Znamienka môžu ohroziť váš život, dajte si ich vyšetriť

BRATISLAVA 15. mája (WBN/PR) – Znamienka môžu byť bodkami krásy, ale aj nebezpečným ložiskom nádoru. Preto by mali byť pravidelne kontrolované odborníkmi. Môžete tak urobiť ešte dnes, pri príležitosti Európskeho dňa melanómu. K iniciatíve sa každoročne zapája množstvo kožných lekárov, u ktorých si klienti môžu ...

BRATISLAVA 15. mája (WBN/PR) – Znamienka môžu byť bodkami krásy, ale aj nebezpečným ložiskom nádoru. Preto by mali byť pravidelne kontrolované odborníkmi. Môžete tak urobiť ešte dnes, pri príležitosti Európskeho dňa melanómu.

K iniciatíve sa každoročne zapája množstvo kožných lekárov, u ktorých si klienti môžu nechať vyšetriť znamienka. Dermatologicko-laserová klinika TOMAR komukoľvek počas celého dňa bezplatne diagnostikuje znamienka. Ľudská pokožka je často vystavovaná slnečnému žiareniu, ktoré je najčastejším dôvodom vzniku rakoviny kože. Melanóm je považovaný za jeden z najzhubnejších nádorov a kvôli rýchlemu metastázovaniu si ročne vyžiada tisícky životov.

Cieľom osvetového Európskeho dňa melanómu je zdôrazniť význam prevencie a potreby pravidelných vyšetrení znamienok. Ľudská koža je posiata menším či väčším množstvom pigmentovaných a nepigmentovaných prejavov, ktoré majú pod vplyvom nadmerného UV žiarenia a iných faktorov tendenciu mutovať. Je preto nevyhnutné nechať tieto zmeny odborne sledovať. Vo všeobecnosti sa znamienka delia na nezhubné a zhubné nádory, ktoré sa dajú vo väčšine prípadov ľahko odstrániť. Avšak najzávažnejší melanómový zhubný nádor, malígny melanóm, ktorý spôsobuje orgánové a lymfatické metastázy, si vyžaduje okamžitú liečbu. Podľa MUDr. Adriany Tomekovej by sa mali pacienti podrobiť každoročnému komplexnému vyšetreniu kože, a to hlavne po absolvovaní letných dovoleniek. “Okrem slnečných lúčov patrí medzi rizikové faktory možného vzniku melanómu aj genetická predispozícia, sklon k tvorbe znamienok či bledší typ pokožky, fototyp I. a II.,” vysvetľuje MUDr. Tomeková.

Diagnostikovanie zhubného nádoru na koži patrí medzi komplikované lekárske úkony, ktoré by mali byť prenechané výhradne kvalifikovaným odborníkom. Preto vyšetrenie vykonáva dermatológ. Znamienko najskôr skontroluje voľným okom a následne špeciálnym zväčšujúcim prístrojom – dermatoskopom. “Melanóm sa vyvinie zo znamienka, ktoré začalo meniť štruktúru a tvar, zostáva asymetické, zapálené, krváca a svrbí,” vysvetľuje Tomeková.

Dermatoskop znamienko zväčší a osvetlí, čím umožní sledovať zmeny typické pre zdravé alebo nepravidelné dysplastické znamienko, prípadne kožný nádor. Dermatologicko-laserová klinika TOMAR v súčasnosti ponúka aj možnosť vyšetrenia lekárskym dermatoskopom. “Vyšetrenie znamienok je bezbolestné, a preto by sme nemali váhať a absolvovať kontrolu čo najskôr. Včasná diagnostika má predísť vzniku rozvinutých foriem kožných nádorov a môže zachrániť život,” dodáva.

Vďaka dlhoročnej praxi, vysoko kvalifikovaného tímu a špičkovému lekárskemu vybaveniu patrí klinika TOMAR medzi popredné dermatologické zariadenia na Slovensku. Viac ako 13 rokov sa venuje laserovým ošetreniam tváre a tela, praktizuje množstvo neinvazívnych a minimálne invazívnych omladzujúcich zákrokov tváre, krku a dekoltu.