Surová strava by mala byť prvou voľbou

Čo sa deje s jedlom keď sa varí? V prvom rade neuveriteľne rozvoniava a jeho tepelnou úpravou sa mení chuť aj jeho konzistencia. no najdôležitejšia je jeho nutričná zmena.

Ak potravina prejde tepelnou úpravou nad 44°C mení sa nielen jej nutričná hodnota ale i zloženie. Varená strava je ľahšie stráviteľná, kalorickejšia a stráca dôležité enzými a vitamíny. Výsledkom jej pravidelnej konzumácie je rýchlejší pocit hladu, nedostatočná výživa organizmu, kvôli absentujúcim živinám a priberanie. Preto by sme mali zvážiť návrat k našej prirodzenosti a inšpirovať sa stravou našich predkov.

Keď jedlo tak surové

Zamýšľali ste sa nad tým ako jedli naši predkovia? Skutočne si všetko tepelne upravovali ako dnes a mäso bolo ich každodennou samozrejmosťou? Nie! Človek kedysi žil z podobnej stravy ako divoké zvieratá. Jedol plody, ktoré si nazbieral a nevyhýbal sa ani divoko rastúcim bylinám, ktoré dnes nazývame "burinou". Varenie a opekanie, ktoré sa stalo našou každodennou rutinou nášmu telu neprospieva a podpisuje sa nielen na našom vzhľade, no v prvom rade na zdraví. A to máme len jedno.

Ale varené tak dobre chutí

Väčšina z nás dá prednosť mladej mrkve dusenej na masielku, pred čerstvou surovou mrkvou zo záhrady. Nie je to však preto, že by bola v tepelne spracovanej podobe prospešnejšia, ale preto, že varená strava dokáže náš mozog perfektne obalamutiť. Pri tepelnej úprave jedla dochádza k vytváraniu molekúl, ktoré naše chuťové a čuchové receptory dokážu dokonale pomýliť. Tieto reťazce atómov nás pri ich pravidelnom používani dokážu tak vydráždiť, že na nás pôsobia doslova ako ópium. Aj keď vieme, že hamburgery a hranolčeky sú škodlivé, nedokážeme sa ich nabažiť. Dôvod je prostý. Náš mozog si žiada ďalšiu dávku.

Myslíte si že človek nemôže byť na varenej strave závislý? Veľmi dobrým príkladom tejto závislosti sú zvieratá. Spomeňte si napríklad na svojho domáceho miláčika, ktorý sa nevie nabažiť varenej stravy a častokrát sa pri takomto kŕmení stáva, že odmieta konzumovať stravu určenú pre neho. Odborníci sa aktuálne zhodujú na konkrétnych závislostiach na chlebe, cestovinách či syre, no pravdepodobne sa repertoár závislosti bude rozširovať. Už tušíte, prečo sa vareného jedla neviete nabažiť a prestať jesť, aj keď nie ste hladní?

Tepelne upravenými potravinami sa ukracujeme o: -----------------------------------------------
  • Vitálne látky, vitamíny a enzými. Tie totiž tepelné spracovanie zabíja. Okrem týchto látok sem patrí aj koenzým Q10, ktorý sa podieľa na energetickom metabolizme a na fungovaní väčšiny orgánov v našom tele.
  • Prírodné bielkoviny. Ak totiž jedlo upravíme teplotou, ktorá presahuje 43-44°C, bielkoviny sa začnú denaturovať. Výborným príkladom je napríklad vajce, ktoré po tepelnej úprave zmení svoju konzistenciu a s ňou aj nutričné hodnoty. Ostatné potraviny sú na tom podobne. A aký to má dopad? Odpoveď skúste nájsť sami. Dokým zo surového vajíčka môže vzísť nový život, to varené môžete nakrájať maximálne do "zdravého" majonézového šalátu.
  • Lyzín, aminokyselinu, ktorá je dôležitá pri chudnutí. Hladina lyzínu v potrave pri tepelnom spracovaní klesá až o 40%, čo hrá v náš neprosech, keďže sme pri trávení vo veľkej miere odkázaní práve na túto aminokyselinu. Hrá totiž veľkú úlohu pri vytváraní L- karnitínu, ktorý je známym "spaľovačom" tukov. Taktiež je nenahraditeľný kvôli správnemu fungovaniu ciev, tkanív a svalov. Ako to, že z potravín pri tepelnom spracovaní mizne? Má schopnosť naviazať sa na iné molekuly, čím sa stáva pre telo nevyužiteľným.
  • Mladosť. Bunky v našom tele sa neustále obnovujú delením. Čím sme starší, tým nedokonalejšie je toto delenie a to spôsobuje stárnutie. Bunka má na konci svojich chromozómov teloméry, ktoré sa pri každom delení skracuju. Kedysi sme si mysleli, že dĺžku telomér nie je možné ovplyvniť, dnes vieme, že je to inak. Teloméry sa skracujú pri tepelne spracovanej strave, fajčení, konzumácií nadmerného množstva alkoholu a iných jedov, ktoré naše telo príjma z vonkajšieho prostredia. Živá strava a vytrvalostné športy však dokážu proces skracovania zastaviť a dokonca zvrátiť.
### S cukrom rastie chuť

Tepelnou úpravou stravy sa z komplikovaných uhľovodíkov stávajú jednoduché, ľahko stráviteľné cukry. Práve preto je uveraná mrkva, či zemiak sladší a pšeniničný chlieb lahodnejší ako surové cesto z ktorého je vyrobený. Pokiaľ si však zakladáte v prvom rade na zdraví, nepotešíme vás. Takto spracované potraviny určite nie sú zdravé. Ich tepelným spracovaním sa zvýši aj ich podiel jednoduchých cukrov a naruší sa tak stabilná hladina cukru v krvi. To má za následok nielen priberanie, ale aj neukojiteľnú chuť na sladké a cukrovku, či iné civilizačné ochorenia.

Keď sa telo búri a hlava neposlúcha

Vedci zistili, že pri príjmani varenej stravy, telo vylučuje do tráviaceho traktu biele krviny. Je to jeho obranná reakcia na toxické látky v tele. Prvykrát túto teóriu priniesol v roku 1930 doktor Paul Kouchakoff, na internacionálnom mikrobiologickom kongrese, ktorý sa konal v Paríži. Pri jednom experimente dokázal, že telo pri konzumácii akejkoľvek varenej stravy začne vylučovať biele krvinky, pričom ich počet narastá pri príjme priemyselne spracovaných potravín. Naopak, pri konzumácii surovej stravy k podobnej reakcii nedochádza. Pozitívne je aj zistenie, že k obrannej reakcií nedochádza v prípade, že k varenému jedlu doplníme aspoň 50% surovej stravy.

Vitarián radí

Každý z nás má možnosť voľby medzi tepelne upravenou stravou a živou stravou bez tepelného spracovania. Prvým krokom k lepšiemu a zdravšiemu stravovaniu je pridávanie stále väčšieho množstva surovej stravy k tepelne spracovaným potravinám. Skúste si ku každému jedlu, ktoré zjete pridať aspoň polovicu surovej stravy a uvidíte, že vaša vitalita porastie vďaka vitálnym látkam a vláknine, ktorá vám pomôže vylúčiť toxíny z tela vonku.