Peľové spravodajstvo: alergikom pribudne peľ paliny a ambrózie

Na celom území Slovenska opäť dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Prinášame vám aktuálne peľové spravodajstvo.

Peľové spektrum sa oproti minulému týždňu na Slovensku veľmi nezmenilo. Na celom území Slovenska opäť dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých. V ovzduší prevažuje peľ bylín- podiel peľu tráv z čeľade lipnicovitých ostáva najsilnejším a najvýznamnejším peľovým alergénom pre najbližšie týždne. Najvyššie denné koncentrácie ich boli v uplynulých dňoch opakovane namerané v Banskej Bystrici v počte 198 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. V Žiline peľ tráv dosiahol maximum 91 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, v Košiciach 93 a v Nitre to bolo 65 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu.

Oproti predchádzajúcemu týždňu sa zvýšili denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín, pričom najvyššie koncentrácie zaznamenala monitorovacia stanica v Banskej Bystrici 198 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval v nízkych koncentráciách ešte peľ pajaseňa, bazy, lipy, skorocelu, štiavu , mrlíka, mrkvovitých, ružovitých a astrovitých. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodmi Cladospórium a Alternária.

Peľová sezóna tráv naďalej pokračuje na celom území Slovenska. Peľ tráv ostáva najsilnejším a najvýznamnejším alergénom, pokiaľ nepribudne peľ paliny a ambrózie. Počas veterných dní sa uvoľňuje a dostáva do ovzdušia väčšie množstvo peľu tráv, pričom najvyššie koncentrácie zachytávajú monitorovacie stanice, v ktorých okolí sa vyskytujú nepokosené alebo nepravidelne kosené kvitnúce trávne porasty.

Ako uviedla RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR, lokálne búrky a zrážková činnosť prispievajú aspoň k dočasnému poklesu koncentrácií peľu v ovzduší. Analýza peľovej situácie vznikla na základe údajov monitorovacích staníc v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Trnave a Žiline.