Čo hrozí vašim deťom na pieskovisku?

Detské pieskoviská sú nielen miestom pre hry a detskú radosť, ale tiež miestom, kde hrozia rôzne zdravotné riziká. Poznáte ich?

Zdravotné riziká z pieskovísk možno rozdeliť do dvoch skupín – mikrobiálne a mechanické.

V rámci mikrobiálneho rizika sa pri nedostatočnej hygiene deti môžu na pieskoviskách nakaziť rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami.

  • Toxokaróza

Jej pôvodcom je škrkavka psia a mačacia. Ide o parazitárne ochorenie, ktoré je za určitých podmienok prenosné aj na človeka pri nedodržiavaní hygienických opatrení. Prenos je možný hlavne vo vonkajšom prostredí (pôda, pieskoviská), kde dochádza k vylučovaniu vajíčok v truse zvierat a dieťa sa nakazí vajíčkami škrkaviek v znečistenom piesku. Škrkavka poškodzuje vnútorné orgány, ako je črevo, pečeň, obličky, pľúca a zároveň vylučuje toxíny, ktoré poškodzujú organizmus.

  • Toxoplazmóza

Toto ochorenie vyvoláva parazit Toxoplazma gondii. Zdrojom nákazy je mačací trus, ktorý sa nachádza v znečistenom pieskovisku. Dieťa sa nakazí špinavými rukami prostredníctvom vajíčok toxoplazmy. Ochorenie prebieha zvyčajne bezpríznakovo a prejaví sa až v dospelosti vo forme uzlinovej, očnej, mozgovej, resp. gynekologickej. U tehotných žien infekcia vyvoláva ťažké poškodenie plodu, resp. potrat.

  • Giardióza

Ide o ochorenie vyvolané prvokom Giardia (lamblia) intestinalis. Prameňom pôvodcu nákazy je mačka. Ochorenie sa prenáša cystami prvoka a manifestuje sa tráviacimi ťažkosťami u detí.

  • Shigelóza

Pôvodcom tohto ochorenia je baktéria Shigeĺla dysenteriae. Baktérie sa dostanú do úst dieťaťa špinavými rukami v znečistenom piesku. Ochorenie sa prejavuje horúčkou, nevoľnosťou, zvracaním, bolesťami brucha a vodnatými hnačkami. Dieťa je ohrozené najmä dehydratáciou.

Hnačkové ochorenie, ktorého pôvodcom je baktéria Salmonela enteritidis. Najzraniteľnejšou skupinou sú malé deti, ktoré sa infikujú pri hraní sa v piesku. Ochorenie prebieha pod obrazom vodnatých hnačiek, vysokých teplôt a bolestí hlavy.


Mohlo by vás zaujímať:


Riziká z mechanického poškodenia predstavujú najmä poranenia injekčnými ihlami alebo rozbitým sklom, ktoré sa nachádzajú voľne pohodené v pieskovisku. Okrem mechanického poranenia dieťaťa hrozia najmä závažné vírusové infekcie –vírusové hepatitídy a HIV. Nakoľko vírus HIV je citlivý na vonkajšie prostredie, nehrozí pri poranení injekčnou striekačkou vysoké riziko infekcie. Naopak vírusy hepatitídy typu B sú 100 krát infekčnejšie ako HIV a nakaziť nimi sa dá aj niekoľko týždňov zaschnutou krvou. Najnebezpečnejší je vírus hepatitídy typu C, vyvolávajúci závažné ochorenie, ktoré často prechádza do chronicity a je nevyliečiteľné.

Prevencia

V rámci prevencie voči týmto nákazám je dôležité venovať pozornosť preventívnym opatreniam. Čo sa týka pieskovísk, sú potrebné pravidelné kontroly, zabránenie vstupu zvierat do pieskovísk a ich čistenie od ihiel a odpadkov. Rodičia by mali dbať na to, aby deti dodržiavali základné hygienické návyky a rešpektovať pokyny pediatra, pokiaľ ide o očkovanie dieťaťa. Zvieratá je potrebné pravidelne odčervovať a absolvovať s nimi všetky povinné očkovania.

**TIP Redakcie:** Pozrite si aktuálny [**očkovací kalendár.**](/clanok/51437/ockovaci-kalendar-na-rok-2014)
V prípade mechanického poranenia dieťaťa napríklad znečistenou injekčnou striekačkou je nutné ranu ošetriť a dezinfikovať a **informovať pediatra**, ktorý rozhodne o ďalšom postupe (možnosť očkovania proti hepatitíde typu A a B, pravidelné sérologické vyšetrenia, resp. sledovanie zdravotného stavu dieťaťa počas 6 mesiacov).