Vyznáte sa v ochranných faktoroch na opaľovanie?

Takmer všetci sa zhodneme, že pekné opálenie nás robí atraktívnejšími. Nie je však opálenie ako opálenie. Vyvarujte sa následkom spálenia pomocou ochranných prostriedkov s SPF faktorom a naučte sa v nich orientovať.

Čo rozumieme pod SPF?

Skratka SPF (Sun protection factor) označuje ochranný faktor slnečného žiarenia v kozmetickom výrobku. Číslo za SPF udáva stupeň ochrany poskytovanej po dobu slnenia. Množstvo slnečného žiarenia závisí od mnohých faktorov (od vlnovej dĺžky žiarenia, hodín, zemepisnej plochy cez poveternostné podmienky). SPF udáva ochrannú hodnotu času počas pôsobenia slnka bez slnečného ochranného prípravku. Týka sa ochrany iba pred UVB lúčmi, kto

**TIP Redakcie:** **[Viete ako sa opáliť krásne a zároveň bezpečne?](https://www.zdravie.sk/clanok/50526/ako-sa-opalit-krasne-a-zaroven-bezpecne) My áno!**
ré spôsobujú opálenie, ale aj popáleniny zo slnka. SPF faktor vám pomôže určiť, ako dlho môžete zostať na slnku. **Pri výbere opaľovacieho prípravku si uvedomte, že výška SPF neponúka väčšiu ochranu ale ponúka dlhšiu ochranu pred slnečným žiarením.**

Európska asociácia kozmetického priemyslu vydala ustanovenie týkajúce sa označenia kategórie SPF opaľovacích prípravkov:

SPF 6 - 10 nízka ochrana
SPF 15 - 20 - 25 stredne vysoká ochrana
SPF 30 - 50 - vysoká ochrana
SPF 50+ veľmi vysoká ochrana

Percentuálna ochrana pred škodlivým UV žiarením:

SPF 15 = 60%
SPF 30 = 90%
SPF 40 + = 97%

Ako si vypočítať SPF ochranný faktor?

Počet SPF krát doba, ktorú môžete byť na slnku bez ochranného prípravku, sa rovná času pod ktorým máte ochranu pre slnečnými lúčmi s ochranným prípravkom (za predpokladu, že ste opaľovací ochranný prípravok aplikovali správne).

Príklad: Ak vaša pokožka je vystavovaná slnku počas 10 minút neaplikovaním ochranného prípravku a nespáli sa. Môžete si zvoliť opaľovací prípravok s SPF 15. Takže budete mať 15 x 10 ´150 minút (2,5 hodiny) ochranný účinok pred slnečným žiarením. Po uplynutí tejto doby je vhodné na predĺženie účinku ochrany aplikovať opäť ochranný prípravok.

Inge

rada by som si kúpila opaľovací krém, ktorý je z prírodných zložiek (žiadna chémia), pretože mám veľmi citlivú pleť...máte niekto skúsenosť?

zuzi74

Ja preferujem na plet opalovaci krem od Annemarie Borlind, anti aging 50 faktor. Ten mi fakt sadol. Na telo 20 faktor, maju aj vyssi, ale pri opakovanom natierani mi plne postacuje 20-tka. Som typ II. svetla plet.
Z tejto kozmetiky pouzivam jedine make up a opalovacie kremy. Nevysusuju plet a mne osobne ani nedrazdia. Velka spokojnost.

Sejla

Inge: chemia je vsade okolo nas, aj prirodne zlozky su chemicke zluceniny. Tzv prirodna kozmetika je len marketingovy tah, ktory nema ziadnu vedecku podporu. Znacky, ktore vyrabaju tzv prirodnu kozmetiku demonizuju zlozky ako propylene glycol, petrolatum a paraben, ktore su pouzivane dlhe roky, osvedcene a 100% bezpecne pre pokozku, nemaju ziadne studia, ktore by dokazovali ich skodlivost. Nahradzaju ich zlozkami, ktore sposobuju iritaciu ovela castejsie a pridavaju k nim esencialne oleje, ktore najcastejsie vyvolavaju podrazdenie a sposobuju alergie! Okrem toho casto chybaju prezervacne latky a v prirodnych produktoch sa casto mnozia bakterie a plesne, ktore mozu sposobit velke problemy pre tvojho kozneho lekara. Obzvast ludia s citlivou pokozkou by sa mali vyhnut prirodnej kozmetike.
Co sa tyka ochrannych faktorov, tie sa rozdeluju medzi "chemicke" a "mineralne", co je tiez dost nestastne pomenovane. Pre citlivu pokozku su vhodne tzv "mineralne" ochranne faktory, co je len nazov pre zlozky ako titanium dioxide a zinc oxide. Kremy, obsahujuce tieto aktivne latky su napriklad Ordinary mineral SPF30, Avene mineral cream SPF50, Attitude 100% minerálny detský opaľovací krém pre suchú a atopickú pokožku bez vône SPF30