyhnúť alergénom

Alergickým reakciám možno predchádzať. Je potrebné obmedzovať kontakt tela s alergénom, ktorý ťažkosti vyvoláva. A zároveň je nutné udržiavať svoje dýchacie cesty v dobrej kondícii. V budovách sa s alergénmi bojuje pomerne ľahko. S väčšinou z nich si poradí čistička vzduchu, s roztočmi napríklad tiež protiroztočové obliečky. Horšie je to ale s vonkajšími alergénmi ako sú pele a spóry plesní. Nie vždy je možné sa im vo vonkajšom prostredí vyhnúť. Napriek tomu človek s takzvanou sennou nádchou nemusí tráviť celú peľovú sezónu doma a báť sa otvoriť okno. So správnou výbavou mu alergény budú vadiť menej.

Nosové spreje a ďalšie prípravky pre hygienu nosa

Existuje niekoľko možností, ako sa starať o nos počas peľovej sezóny. Odborníci odporúčajú najmä kanvičky na vyplachovanie nosa, a tiež elektrické inhalátory, ktoré umožňujú liečebnú inhaláciu minerálnej vody. Obe tieto pomôcky sú veľmi prospešné, avšak ich použitie mimo domova je komplikovanejšie, pretože vyžaduje ďalší materiál. Podobne účinné, ale ďaleko jednoduchšie na použitie sú nosové spreje s morskou vodou, ktoré sú veľmi ľahké, prenosné a vždy poruke. Princíp ich fungovania je jednoduchý. Morská voda udržiava sliznicu nosa vlhkú a tým podporuje jej samočistiacu schopnosť. Zároveň z nosa vyplachuje alergény a ďalšie nečistoty. Niektoré druhy sprejov sú dokonca schopné zmierniť opuch sliznice nosa a tým uvoľniť zapchatý nos. Sú to tie, ktoré sú označené ako hypertonické. Pri silnej alergickej nádche nemusia byť prípravky pre hygienu nosa na úplné zastavenie alergickej reakcie dostatočne účinné. V takom prípade je vhodné kombinovať tieto prípravky s liekmi na alergiu, ideálne po konzultácii s alergiológom.

Nielen na alergickú nádchu

Udržiavať nos vlhký je nielen príjemné, ale aj užitočné z hľadiska prevencie. Spomínané pomôcky pre hygienu nosa samozrejme pomáhajú nielen alergikom. Sú veľmi prínosné tiež pri nachladnutí, to znamená pri bežnej infekčnej nádche. Morská alebo slaná voda oplachuje nos zvnútra a tým z neho odstraňuje nadbytočný hlien, baktérie a vírusy. Sliznica nosa sa potom rýchlejšie regeneruje a zlepšuje sa jej prirodzená obranyschopnosť proti ďalším choroboplodným zárodkom. Nosové spreje s morskou vodou sú k dispozícii v rôznych baleniach a s rôznou koncentráciou solí. Kvalitné spreje sú vyrobené z čistej morskej vody, bez riedenia a konzervačných látok. Ich najväčšou výhodou v porovnaní s liečivými sprejmi proti nádche je možnosť dlhodobého používania bez rizika vzniku závislosti.

gastanko2016

morskú vodu do nosa používam pri sebe aj pri synovi, keď máme nádchu. Okrem toho je výborná aj pri suchej sliznici. Ja kupujem morskú vodu od dr.max. Je dobrá a cenovo dostupná.