O bolestiach chrbtice hovoríme s MUDr. Ivanom Buranom

s MUDr. Ivanom Buranom, neurológom z Bratislavy BRATISLAVA 5. júna (WBN/PR) – Pán doktor, ste členom neurologickej spoločnosti a pracujete ako neurológ v Bratislave. Mohli by ste nám povedať, aké najčastejšie ochorenia liečite vo vašej ambulancii? Najčastejšie ochorenie v ambulancii neurológa sú bolestivé stavy pohybového ...

s MUDr. Ivanom Buranom, neurológom z Bratislavy

BRATISLAVA 5. júna (WBN/PR) – Pán doktor, ste členom neurologickej spoločnosti a pracujete ako neurológ v Bratislave. Mohli by ste nám povedať, aké najčastejšie ochorenia liečite vo vašej ambulancii?

Najčastejšie ochorenie v ambulancii neurológa sú bolestivé stavy pohybového aparátu, najmä chrbtice. Je to spoločný problém viacerých špecializácii.

Spomínali ste bolesti chrbtice. V dnešnej dobe je to naozaj častý problém a bohužiaľ sa netýka už len staršej generácie. V čom vidíte problém, čo je toho príčinou?

Príčin je viacero. Problémom je nedostatok pohybu, neprimerané a nevyvážené zaťažovanie pohybového aparátu. Je to napríklad dlhotrvajúce statické zaťaženie – sedavé zamestnanie, ale aj nadmerná pohybová záťaž u netrénovaného jedinca. Tiež práca v nesprávnych polohách, ktoré nadmerne zaťažujú určité časti chrbtice, ako napríklad dvíhanie predmetov v predklone prípadne so súčasnou rotáciou trupu. Ako ďalšie faktory možno menovať stres, ktorý spôsobuje zvýšené napätie určitých svalových skupín.

Je pri bolestiach chrbtice priestor na prevenciu? Aké sú potom možnosti liečby tohto ochorenia?

Prevencia spočíva v správne vedenej pohybovej aktivite, tak aby sa zabezpečilo vyvážené zaťaženie jednotlivých častí chrbtice, aktivovali sa svaly u daného jedinca, ktoré boli funkčne zanedbávané. Najčastejšie sú to svaly panvového dna a brušné svaly.

V akútnych stavoch je v popredí liečebného snaženia odstránenie bolesti, s ovplyvnením príčiny ťažkostí –vysunutá platnička so zápalovou reakciou v jej okolí a spevnenie ochabnutých väzivových častí pohybového aparátu správnym cvičením. Na liečbu daných ťažkostí používame v akútnych prípadoch rôzne analgetiká – lieky na ovplyvnenie bolesti, lieky na potlačenie zápalu (kortikoidy, nesteroidné antireumatiká). Tieto prípravky však treba používať uvážlivo z hľadiska ich vedľajších nežiaducich účinkov pri ich dlhodobom užívaní. V mojej praxi používam už cca 2 roky kolagénové MD injekcie, ktoré nemajú vedľajšie nežiaduce účinky a majú porovnateľný protibolestivý a protizápalový účinok, navyše v porovnaní s inými preparátmi spevňujú pohybový aparát.

Spomenuli ste, že používate vo svojej praxi aj GUNA- MD injekcie. V čom vidíte prínos tejto liečby pre pacienta a aké sú doteraz pozorované výsledky?

Prínosom liečby je jej účinnosť v prípadoch, kde iné spôsoby liečby neboli účinné alebo dostatočne účinné. Kolagénové GUNA MD injekcie spôsobujú spevnenie väzivových častí pohybového aparátu a uvoľnenie bolestivého napätia svalov. Ich veľkou výhodou je neprítomnosť vedľajších nežiaducich prejavov a možnosť súčasného použitia iných liečiv či liečebných postupov.

Mohli by ste nám povedať nejaké zaujímavé diagnózy a prípady , kde ste s úspechom použili tieto preparáty s dobrými výsledkami?

Zaujímavé prípady sú najmä tie, kde bolestivé ochorenie pohybového aparátu trvalo dlhší čas, a bolo spojené aj so zmenami na kostrovom aparáte, ako aj tie kde sa predtým uvažovalo pre neúčinnosť dovtedy použitej liečby o operatívnom zákroku. V týchto prípadoch bolo nutné dlhodobé podávanie GUNA MD injekcií, väčšinou sa efekt ukáže už po piatich podaniach. Môžem uviesť príklad jednej pacientky, ktorá bola liečená 1,5 roka na bolesti v krčnej chrbtici s vyžarovaním do hornej končatiny, pričom súčasne trpela aj na bolesti v krížoch, ktoré sa zvýrazňovali pri chôdzi. Pacientka bola liečená klasickou terapiou (liekmi proti bolesti, proti zápalu) v rátane obstrekov s mesocainom a akupunktúrou. Stav pacientky sa iba prechodne zlepšil a od júna 2013 som jej začal aplikovať GUNA MD Neck. Po 5.-tej injekcii podávaných v týždňových intervaloch sa pacientka cítila po dlhom čase podstatne lepšie. Po následných 3 injekciách bolesti v krčnej chrbtici a vyžarovanie bolesti do hornej končatiny takmer úplne prestali. Súčasne pacientka udávala aj zníženie bolesti v krížoch, čo sa prejavilo v tom, že prešla väčšie vzdialenosti s menšími bolesťami. Na základe týchto pozitívnych výsledkov pokračuje v liečbe krížov GUNA MD injekciami.

Čo by ste chceli odkázať pacientom s rôznymi bolesťami pohybového aparátu, ale aj svojim kolegom, ktorí liečia bolesť a chcú pre svojich pacientov len najlepšie výsledky.

Pacienti by mali byť oboznámení s možnosťou liečby pomocou GUNA MD injekcií a konzultovať ju so svojim lekárom. Treba si uvedomiť, že úľava nebýva okamžitá, sú potrebné viaceré aplikácie (5-10), podľa závažnosti klinického stavu pacienta. Lekárom sa dostáva do rúk veľmi účinný prostriedok ovplyvnenia bolestivých stavov bez nežiaducich prejavov, s použitím v rôznych častiach pohybového aparátu. Lokálna bolestivosť po podaní je možná, dá sa jej vyhnúť súčasným podaním anestetika – mesocainu. Táto liečba je vhodná aj pre vrcholových športovcov, u ktorých je výber liečby zúžený v dôsledku dopingových obmedzení.

Za rozhovor ďakuje odborná redakcia Edukafarm