10 pravidiel ideálneho tela

Moderná doba dala vzniknúť akémusi kultu tela, ktorý sa zameriava na extrémnu štíhlosť u žien a vyrysované svaly u mužov. Preto sa netreba čudovať, že väčšina z nás nie je spokojná s tým, ako vyzerá.

Ženské telo malo v minulosti veľa iných, možno ďaleko atraktívnejších podôb. Avšak od čias modelky Twiggy sa uberáme cestou hrkotajúcich kostí a subtílnych telíčok, bez kriviek. Nasilu tlačíme svoje postavy do premien, ktoré pre nás nie sú prirodzené a často balansujú na hrane zdravia. Čo s tým?

pravidla_idealne_telo Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Rešpektujte sa

Pohľad na krásu je individuálny. Nie každá žena má predispozíciu na štíhle telo a nie každý muž je stavaný ako kulturista. Podľa čínskej medicíny sú ľudia s pevnou stavbou tela a širšími kosťami šťastnejší. Ak teda patríte do tejto skupiny, buďte na to hrdý. Zmierte sa so svojími širšími bokmi a plnšími stehnami. Buďte spokojný s tým, čo vám príroda nadelila a začnite seba aj svoje telo akceptovať. Nie každému sa páčia štíhli ľudia. Veď nie nadarmo sa hovorí, "Sto ľudí, sto chutí."

2. Majte sa radi

Mať pozitívny postoj k sebe samému a zdravé sebavedomie je základ pre to, aby ste na sebe mohli pracovať. Ak sa rozhodnete schudnúť len preto, že chcete spraviť niekoho vo svojom okolí šťastným, rýchlo vás to prejde. Uvedomte si, že ste výnimočný a tým, že na sebe budete pracovať, budete mať lepší pocit nielen zo svojho tela. Budete pociťovať hrdosť na to, akú máte pevnú vôľu a koľko toho s pozitívnym prístupom k sebe ešte dosiahnete. Starajte sa o seba a hýčkajte sa. Venujte si aspoň toľko pozornosti, koľko by ste jej venovali niekomu inému. Ak máte plnšie tvary, nehanbite sa za ne. Príjmite ich a naučte sa ich nosiť. Len pokiaľ budete spokojný sami so sebou môžete začať s vylepšovaním seba samého. Uvedomujte si veci ktoré vás robia výnimočným a buďte na to hrdý.

3. Nestresujte sa

Veľa ľudí priberá práve kvôli stresu, pod nátlakom životných udalostí, alebo kvôli rýchlemu životnému tempu. Organizmus funguje  na psychickej úrovni a ak prežívate dlhodobo stres, obrní sa voči nemu ochranným obalom- tukom.  Jediná rada je, spomaliť a začať oddeľovať dôležité veci od tých menej dôležitých. Život je príliš krátky na to, aby sme ho naplnili negatívnymi stresovými situáciami, ktoré sa podpisujú nielen na našom vzhľade a váhe, no hlavne na psychickom zdraví a pohode. Naučte sa oddychovať a brať veci s kľudom. Zorganizujte si svoj pracovný a osobný život tak, aby ste všetko stíhali načas. Pokiaľ sa predsa len ocitnete pod tlakom, nadýchnite sa a ukľudnite. S chladnou hlavou sa problémy riešia jednoduchšie. 

4. Venujte sa svojmu vnútru

Je to prvý krok k životu bez stresu. Skúste napríklad jogu, civičenia Tao, Čchi-kung, Tai- -čchi... niečo, čo vám bude blízke a sympatické. Všetky majú jedno spoločné. Relaxáciou a koncentráciou uvoľňujú myseľ, po fyzickej stránke posilňujú organizmus a zdravie. Pracujú s energiou, a tak sa po každom cvičení budete cítiť ako znovuzrodený. Navyše budete odchádzať s vyčistenou hlavou, a v takej sa predsa len lepšie upratujú myšlienky. Časom zistíte, že čím viac cvičíte, tým jednoduchšie vám idú veci v živote, tým skôr všetko stíhate. To preto, lebo rozprúdená energia sa môže lepšie zamerať želaným smerom. Aj smerom k zhodeniu hmotnosti.

5. Nepodceňujte spánok

Dobre spite a chodievajte spať každý deň čo najskôr. Pokojne aj pred desiatou. Oddýchnutý organizmus si pýta menej energie. Naopak, pokiaľ cítite únavu, potrebujete svojmu telu rýchlo dodať energiu jedlom- nezdravým jedlom. Ak večerné jedlo vymeníte za spánok, urobíte tým dobre jednak svojmu zdraviu, o psychike ani nehovoriac. Tiež nepodceňujte jedenie pred spánkom.  Ak zjete posledné jedlo 5 hodín pred tým ako si ľahnete do postele, teda okolo piatej alebo šiestej večer, začnete chudnúť automaticky. Navyše sa ráno budete budiť svieži a fit. Ak organizmus nemusí počas spánku strácať energiu na spracovávanie potravy, dokáže sa sústrediť na regeneráciu tela.

6. Dajte telu očistu

Nehovoríme, aby ste držali pôst, avšak odľahčený deň na ovocí a zelenine vášmu organizmu naozaj prospeje. Uvidíte, že už následujúci deň sa budete cítiť lepšie a ľahšie. Ak sa takéhoto radikálneho kroku bojíte, skúste sa vzdať sladkého a nahraďte ho ovocím. Stopku skúste dať  aj bielemu chliebu a výrobkom z pšeničnej múky. Vymeňte ich za obilniny, ktoré obsahujú viac vlákniny a výživných látok – ryža, špalda, proso, raž, amarant. Ich celé zrná majú schopnosť čistiť steny hrubého čreva. Upratovaciemu procesu v tele pomôžete tiež rôznymi čajmi. Veľmi účinný a zdraviu prospešný je napríklad čaj Pu-erh.

7. Pripravujte si jedlo doma

Kúpiť si hotový polotovar alebo sa ísť niekde najesť je samozrejme pohodlné. Avšak má to svoje nevýhody. Okrem finančného zaťaženia je tu aj riziko toho, že netušíte, čo vlastne jete. V polotovaroch sa skrýva nespočetné množstvo nezdravých konzervantov, zahusťovadiel a dochucovadiel a v reštaurácií tiež netušíte, či kura, ktoré vám bolo naservírované neležalo v mraziaku už pár mesiacov. Ak sa však rozhodnete pripravovať sebe aj svojej rodine jedlo doma, budete vedieť, čo ste do neho pridali, kde ste všetky potrebné ingrediencie kúpili a koľko kalórií v sebe porcia skrýva. Buďte nároční čo sa týka jedla a nezhltnite narýchlo všetko, čo vám príde pod ruku. Doprajte si čas na teplé a ľahké jedlo, ktorým svoje telo vyživíte a dodáte mu všetky potrebné látky.

8. Jedzte pravidelne

Vyhladovaný a vystresovaný organizmus si pri najbližšej príležitosti uloží všetko a svojich zásob sa tak ľahko nevzdá. Je totiž pripravený opäť hladovať. Nepravidelným stravovaním si rozhodíte metabolizmus a donútite telo ukladať energiu na horšie časy v podobe tuku. Doprajte si pohodu a istotu v podobe 4- 5 porcii jedál denne v približne rovnakom čase. Odmenou vám bude trávenie, ktoré ide ako hodinky. Svoj jedálniček samozrejme prispôsobte zdravému životnému štýlu. Pravidelné jedenie hamburgerov vám v snahe za ideálnym telom nepomôže.

9. Rozhýbte sa

Toľkokrát ste chceli začať ale neprinútili ste sa. Alebo ste naopak začali, no nevydržali? Možno ste to celé zobrali zo zlého konca. Neporovnávajte svoje športové výkony s ostatnými. To že váš kamarát vydrží šliapať na bicykli 3 hodiny neznamená, že musíte aj vy. Neporovnávajte sa, nerobte to, čo vás nebaví, nenúťte sa do niečoho, čo vám nie je blízke len preto, že to tak robia iní. Aj k pohybu pristupujte s láskou a nadšením. Choďte sa prejsť, zatancujte si, posilujte doma, choďte na aerobik, robte hocičo, čo vás baví, základom je pravidelnosť a radosť z vykonávanej činnosti. 

10. Za každý úspech sa odmeňte

Samozrejme odmenou za snaženie vám budú v prvom rade výsledky, ale prečo sa nepotešiť? Veď zmena zaužívaných zvykov je poriadna drina. Po každom úspechu sa odmeňte. Nezjedli ste dnes nič sladké? Výborne, môžete si kúpiť niečo milé! Športovali ste? Doprajte si saunu alebo masáž. Nebudete už dnes jesť po piatej? Skvelé, tak choďte do kina! Urobte si dobre, veď si to zaslúžite.

A nezabúdajte: "S láskou k sebe, vám aj cesta k štíhlosti ubehne ľahšie a rýchlejšie."